Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

05 Юли 12, 18:07 / Автор: ССЗБ
Съда ще гледа дело за нападение над надзирател, прокуратурата предлага споразумение
За 14.30 часа, утре 5 юли, е насрочено делото в Районния съд на Бургас, срещу Г.Ж изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в бургаския затвор, за нападение над надзирател.
За 14.30 часа, утре 5 юли, е насрочено делото в Районния съд на Бургас, срещу Г.Ж изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в бургаския затвор, за нападение над надзирател, уведоми медиите Синдикат на служителите в затворите в България.

На 27 септември 2011 г. между 20.00 и 21.00 часа при опит да предотврати физическа саморазправа между лишени от свобода, е извършено нападение срещу Надзирател В.М. от Затвора - Бургас, вследствие на което, същия е свален от пост и откаран в Спешен център на бургаската болница, за оказване на медицинска помощ със съмнение за телесна повреда.

Посегателството на надзирателя е съпроводено с множество обиди на длъжностни лица от дежурната оперативна част, при и по повод на изпълнение на служебните им задължения.След медицински преглед са установени вътрешни наранявания и установена лека телесна повреда на служителя, като след извършените манипулации от медицинските лица е изпратен за домашно лечение.

Независимо, че служителя е отправен от Н-ка на затвора да повдигне и поддържа частно обвинение, след проведения разговор с пострадалия, който е представител на местното дружество на Синдиката на служителите в затворите, ръководството на Затвора все пак уведомява прокуратурата за причиняване на леки телесни повреди на длъжностно лице от л.св. и предава материалите по случая на компетентните органи.

По случая е повдигнато обвинение по чл. 131 от Наказателния кодекс.

Обвинението обаче е по ал.1, която е за удар на длъжностно лице. Предвиденото от закона наказание е до 3 години затвор. Същото обвинение, но по ал. 2 предвижда затвор до 5 години. Тази алинея обаче е за нападение над полицай.

Въпреки, че заседанието на Районния съд е насрочено за утре, по негово настояване Надзирател В.М е уведомен от администрацията на затвора, че прокуратурата предлага споразумение и лишеният от свобода Г.Ж. ще получи присъда от 3 месеца, която е много под минимума, определен от закона в подобен случай.

Синдикат на служителите в затворите в България се отнася с неразбиране и недоумява защо обвинението срещу Г.Ж. не е по- тежко, при условие, че в рамките на затвора надзирателите са със статут на държавни служители по закона за МВР и изразява притеснението си, от тежки последици, като пряк резултат от подобни решения в случаи които са застрашени здравето и живота на държавни служители.Очаквайте подробности.

За Контакти:

Иван Петров Председател на УС на ССЗБ +359892232965

sszb@abv.bg

Източник:
http://sszb.eu/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5831