Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
12 Юни 12, 23:20 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Институции и имигрантски организации дискутираха реализирането на съвместни проекти с европейско финансиране
Основните предизвикателства пред включването на имигрантските общности в проекти, подпомагащи интеграцията им, са липсата на достатъчно информация, кратките срокове за реализацията им, както и административните изисквания.
София, 12.06.2012 г. Представители на държавните институции, местни администрации и неправителствени организации обсъдиха проблемите, които срещат имигрантите в България, по време на Информационна среща. Срещата е част от Проект „Информационна кампания за имиграционния феномен“ и в нея участваха служители от МВнР, МОМН, Агенция по заетостта, Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, КНСБ, както и медиатори и лидери от имигрантските общности в страната.

По време на Информационната среща с институциите бяха дискутирани актуални проблеми и въпроси за политиката по интеграция на граждани от трети страни. Експертите на проекта представиха и резултатите от първата информационна среща с имигранти и журналисти, в която представители на имигрантската общност изразиха желанието си да работят заедно с институциите и българските граждани за взаимна толерантност и опознаване на културата и традициите. Имигрантите настояват да им се предостави възможността да изучават български език безплатно и за съставяне на единна информационна база и Национален регистър на общностите, което ще подобри и улесни работата с институциите и ще помогне тяхната интеграция в българското общество.

Участниците в срещата дискутираха и възможностите за кандидатстване на самите имигранти в реализацията на проекти по Европейския интеграционен фонд. Основните проблеми за включването им обаче са краткият срок на проектите, които се реализират предимно за период от три месеца, изискванията към бенефициентите по тези проекти, които в момента имигрантските организации не могат да изпълнят изцяло, както и липсата на достатъчно информация.

Кънчо Кантарджийски, представител на Агенцията по заетостта, обяви, че регистриралите се в Агенцията имигранти към 31 декември 2011 г. са 1018 от общо 34 държави. Най-много са тези с постоянно пребиваване – около 90%, а с висше образование са около 20% от тях. Данните показват, че постъпилите на работа лица са 413, като от тях 336 са жени. Кънчо Кантарджийски обяви, че през месец септември 2012 г. се организира и трудова борса за бежанци, на която те да се срещнат с потенциални работодатели. Борсата се организира съвместно с Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет.

През последните години България се превръща от държава на емигранти в държава на имигранти от Украйна, Молдова, Македония, Турция, Китай и други. Страната ни ги привлича с възможността да работят в предишните си професии: земеделие (украинци, молдовци, албанци), търговия (китайци, сирийци, турци), занаяти (арменци, грузинци), услуги (китайци, руснаци) и др. Според доклад на ЦИД за 2009 г. българите приемат по-благосклонно имигранти от Русия и съседните й страни в сравнение с тези от Азия и Африка. Данните сочат, че приемът на имигранти от бившите съветски републики се одобрява от 80% от анкетираните, а на африканци и азиатци – от 33%-38%, сподели Борислав Гаврилов, ключов експерт по Проекта. Той допълни, че в различните райони на страната се наблюдават различни тенденции – населението в Пловдив например е много толерантно и хората са свикнали да живеят с различни култури и религии. В други населени места като Перник, където имиграционният феномен се наблюдава отскоро, жителите възприемат имигрантите като заплаха за работните места.


За Проекта
Проект „Информационна кампания за имиграционния феномен“ се реализира от списание ENTERPRISE и се финансира от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни. Целта на проекта е да запознае обществото за провеждането на последователна и дълготрайна политика за гарантиране на правата на имигрантите (граждани на трети държави) и за гарантиране на тяхната успешна интеграция в българското общество.

Списание ENTERPRISE се издава от Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център ООД.


За допълнителна информация:

Петър Стоянов

главен редактор

сп. ENTERPRISE

тел.: 0894 426 245

e-mail: petar@enterprise.bg

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5431