СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

25 Април 12, 16:08 / Автор: Англо-американско училище
ААУ е първото училище със златен LEED ® EBOM сертификат за устойчиво строителство в България
Англо-американско училище получи златен LEED ® EBOM сертификат за устойчиво строителство от US Green Building Council. Сградата на ААУ е първата училищна сграда в България, на която се присъжда подобно отличие. Процесът на сертифициране започва през 2011 г. и включва цялостна оценка на сградата, както и задълбочен енергиен одит на всички механични и електрически системи. Сертификатът е присъден на базата на качеството на съществуващата сграда, прилагането на високи критерии при експлоатация и поддръжка, както и редица елементи на "зелен" дизайн, която влияят положително както на проекта и така и на по-широката общественост.
25 април 2012 г: Англо-американското училище в София (ААУ) обяви днес, че е получило златен LEED EBOM Сертификат от Американския съвет за зелено строителство (USGBC). Англо-американското училище е първата училищна сграда в България и третото училище извън САЩ, което получава такъв сертификат. LEED е водещата система за оценка на USGBC за проектиране и изграждане на най-зелените и най-енергийно ефективни сгради в света.

Сградата на Англо-американското училище е проектирана от Hillier и е съобразена с принципите на устойчиво строителство, макар че първоначално не е било предвидено да се подложи на LEED сертификация. Дизайнът има за цел да спести енергия, вода и материали и включва разнообразие от други стратегии за устойчиво строителство. Триетажната училищна сграда с площ 9,500 кв. е завършена през 2006 година. В момента в нея се обучават 380 ученика, а грижата за околната среда е един от акцентите в учебната програма на училището.

Процесът на сертифициране по LEED на Англо-американското училище в София започва през 2011 г. и включва цялостна оценка на сградата, както и задълбочен енергиен одит на всички механични и електрически системи. Сертификатът е присъден на базата на качеството на съществуващата сграда, прилагането на високи критерии при експлоатация и поддръжка, както и редица елементи на "зелен" дизайн, която влияят положително както на проекта и така и на по-широката общественост. Тези елементи включват, но не се изчерпват със: строго контролирана консумация на енергия и вода, използване на слънчева енергия, използване на естествена светлина в класните стаи, затворен цикъл на пречистване и повторно ползване на водата, устойчиви строителни материали, рециклиране и повторна употреба на материали, внимателно планиране на транспортната дейност. Сертифициращата комисия оцени съществуващата сграда на ААУ с 62 точки и присъди на училището златен LEED EBOM Сертификат.

"Работата с добре построена сграда, където архитектие са помислили за устойчивия дизайн и енергийно и водно спестяващи функции беше от изключително значение при сертифицирането на съществуващата сграда на училището и ни позволи да постигнем този успех. Благодарение на сертифицирането, училищната администрация има реална представа за това как се справя с управлението на сградата в сравнение с други „зелени” сгради. Същевременно, те разполагат с инструментите, необходими за поддържане и експлоатация на сградата за достигане на оптималния й потенциал. " коментира арх. Весела Вълчева –МакГий, Директор „Международни проекти” от Triple Green Building Group, компанията отговорна за оформянето на сертификационните документи.

"Получихме този сертификат като резултат от екипната ни работа, но това е само началото. Сега трябва да покажем, че нашата сграда е интерактивно средство за обучение по устойчиво развитие и да съдействаме на членовете на нашата общност в стремежа им да бъдат граждани на света и да учат през целия живот ", каза директорът на Англо-американско училище, г-н Джеймс Ъркхарт.

В момента Англо-американско училище е в процес на изграждане на разширение към настоящия кампус с площ от 9300 кв.м. Новата сграда също ще бъде сертифицирана съгласно процедурата за сертифициране на LEED за училища. През август 2012 г., когато бъде завършено строителството на новата сграда,ААУ ще получи LEED сертифициране за целия си кампус.
___

За Англо-американско училище

Англо-американското училище е създадено през 1967 г. за да отговори на образователните нужди на международната общност в София. В момента училището има над 380 ученици, на възраст от 4 до 18, от 44 държави. ААУ предлага учебна програма, която съчетава най-добрите практики от САЩ и Великобритания. ААУ е акредитирано от Съвета за Международни училища (CIS) и Ню Ингланд асоциацията на училища и колежи (NEASC). ААУ е оторизирано от Международната IB организация да издава престижната IB диплома за средно образование. За повече информация посетете
www.aas-sofia.org.

За Съвета за зелено строителство (US Green Building Council) и За LEED ®: За повече информация, посетете www.usgbc.org. За повече информация за LEED ® посетете www.usgbc.org / LEED.

За Контакти:

Светла Стоянова