Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
31 Май 12, 22:07 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
ЗА ЕДИНЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НАСТОЯВАТ ИМИГРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Медиите често не правят разлика между имигранти, бежанци и чужденци с неустановен статут за пребиваване в България, сочи анализ по проекта „Информационна кампания за имиграционния феномен”
София, 31 май 2012 г. Липсата на единен информационен център, който да обобщава цялата информация, необходима на имигрантите в България, да дава възможност за контакт между имигрантските общности, както и между тях и българското общество, е един от основните проблеми на имигрантите в България. Това стана ясно по време на среща, организирана от Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център ООД (списание ENTERPRISE) по проект „Информационна кампания за имиграционния феномен“ BG EIF 2010/01-03.02. В дискусията се включиха представители на турската, руската, афганистанската, тунизийската общност, молдовската диаспора в България, неправителствени организации и медии, които обсъдиха най-значимите проблеми на имигрантите в България.

Целта на проекта, финансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, е да запознае обществото за провеждането на последователна и дълготрайна политика за гарантиране на правата на имигрантите (граждани на трети държави) и за гарантиране на тяхната успешна интеграция в българското общество. „По проекта искаме да осъществим и ефективна информационна кампания за медиите и приемащото общество с цел да се повиши осведомеността за миграционния феномен и приемането на свързаните резултати и въздействия”, коментира Ева Любомирова, ръководител на проекта.

Пред участниците в днешната среща беше представен анализ на публикации в медиите от последните 3 години (периода 1 април 2009 – 1 април 2012 г.), свързани с темата за имигрантите. Изследвани са публикации от национални печатни (ежедневни и седмични вестници, списания), онлайн издания, както и електронни медии – телевизия и радио. Общият брой на публикациите от този период, отразяващи темата за имигрантите, е 812. Изводите сочат, че темата присъства в медиите основно във връзка с държавната политика по отношение на имигрантите, както и с общите за ЕС права и задължения на имигрантите. Имигрантите влизат в полезрението на медиите най-често и при проблеми при достъпа им до равни условия за труд, здравеопазване и образование, при престъпления, в които потърпевши или обвиняеми са имигранти, когато имигранти са обект на дискриминация, както и при негативни информационни поводи, касаещи права и задължения на имигранти в сравнение с тези на българските граждани.

Наблюденията сочат, че отношението към темата за имигрантите от страна на представителите на медиите е предимно информативно – с такъв характер са 667, или 82% от всички публикации. Публикациите, в които се изразява ясно положително отношение, са 52 на брой. Почти толкова – 60, са и неутралните публикации, които имат негативен фокус. Като категорично негативно могат да бъдат определени 28 публикации, а като крайно негативни – 5.

Медиите често не успяват да направят разлика между имигранти, бежанци и чужденци с неустановен статут за пребиваване в България, сочи още изследването. Това се дължи на погрешно или непълно предоставена информация от източниците, недостатъчно време за проверка на информацията и източниците, както и като цяло на липсата на профилирани журналисти в медиите, които да имат за постоянен ресор отразяване на темата за имигрантите.

Николай Ярмов, експерт по проекта „Информационна кампания за имиграционния феномен“, представи възможностите за предприемачество и бизнес пред имигрантите в България. Това, което хората от трети страни искат, е възможност в България децата им да посещават училище, да имат достъп до здравната система, както и да имат равни човешки права. Един от най-големите проблеми в процеса на интеграция е бързото намиране на работа, а първата пречка за това е езиковата бариера, посочи Ярмов. Често имигрантите в България, които имат високо образоване, се сблъскват с непризнаване на дипломи и сертификати. Една от алтернативите пред намирането на работа е да започнат собствен бизнес, за което у нас има много добри възможности, тъй като страната ни предоставя може би най-добрите условия в Европа за правене на бизнес – ниски данъци и лесна възможност за регистрация на фирми. Предимство на имигрантите често се оказва и доброто познаване на каналите за внос на стоки и възможността за разработват ниши за бизнес, които са непознати в страната.

Добра възможност за работа на имигранти у нас представляват кол-центрове на чужди фирми, както и чуждестранни компании, които имат представителство в България. За предприемачеството съществува безплатна и свободна литература, както и много ресурси, които могат да бъдат използвани, посочи още Ярмов.

Проблемите, поставени от имигрантите по време на дискусията, ще бъдат представени пред българските институции на предстоящата следваща среща по проект „Информационна кампания за имиграционния феномен“. В рамките на проекта, изпълняван от списание ENTERPRISE, ще бъде организиран и Ден на имигрантите, на който представители на различни общности в България ще могат да се запознаят с българските традиции и култура, а с помощта на танцорите от ансамбъл „Филип Кутев” да се научат да танцуват български хора.

http://www.enterprise.bg/together/

За допълнителна информация:

Петър Стоянов

главен редактор

сп. ENTERPRISE

тел.: 0894 426 245

e-mail: petar@enterprise.bg


Източник:

Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1162