Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Имоти и строителство

Вземи в gLOG
11 Май 12, 18:23 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Клуб Investor.bg: Положителни прогнози за устойчивото развитие на българския пазар на недвижими имоти
• Пазарът на имоти не е достигнал дъното, смятат инвеститори • Бургас – новият лидер по модерни търговски площи на 1000 души • Активността на пазара на земеделска земя продължава да расте • Не се очаква "агресивен" спад при лихвите по ипотеките

11.05.2012 г., София. Дискусия на тема „Имотите като инвестиция – нов имидж или нова ера?“, организирана от Клуб Investor.bgсъбра вчера близо 100 представители на бизнеса от сектора на недвижимите имоти в столичния хотел „Хилтън“. Участниците в събитието обсъдиха състоянието на пазара, като акцентът падна върху прогнозиране на възможностите за устойчиво развитие в сектора. Модератор на дискусията беше Добромир Ганев, управител на Форос – Национална Компания Недвижими Имоти и GVA Sollers Solutions.

Добромир Ганев посочи, че ръстът на пазара на имоти от миналата година се дължи основно на сделките със земеделска земя и жилища. Тенденцията за увеличаване на сделките на пазара на недвижимости продължава и през 2012 г., допълни експертът. През първото тримесечие са сключени близо 36 хил. сделки, което е с 2% повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Спрямо първите три месеца на 2010 г. сделките в периода януари-март са се увеличили с 26%, коментира той.

Големият интерес към инвестирането в земеделска земя възникна през 2007 година, когато в сектора започна субсидиране, сподели Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ. Неговото мнение е, че въпреки повишаването на цените, земеделската земя предизвиква траен интерес в инвеститорите, като цената не е определяща, от значение е качеството на продукта, който може да бъде закупен. По думите му много земеделски производители са се стреснали от активността на дружествата със специална инвестиционна цел. Стопаните са се опасявали, че АДСИЦ може да им станат конкуренция като производители, затова също са започнали да купуват земя. Така постепенно се е пристъпило към окрупняване на земеделската земя у нас, до повишаване на прозрачността на сделките, както и до появата на активен вторичен пазар, коментира Радослав Манолов.

Предвид цялостната икономическа обстановка в България и света отпускането на ипотечни кредити за подпомагане на бизнеса е много важна част от развитието на пазара за недвижими имоти, заяви Огнян Павлов, началник управление „Бизнес развитие и продажби“ в Емпорики Банк. Това, което може да се очаква през тази година, е изясняване на условията и предлагане на иновативни продукти в областта на ипотечните кредити, но не и агресивно падане на лихвите, прогнозира Павлов. По думите му, банките в България работят с реални лихвени нива. Ако се променят реалностите в Европа, тогава може да се очаква някаква промяна и у нас, смята той. Тепърва институциите от банковия сектор ще се конкурират по прозрачност на предложените услуги и продукти за крайния потребител.

Участниците в дискусията коментираха и темата за инвестиране на средства в жилищни сгради. Асен Чавдаров, заместник-директор на Контракт Сити, сподели: „Една от грешките в периода на бума на строителството беше да се инвестира в райони без урбанизирана среда и инфраструктура – на практика бяха изградени блокове без пътища до тях. Едва ли има по-подходящ момент за покупка на имот от сегашния, защото бумът на строителния пазар на практика беше бум на цените. Сега те се урегулираха така, че да отговарят на очакванията на клиентите. Не очаквам втори пик на кризата, а напротив - устойчив растеж“, каза Чавдаров.

На различно мнение бе  Ричард Макдоналд, съосновател и собственик на MRP International property investment. „Преди известно време всички мислеха, че в бизнеса с недвижими имоти няма рискове, а само бърза печалба“. Той посочи, че купувачите на имоти трябва внимателно да преценят момента на инвестицията си, тъй като стойностите сега не е задължително да са най-лошите. Макдоналд посъветва инвеститорите в бизнес имоти внимателно да преценяват местоположението на проектите, преди да вземат инвестиционно решение. Той посочи, че в България има много примери на празни офис сгради, неуспешни търговски центрове и дори изоставени проекти, които са се провалили именно заради лошата преценка на местоположението и непознаването на очакванията на бъдещите потребители на тези сгради.

