СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

21 Юни 12, 21:21 / Автор: SuperHosting.BG
Първата националната академия по информационни технологии и визуални изкуства SUPERлятна академия „Аз мога - тук и сега!“ ще събере ученици и учители от цялата страна с водещи експерти в сферата на технологиите
Инициативата се осъществява за първи път у нас и ще позволи на десетки млади таланти да се докоснат до най-новите тенденции в сферата на онлайн бизнеса, дизайна, маркетинга, креативността и бизнес моделирането
От 26 август до 1 септември 2012 г. в гр. Девин ще се проведе първата национална академия по информационни технологии и визуални изкуства „Аз мога - тук и сега!“. В рамките на образователната инициатива ще бъде дадена възможност на десетки млади таланти да се докоснат до най-новите тенденции в сферите на разработката на софтуер; уеб и графичен дизайн; бизнес развитие и управление на проекти; маркетинг; креативно мислене и нови дигитални технологии. За целта, Академията предлага съвременeн модел на обучение, съчетаващ работа в екип, ситуационно обучение, чиято основа е проектно-базираното обучение (Project Based Learning – PjBL) и интердисциплинарност. Събитието се организира от агенцията KIWI Design в партньорство с българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.

„Желанието ни е с тази инициатива да покажем на българските младежи, че биха могли да се реализират успешно по пътя на познанието и то – без да напускат България. Също така, ще можем да помогнем на учителите, които искат да обогатят знанията си и да са адекватни експерти за своите ученици, да го направят достъпно и получавайки най-доброто ноу-хау. Уеб технологиите предлагат достатъчно добри възможности за развитие и този път вече е утъпкан от редица български успешни компании. Време е да се фокусираме върху изграждането на следващо поколение технологични предприемачи у нас и да им покажем пътя, помагайки им да избегнат много от трудностите, които сме имали ние в началото. Радостно е, че успяхме да обединим около каузата голям брой успешни компании, експерти, браншови и неправителствени организации, сформирайки една мощна коалиция в подкрепа на технологичното образование. Убедени сме, че в дългосрочен план Академията ще се наложи като една от най-значимите национални инициативи в тази сфера“ - заяви Кристалин Чавдаров, собственик на KIWI Design и създател на националната SUPERлятна академия „Аз мога – тук и сега!“.

„Академията съвпада изцяло с идеите, които има екипът на компанията ни в сферата на образованието и развитието на младите таланти в България. Тя съответства напълно и на нашето мото: „Новото поколение хостинг подкрепя новото поколение!“. Ключово предимство на инициативата според нас е форматът на обучението, който ще позволи на учениците да комуникират много по-свободно с експертите по време и след края на Академията и да участват в интересни дискусии, работни групи и уъркшопи, съчетани с тиймбилдинги и други приятни занимания. От голямо значение е също, че участниците няма да бъдат обучавани само по технологични предмети, а също и в сфери като подобряване на креативността, личностното развитие, бизнес моделирането, маркетинга и др. Това ще спомогне за разширяване на мирогледа им и ще позволи много от тях в бъдеще да създадат успешен собствен бизнес“ - добави Методи Дреновски, управител на СуперХостинг.БГ.

Лектори, менторите и журито в Академията са изявени специалисти в различните сегменти на информационните технологии и рекламния бизнес, водещи дизайнери и популярни лица от визуалните изкуства. Сред тях са Гради Градев от British Council, Даниела Минковска от Технически университет – София, Любомир Русанов и Методи Дреновски, управители на СуперХостинг.БГ, Росен Дуков от Deffecto Ltd – с изключителна биография в областта на дизайна и дигиталните манипулации, Цветелина Тенева и Светлан Станоев от Бизнес институт, д-р Никола Вълчанов от ФМИ на ПУ "Паисий Хилендарски", Антон Ценов, Петър Шарков и Николай Андонов от MindMapping. Неотменна част от модела на обучение ще бъде екипната работа и самооценката на изпълняваните проекти.

Академията ще бъде проведена в два етапа. През първия етап (26.08 - 29.08) всички участници ще придобият общи познания по маркетинг и бизнес развитие, бизнес моделиране, креативност и нови дигитални технологии, с което ще се помогне на учениците и учителите да развият уменията да управляват цялостно бизнес проект. През втория етап (29.08 – 01.09) участниците ще бъдат обучавани от най-добрите експерти – сегментирано по техните интереси: графичен дизайн, PHP или .NET програмиране. Целта е всички те да реализират уеб поректи, издържани на ниво стандарти в програмирането, правила и иновативни тенденции в дизайна.

За да може Академията максимално да се доближи до конкурентната бизнес среда, има и елемент на състезание между участниците. Ще се оценяват с приоритет издържаните идеи, дори и да не са напълно развити, но показващи потенциала си. Отборът на победителите ще получи: награден фонд в размер на 2000 лв., подходящото за развитието на съответния проект хостинг решение (Super Cloud VPS), както и ваучер за първоначална реклама и популяризиране на проекта в Google AdWords от СуперХостинг.БГ; менторство и контакт с експертите и след края на Академията, както и преференциални условия за предлаганите от тях услуги. Има и още много изненади за участниците, които тепърва предстои да бъдат обявени на сайта на Академията (academy.az-moga.bg).

Инициативата ще позволи на деца от цяла България, както и на учители, искащи да обогатят знанията и уменията си, да прекарат няколко дни сред най-добрите ИТ специалисти в страната. Така ще могат да се учат от тях в сфери, които ги интересуват и в крайна сметка да комбинират полезното обучение с изключително приятната обстановка на планинския гр. Девин, в компанията на най-надъханите, амбицирани и мотивирани участници.

Източник: http://academy.az-moga.bg/