Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
11 Април 12, 09:46 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
БФБ-София е в омагьосания кръг на слаба ликвидност и липса на интерес, но и в очакване на стратегически инвеститор
Сребърният фонд трябва да може да инвестира в български акции и ДЦК, коментираха участниците в дискусията
София, 10 април 2012 г. Дискусия на тема „Доверието в публичните дружества за „съживяване“ на българската борса“, организирана от Клуб Investor.bg, събра вчера над 100 представители на различни участници на капиталовия пазар, на ръководството на БФБ-София и журналисти в столичния хотел „Хилтън“. Участниците в събитието обсъдиха състоянието на БФБ-София, защо фондовите индекси в САЩ и Европа са на близо 4-годишни върхове, а SOFIX е близо до дъното си за последните години, да бъдат ли инвестирани на БФБ-София средства от Сребърния фонд, комуникацията между публичните дружества и инвестиционната общност, и приватизацията на БФБ-София като начин за съживяване на пазара. Модератор на дискусията беше Любомир Леков, председател на борда на директорите на „Инвестор.БГ“ АД.

„Чуждите инвеститори нямат интерес към БФБ-София предвид слабата й ликвидност. Получава се омагьосан кръг – от една страна е липсата на интерес от външни инвеститори, а от друга – притесненията от ниска ликвидност и опасенията дали като се влезе на един пазар, ще може лесно да се излезе от него“, коментира Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София. Ягодин допълни, че липсват и нови имена на борсата, като например компания с национално значение. „Дружествата от енергетиката може би са най-подходящите в момента и могат да привлекат интерес, да доведат до увеличаване на ликвидността, до интерес от други инвеститори, дори и местни, и връщане на фокуса на пенсионните фондове към нашия пазар“, посочи той. По думите на Ягодин един тласък – не от инвеститор, който да налее средства на този пазар, а достатъчно стойностно IPO - ще провокира интереса и към останалите компании.

Пенсионните фондове са на пазара и се възползват от възможностите, които им предоставя, коментира Мирослав Маринов, член на Управителния съвет на ПОК „Доверие“. За съжаление оборотите са малки и това поражда несигурност от страна на чуждите инвеститори да инвестират тук, допълни той. Маринов цитира данни, според които Българската фондова борса оглавява класацията за спад в периода от 2008 до края на първото тримесечие на 2012 г. с резултат от минус 33%. По думите му, сходни с този показател имат борсите в Любляна, Хърватска и Будапеща. Има държави обаче, които отчитат по-малки спадове, но в които, ако бъде отчетен ефектът на обезценка на валутите им, резултатите могат да се доближат до нашите. „Целият регион има проблем в момента. В условията на криза парите се връщат там, където е оригиналният им произход“, коментира той. Българската борса не страда само от проблеми, свързани с ликвидността, а и от недостатъчен интерес към инструментите, търгувани на БФБ-София, посочи още той.

„Има подценяване на българските компании на борсата. Те все пак са от структуроопределящи отрасли и имат значим потенциал. Ако инвеститорите, на които разчитаме, се ориентират към тези компании, можем да се върнем към реалистични нива“, посочи Константин Зографов, член на Надзорния съвет на „Индустриален холдинг България“.

„За нас целта трябва да бъде устойчиво развитие, а не изстрелване. Спаднахме много, защото растяхме прекалено бързо“, посочи от своя страна Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Николай Гърнев, партньор в Ърнст и Янг България, акцентира върху течащата в ЕС в момента дискусия по отношение на законодателството за одиторската професия. „Важно за инвеститорите е компаниите да комуникират дали имат план „Б“, ако не се реализират основните им планове. Също така за инвеститорите е важно как се управляват рисковете, включително IT рисковете”, заяви той.

Участниците в дискусията коментираха и темата за инвестиране на средства от Сребърния фонд на БФБ. "Ако се притесняваме за държавния инвеститор Сребърен фонд, трябва да защитим не само него, а и всички инвеститори, включително индивидуалните, чрез силен финансов надзор", обяви Иван Такев.

”Сега парите на Сребърния фонд са на безлихвена сметка в БНБ, тоест фондът се ограничава административно. Българският сребърен фонд е единственият в света, които няма право да инвестира в родината си. Не става дума веднага и днес, но ще е добре за фонда, ако той има право да инвестира 10% от активите си в акции, както и да има право да купува български ДЦК, заяви Васил Велев, изпълнителен директор на „Стара планина холд“.

„През 2007-2008 г. едни 100 млн. лв. срутиха борсата. Сега едни 100 млн. лв. ще дадат глътка въздух и ще възвърнат най-важното – доверието на борсата, което липсва“, коментира Стефан Асенов, член на Съвета на директорите на „Булленд инвестмънтс“ АДСИЦ. „Фондовата борса е лицето на държавата пред чуждите инвеститори, колкото и да им говорим за политическа и икономическа стабилност“, посочи още той.

Участниците в дискусията обсъдиха и темата за приватизацията на БФБ-София. Според Асен Ягодин, напълно постижимо е, ако бъде започнат, процесът от отварянето на процедурата до провеждането на окончателни разговори да се случи в рамките на тази година. Важното е да има сделка и фондовата борса да се поеме от стратегически инвеститор, който да способства като цяло пазарът да бъде по-привлекателен. Дори не е толкова важна цената, на която ще бъде реализирана сделката, а ангажиментът му към капиталовия пазар и неговото развитие, коментира той. Иван Такев допълни, че един от мотивите за раздържавяването е т. нар. синергия – полза както за придобиващите, така и за придобиваните. Приватизацията не е панацея, основният положителен фактор е ноу-хау-то, което може да дойде със стратегическия инвеститор, въвеждането на нови практики и инструменти, посочи Константин Зографов.

Клуб Investor.bg Капиталови пазари се осъществи благодарение на подкрепата на Ernst & Young Bulgaria и Индустриален холдинг България.

Институционален партньор на клуб Investor.bg е БФБ-София.

За контакти:
Катрин Иванова - Мениджър събития
katrin.ivanova@Investor.bg
тел: +359 2 812 9 831
моб: +359 894 717 226



За Клуб Investor.bg


Клуб Investor.bg е клубът на инвестиционната общност в България и на всички, които се интересуват от пазарите и тяхното развитие. Мисията на Клуб Investor.bg е да подкрепя развитието на бизнеса и добрите корпоративни практики на компаниите, като осигурява професионално мнение по актуални теми от света на бизнеса и финансите и среща инвестиционната общност с водещи професионалисти от света на бизнеса. Клуб Investor.bg се провежда от 2007 година и е утвърдена платформа за дискусии на теми, свързани с българската и международната икономика и финансовите пазари.

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay




Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4859