Акценти от Дискусията

Добромир Ганев, управител на Форос – Национална Компания Недвижими Имоти и GVA Sollers Solutions:

ñ  Бургас ще стане първенец по площ на търговските центрове на хиляда души население през 2012-2013 г., след като бъдат открити новите молове, които се строят в момента. До една година от 130 кв. м на 1 000 души, каквото е разпределението на търговските площи в Бургас сега, те ще набъбнат до 464 кв. м на 1 000 души.

ñ  В момента пазарен лидер е Варна с 361 кв. м търговски площи на 1 000 души. Следват я Русе с 306 кв. м и Стара Загора с 279 кв. м. В София търговските площи са 138 кв. м на 1 000 души. След няколко месеца, когато ще отворят врати новостроящите се 3 мола, търговските площи в столицата почти ще се утроят до 306 кв. м на 1 000 души.

ñ  С откриването на новите търговски центрове като цяло България почти ще достигне средноевропейския показател от 450-500 кв. м търговски площи на 1 000 души население.

 

Огнян Павлов, началник управление „Бизнес развитие и продажби“ в Емпорики Банк:

ñ  Увеличава се и делът на имотите, закупени с ипотечни кредити.

ñ  Не очаквам лихвите по ипотечните кредити да падат агресивно, тъй като формирането им зависи от цената на привлечените от банките средства.

ñ  Банките съумяха да запазят портфейлите си при спекулации за увеличаване на просрочията.

ñ  Необслужваните кредити, като дял от брутните кредити, не са чак такова бреме за банковата система, особено необслужваните кредити за физически лица.

 

Ричард Макдоналд, съосновател на MRP International property investment:

Пазарът на недвижимости в България все още не е достигнал дъното. Ако си представим, че пазарът на имоти е часовник и пикът му е при 12, а дъното – при 6, то в момента в България пазарът се намира някъде между 3 и 5 часа.

Най-доброто място за строителство на офис сгради и молове не е „полето“, където няма изградена инженерна инфраструктура, а оживените и леснодостъпни с публичен транспорт градски зони.

 

Инж. Асен Чавдаров, зам.-директор на „Контракт Сити“:

ñ  Купувачите стават все по-взискателни и по премерени, когато правят инвестицията на живота си – покупка на жилище.

 

Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ:

Ø  Цените на земеделската земя в България ще продължат да растат или поне ще запазят достигнатите нива. Вече седма поредна година има ръст на сделките със земеделска земя.

Ø  Активността на пазара ще продължи да се засилва, като най-активни купувачи ще останат арендаторите. Дружествата със специална инвестиционна цел набраха около 750 млн. лева капитал от борсата, една част от които беше инвестирана на пазара на земеделска земя

Ø  Интересът към земеделската земя започна да се засилва заради европейските субсидии. Заради кризата в последните години се наблюдава пренасочване на инвеститори от други сектори на имотите към земеделска земя.

Дискусията се осъществи благодарение на подкрепата на EmporikiBank Credit Agricole Group

 

За контакти:

Катрин Иванова - Мениджър събития

katrin.ivanova@Investor.bg

 

 

тел: +359 2 812 9 831

 

 

моб: +359 894 717 226 

 

 

За Клуб Investor.bg

 

Клуб Investor.bg е клубът на инвестиционната общност в България и на всички, които се интересуват от пазарите и тяхното развитие. Мисията на Клуб Investor.bg е да подкрепя развитието на бизнеса и добрите корпоративни практики на компаниите, като осигурява професионално мнение по актуални теми от света на бизнеса и финансите и среща инвестиционната общност с водещи професионалисти от света на бизнеса. Клуб Investor.bg се провежда от 2007 година и е утвърдена платформа за дискусии на теми, свързани с българската и международната икономика и финансовите пазари.

 Източник:

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1374