Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
18 Юли 12, 16:32 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Британската столица ще посрещне второто издание на Лондонски фестивал на българската култура
Над 20 събития – концерти, изложби и театрални представления ще могат да бъдат видяни по време на фестивалните дни от 1 до 30 ноември в централен Лондон
• Патрони на фестивала са Йорданка Фандъкова, министър Вежди Рашидов, Соня Рув – Увалиева, и принц Кирил Сакс-Кобург.


От 1 до 30 ноември ще продължи второто издание на Лондонския фестивал на българската култура. В рамките на 30 дни българската общност в британската столица, както и всички почитатели на националната ни култура, ще станат свидетели на над 20 прояви – 9 симфонични и камерни концерта, участие на 3 певчески хора, 3 джаз и фолклорни концерта, 2 изложби, 2 кинопрожекции и 2 театрални представления.

„Амбицията ни е да надградим успеха, който първото издание постигна през 2010 година!”, казва цигуларят Иво Станков, инициатор и организатор на фестивала от Classical Concert Productions. „През 2010 година организирахме 5 концерта, от които 3 бяха с напълно разпродадени билети, а представленията и събитията от нашата програма бяха видяни от над 3000 зрители. Британски медии от ранга на The Guardian и The Telegraph, както и BBC Music Magazine отразиха проявите. От българска страна фестивалът намери отражение в Българско национално радио, БНТ, и много български ежедневници.”

През 2012 година концертите ще бъдат изнесени в едни от най-известните зали в Централен Лондон. На джаз концертите ще партнират Лондонски джаз фестивал и Радио 3 на BBC. Програмата включва гостуване на Симфоничен оркестър на варненската опера и Биг бенда на Българското национално радио. Сред известните имена от световната класическа сцена очакваме музиканти като Борис Блох (пиано) и Чилингирян квартет.

„Предвидили сме 10 премиери, като специален акцент се поставя на българските композитори. Лондонската публика ще се срещне с творчеството на най-утвърдените ни класици като П. Владигеров, Д. Ненов, В. Казанджиев, М. Големинов – техни произведения ще се изпълняват за първи път във Великобритания. Световни премиери ще имат произведения на Георги Арнаудов и Мартин Георгиев. Предстои и лондонска премиера на произведението „Морени” написано от Добринка Табакова, специално за бившия посланик на Великобритания в България Джереми Хил – едно напомняне за времето прекарано от него в България.

Концертни зали, които ще домакинстват на фестивала са Cadogan Hall, St. John's Smith Square, King's Place, the Clapham Grand, James's Piccadilly с общ капацитет от около 5000 места. Български културен институт и българското посолство ще отворят врати за посетителите на няколко изложби, театрални постановки и кинопрожекции. Там ще гостуват със спектакли наши именити формации като Театър София и Театър 199, а Богдана Карадочева ще бъде специален гост на вечер, посветена на българската песен, кулинарни обичаи и вино. Посетителите на културните събития ще получат и шанс да се насладят на българската кухня чрез ‚фестивално‘ меню, подготвено специално за този случай от Георги Янев, главен готвач в един от най- нашумелите напоследък ресторанти в английската столица.

Общо очакваните посетители за целия фестивал надхвърлят 10 000 души, а чрез планирана рекламна кампания в лондонското метро организаторите се надяват информация за фестивала да достигне до над 1 000 000 лондончани.

Фестивалът се провежда в партньорство с Министерство на външните работи, Посолство на Република България във Великобритания, Български културен институт в Лондон и Министерството на културата, Община Варна, и Лондонски джаз фестивал съвместно с BBC Радио 3.
Патрони на фестивала са Йорданка Фандъкова, министър Вежди Рашидов, Соня Рув – Увалиева, и принц Кирил Сакс-Кобург.

Повече информация за фестивала можете да намерите на www.lfbc.eu или на страницата на организаторите - www.classicalconcertsproductions.com


Източник:

Комуникационна агенция PRoWay  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.6164