Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
14 Юни 12, 22:09 / Автор: ИЕФЕМ-БАН
Изложба "Занаяти и нрави от Троянско" в Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН)
На 14 юни 2012 г. от 11:00 ч. с троянска сливова и „блажено” жито в Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита изложбата „Занаяти и нрави от Троянско” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян. Троянският край е място със съхранена специфична материална и духовна култура, част от националната.
На 14 юни 2012 г. от 11:00 ч. с троянска сливова и „блажено” жито в Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита изложбата „Занаяти и нрави от Троянско” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

Троянският край е място със съхранена специфична материална и духовна култура, част от националната. Чрез богат снимков материал зрителят изгражда своята представа за селището – типично занаятчийско, с главната улица, с дюкяните, пазара, Марковския мост, но и неочаквано различен – с театъра, оперета, джаз състава.

Експозицията включва над 200 движими културни ценности от различни раздели на народното изкуство – керамика, художествено дървообработване, металообработване, художествен текстил. Сред тях са безспорни образци на местните занаяти като настолният кръст, изработен от братята Илия и Кирил Тотеви – майстори-златари от Троян. Той е подарен от братя Тотеви на църквата „Св. Николай Летни” в с. Гумощник За своята работа Илия Тотев е отличен на Балканското изложение в Лондон през 1907 г. с диплома и сребърен медал.

Произведенията на майсторите грънчари също заемат подобаващо място в експозицията. Посетителят ще се удиви на изкуството на майсторите Баю Добрев и Стойко Шошков и на техните чинии с рисувани „Захариеви китки” и разбира се на голямото разнообразие от стомни, правени само в Троянския край – „Троянка”, Динченка”, „Ловчанка”, „Шейтанка”, „Булка”, „Рогачка”. Делви, ръкатки, бардуци за ракия, чинии от края на ХІХ и началото на ХХ век показват разнообразието от форми, изработвани от троянските грънчари. Със своята старинност и изящна естетика ще ни впечатлят пукал за вино от 1860 г. и чиния от 1852 г.

Красотата на троянските тъкани и плетива ще открием в даровните пешкири, църковни месали, плетени вълнени чорапи, както и чергите „на ножове” и на „колела”, в които е втъкано усещането за красота на балканджиите. От празничната женска носия ще привлече вниманието ни престилката „на гюлове”, слагана само по специални поводи.

Всеки посетител на изложбата ще може да види чрез видеоматериали и технологията на занаятите, които са практикувани в Троянско.
Изложбата се реализира с подкрепата на Винпром – Троян и Община Троян.

--------------
В момента в Етнографския Музей при БАН можете да видите:

- Изложба „Слънцето и месечината били брат и сестра…” – артистични интерпретации на фолклорни легенди на художниците от студио Компот Колектив.
- Изложба „Карнавалът – крал на Европа” – атрактивна мултимедийна изложба, представяща маскарадните игри на Стария континент (реализирана с подкрепата на програма „Култура” на Европейския съюз)
- Изложба „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” – рисунки на лауреатите от едноименния Национален конкурс за рисунка, провел се в рамките на Дни на Миладиновци 2011

За Контакти:

PR екип ИЕФЕМ-БАН
0879 124 335
pr.iefem@gmail.com

Лина Гергова
0887 608 699
lina.gergova@gmail.com

Иглика Мишкова
0888 468 754
iglika.mishkova@gmail.com

Източник:
http://iefem.blogspot.com/2012/06/blog-post_13.html

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0805