Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

Вземи в gLOG
21 Юни 12, 10:22 / Автор: Visa
Почти 9 от 10 българи ще почиват това лято
София, 20 юни 2012 г. – Според проучване, проведено от Visa в България, почти 9 от 10 българи (87%) планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27% спрямо 2011 година. Изследването показва още, че тази година над две трети (39%) ще похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година, като най-щедри са жителите на Плевен. Те са заделили средно 1187 лева за своята почивка.
Проучване на Visa в България показва, че 39% планират да похарчат повече пари през отпуската си тази година спрямо 2011 година

София, 20 юни 2012 г. – Според проучване(1), проведено от Visa в България, почти 9 от 10 българи (87%) планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27% спрямо 2011 година. Изследването показва още, че тази година над две трети (39%) ще похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година, като най-щедри са жителите на Плевен. Те са заделили средно 1187 лева за своята почивка.

Проучването е проведено сред притежателите на разплащателни карти в осемте най-големи града в България по поръчка на Visa Европа и българските банки-членове на организацията. То цели да определи какви са плановете на българите за лятната отпуска и по какъв начин възнамеряват да плащат както по време на резервирането, така и на самата почивка.

Над половината (59%) от участниците в изследването възнамеряват да прекарат лятната си отпуска в България. Близо една трета от анкетираните (29%) планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12 на сто имат намерение да прекарат отпуската си само в чужбина. Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Най-щедри това лято ще бъдат хората на възраст между 35-44 години, които планират да отделят през почивката си средно по 1009 лева, следвани от хората между 45-55 години с 952 лева. Най-младите участници в проучването (18-24 години) ще използват нискотарифни варианти с бюджет от 485 лева. По отношение на нагласите по региони жителите на Плевен ще похарчат най-много през това лято – средно по 1187 лева, следвани от Стара Загора с 1137 лева. Средно българинът планира да задели за лятната си почивка 882 лева.

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при правене на резервации, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Като основна причина за своето решение да използват разплащателни карти при организирането на почивката, картодържателите изтъкват, че е по-лесно (89%), по-бързо (44%) и по-сигурно (21%) от плащането в брой. Същото важи и за хората, които планират да използват своите карти и през самата отпуска. Те избират този начин за разплащане, защото е по-лесен за употреба (90%), по-сигурен (32%) и по-бърз (30%) от парите в брой.

Над една трета от анкетираните (39%) твърдят, че имат намерение да похарчат повече пари за своята почивка в сравнение с миналата година. Малко по-малко от половината (45%) пък са подготвили същия бюджет, а едва 16% са заделили за отпуската си по-малко средства спрямо 2011 година.

Всеки пети вече е направил резервация на почивката си, а 45% планират ваканция, но все още не са организирали пътуването си. Повече от половината анкетирани ще почиват през август (56%), като хората предпочитат началото на месеца (20%) или неговия край (20%). На второ място като най-желано време за почивка се нарежда юли (42%), а трети е септември (31%). Едва 18% са планирали ваканцията си за юни(2).

Тази година близо 29% от хората ще прекарат повече време в отпуск в сравнение с миналото лято. Над половината (53%) ще си вземат същия брой почивни дни, колкото и през 2011 година. Средно хората планират да почиват 10 дни. Най-дълги ще са ваканциите на жителите на Стара Загора (средно по 12 дни) и Бургас (средно по 11 дни).

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България коментира: „Въпреки че и тази година е повлияна от икономическата криза, електронните разплащания през летния период продължават да растат. Тази тенденция ще продължи до края на 2012 година, което показва, че лятната почивка все още неотменна част от календара на българина, а картата Visa заема все по-важно място в списъка с необходимите за ваканцията вещи“.

Основната причина анкетираните да предпочетат да прекарат ваканцията си в България е, че по-лесно ще достигнат до своята дестинация (53%) и фактът, че почивките тук са по-достъпни (49%). От друга страна хората, които имат намерение да почиват в чужбина, посочват като основни предимства, че е по-вълнуващо (52%) и по-високото качество на обслужване в сравнение с местните курорти (42%).

Резултатите от изследването показват, че за хората, които ще почиват в България, най-желани са черноморските дестинации, като 74% планират да прекарат ваканцията си на морето, а 16% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят Слънчев бряг (6,5%), следван от Варна, Китен и Созопол (5%) и Лозенец, Приморско и Поморие (3%).

Какво трябва да направите, когато ползвате картата си в чужбина
Дебитните, кредитните и предплатените карти Visa осигуряват сигурен и удобен начин хората да разполагат с парите си както в страната, така и в чужбина. Въпреки това, потребителите винаги трябва да са бдителни и внимателни, когато пътуват. Visa Европа предлага следните съвети за сигурното използване на разплащателните карти:

Преди да тръгнете:

- Проверете датата, на която вашата карта изтича
- Уверете се, че имате достатъчно средства в сметката
- Запишете телефонния номер на колцентъра на банката
Когато пристигнете:
- Постарайте се да не държите картите и парите си на едно и също място – така няма да загубите всичко едновременно, ако бъдете ограбени
- Пазете копие на всички бележки от плащанията с вашата карта, за да можете да ги проверите в месечното извлечение
- Запомнете PIN-а си, ако планирате да теглите местна валута от банкомат, и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате

Бележка за редактора:

1 Проучването е проведено посредством онлайн анкета сред 300 души, притежатели на дебитна, кредитна или предплатена карта на възраст между 18 и 55 години и живеещи в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен и Русе. Проучването е реализирано от PRAGMATIKA в периода 23 и 30 май 2012 г.

2 Общата стойност надхвърля 100%, защото някои от анкетираните ще вземат отпуска повече от един път.

За Visa Eвропа

В Европа има над 455 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visa. За период от 12 месеца до края на септември 2011 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1,7 трилиона евро. 14% от общия потребителски разход направен на мястото на покупката в Европа е извършен с карти Visa, а повече от 80% от него е направен с дебитни карти Visa.

Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 3 700 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на

Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.

Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 200 страни.

За повече информация: www.visabg.com / www.visaeurope.com.

За Контакти:

Мартин Маев, AMI Communications за Visa Европа,
т: 02 989 51 15, м: 0885 769 556 и @: martin.maev (at) amic.bg

Източник: www.visabg.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1583