Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
27 Април 12, 13:06 / Автор: Сдружение "Културни проекти"
Експедиция “Преоткрий България” показва новите си открития във фотоизложба на Моста на влюбените зад НДК
Официалното откриване на изложбата ще се състои на 1 май 2012 г. от 18.00 часа на Моста на въздишките до НДК
58 снимки от исторически паметници обиколени от екипите на експедиция “Преоткрий България могат да видят минаващите през Столичната галерия на открито на Моста на въздишките на НДК от 1 до 15 май 2012 г. Инициативата е част от културните събития във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

Това е втората изложба от медийния проект Експедиция “Преоткрий България”, който от три години се развива успешно на страниците на водещи вестници, списания и Интернет-сайтове. Инициативата на Сдружение “Културни проекти” и агенция “Булфото” заснема и описва исторически и археологически паметници, които остават извън медийния шум, заради това, че са добре забравени старини или са новост в работата на археолози и историци. Историите и снимките могат да се намерят във водещите медийни партньори на проекта – в. Стандарт, сп. Осем, сп. ВВС Знание, сайтът www.iNews.bg. Проектът е подкрепен изцяло от сериозни фирми – Шевролет България, София Ауто, Ауто Груп, HDI застраховане. С участието си в него те заявяват социално-корпоративната си отговорност към популяризирането и запазването на паметниците на културното ни наследство.

Експедицията тръгва от ентусиазма на фоторепортера Евгени Димитров и ПР-мениджъра Людмил Каравасилев, които са запалени по посещения до труднодостъпни места със стари крепости и загадки.

Тази година в изложбата зрителите за първи път ще видят подробни фотографии от Кипиловото кале – късноантична и средновековна крепост в Сливенско, която досега е стояла скрита за масовия интерес, въпреки, че е била описана още от Карел Шкорпил. Историческият паметник е удивително запазен в гъстите дебри на Стара планина.

Друг акцент в изложбата са древните светилища. Долменът край хасковското село Хлябово с причудливите си “помещения” и проходи, кромлехът край Долни Главанак, наречен “Българският Стоунхендж”, както и кладенецът-телескоп край трънското село Гърло със сигурност не са достатъчно познати на повечето софиянци и гости на столицата.

Изложбата показва и някои величествени, но забравени светини от историята ни – крепостта Сторгозия в Плевен, Ловешката крепост, снимана от въздуха, интериорите на най-добре запазеното укрепление на Балканите – крепостта Баба Вида.

Едва ли всички знаят, че в България има все още стотици метри запазени древни римски пътища. Един от тях може да се види на фотоизложбата от експедицията.

Уникално светилище с концентрични каменни кръгове от село Еленово, непознато на друго място у нас, и изучавано от археолога Веселин Игнатов, ще заинтересува и задълбочените учени в тази област.

Официални консултанти на експедицията са проф. Валерия Фол, проф.Христо Матанов и доц. Бони Петрунова, учени със задълбочен подход и модерна визия към историята и археологията. В работата на медийните екипи помагат много регионални археолози, краеведи и журналисти.

Пътуванията на експедицията се осъществяват на удобния и подходящ за такива цели автомобил “Шевролет Каптива”, чието специално оборудване са единствено специализираните гуми за всякакви пътища на BF Goodrich. Въпреки серийното си оборудване в ходовата част, Каптивата се справя с голям успех както на асфалта, така и по черните пътища.

Резултатът от публикациите на експедицията не е само медиен. Два от обектите, за които се писа много, успяха да защитят проекти и да получат финансиране за разкопки и социализация от корпоративни спонсори – Източната могила в Караново и крепостта Лютица, като работата по тях се предвижда да продължава устойчиво през годините.

На откриването на изложбата на 1 май от 18 часа ще присъстват:

Евгени Димитров, председател на Сдружение “Културни проекти» и управител на агенция БУЛФОТО
Людмил Каравасилев, ПР-мениджър
проф. Валерия Фол
проф. Христо Матанов
Илиан Попов, председател на УС на София Ауто
Владимир Тодоров, ПР и маркетинг мениджър на Шевролет България
Петър Аврамов, председател на УС и изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане”

За допълнителна информация:


Евгени Димитров
Председател
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 0898 51 51 54
E-mail: info@culturalprojects.org

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.4598