СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

31 Август 12, 09:37 / Автор: Интер Експо Център - София
ИЗЛОЖЕНИЯТА СЕ ВЪЗРОДИХА ЗА НОВ ЖИВОТ
"През последната година се забелязва едно стабилизиране на изложенията. Сътресението в първите години на криза е преодоляно, има известен ръст, може би 10%. Интересът нито на посетителите, нито на фирмите е намалял, защото всички имат нужда да се ориентират, да видят новостите. Разбира се, площите, които се ангажират понякога, са по-малки, но интересът към изложенията остава." Ивайло Иванов, управител на агенция Булгарреклама
Ивайло Иванов, управител на агенция Булгарреклама
интервю на Мариета Колева, http://expomarket.bg
Дата: 30 август 2012

От май 2012 Ивайло Иванов е управител на агенция „Булгарреклама”. От 2009 той е заместник-управител на агенция „Булгарреклама” и разработва стратегията за развитие (проекти, партньори, членство в международни организации и т.н.) и ръководи реализацията на изложбената и събитийна дейност на територията на изложбения комплекс в столицата. През 2011 става член на Съвета на директорите на Интер Експо Център, София.
Ивайло Иванов е завършил магистратура по бизнес администрация в Кьолнския университет, Германия. Последователно участва в проекти на Панаира в Кьолн, Danzas Messen Ltd, Yorkshire Exhibition Services Ltd., Панаира във Франкфурт, ITE Group Plc, Лондон, Великобритания. В периода 2005-2008 работи за 18-ия Световен петролен конгрес в ЮАР, за 19-я Световен петролен конгрес в Испания, в Московското международно Мотор Шоу и други инициативи с международен и регионален характер.

Господин Иванов, Интер Експо Център е пред прага на един наситен със събития сезон. Какво е по-различното тази година?
Пролетните и есенните месеци са активните в нашия бизнес. Тогава са концентрирани по-голяма част от изложбените събития, конгресите, конференциите. Това е добре известно на нашите клиенти, партньори и посетители. Но някои от тях може би остават с впечатлението, че през останалата част от годината тук не се случва нищо. А това не е така, защото и с просто око се вижда колко променено е всичко пред сградата, а и вътре в нея.

За вас лятото беше наистина горещо, да маркираме нещата, които са направени, за да бъде работата както винаги ефективна, за да не липсва нищо на участниците и посетителите?
И това лято работата не спря нито за ден. Концентрирахме усилията си върху поддръжката на съоръженията и на сградата. Извършиха се редица ремонти, от подмяна на водопроводите до изграждането на нов вход за 5-а и 6-а зала. Той е съобразен с новооткритата спирка на метрото, достъпен е и за хора с увреждания. Напълно отговаря на европейските изисквания. Редица са подобренията и вътре в сградата, едно от най-значимите е в конгресна зала “Витоша”, най-голямата в Конгресния център. Подменихме озвучаването на залата, вече разполагаме с изцяло нов пулт, който предоставя много повече възможности, по-високо качество на звука. Подменени са изцяло високоговорителите. Новото оборудване разширява възможностите за симултанен превод и звукозапис с професионален софтуер. Значително е подобрена и акустиката на залата. Така ще отговорим на изискванията и на най-претенциозните клиенти, предоставяйки високо качеството на обслужване. През зимата ще подменим и подовата настилка в тази зала.

Сега тече профилактика и на останалите зали. По съответен график на всеки 6 месеца се прави профилактика. При нас сроковете се спазват задължително. Първа и четвърта зала са открити през 2001 г. Още през първите дни на септември ще сменим озвучителната уредба и в тях. Както вече споменах, лятото при нас е работен сезон, това е необходимо, за да може още през септември да започнем спокойно и без затруднения. Метрото много промени и улесни комуникацията с Интер Експо Център. Това е най-сигурният градски транспорт и позволява достъп на много хора. Беше изграден и буферният паркинг за 1300 автомобила, който освен за ползвателите на метрото може да бъде използван и от посетителите на изложенията. Районът се развива бързо. Строят се много нови, модерни бизнес сгради. Тази есен трябва да стартира строителството на метрото от Интер Експо Център до летище София. То ще бъде готово към края на 2014 г., което ще улесни достъпа на чуждестранните посетители до нашата сграда. На чужденците предоставяме цялата им необходима информация, препоръчваме им настаняване в хотели, близки до метрото. Тази услуга е напълно безплатна за тях.

Изцяло нов е и корпоративният сайт, той е лицето на всеки бизнес, и на вашия също, какво още предстои в тази насока?
От скоро работи новият ни корпоративен сайт www.iec.bg. Той е съобразен с всички тенденции в интернет индустрията, която се развива доста динамично през последните години. Той е с по-богата информация, лесен е за ползване от потребителите. През следващите 12 месеца предстои изработването на отделен сайт за всяко изложение, което отново ще улесни и бизнеса, и клиентите, те ще имат достъп до необходимата им информация. Стремим се всички наши новости да бъдат съобразени и с младежката аудитория, която е най-големият потребител на Интернет.

За успеха на всяко събитие от значение са и хората, какво правите за тяхното усъвършенстване?
През лятото се погрижихме и за хората си, за тяхната допълнителна квалификация, за придобиването на нови знания и умения. Те преминаха през различни тренинги, обучението беше изцяло финансирано от нас. Курсовете бяха с различна насоченост – за презентационни умения, за работа с клиенти, за разговор по телефон, всичко необходимо за качествено обслужване на клиента.
Кое е първото събитие, с което започва сезонът?
На 11-и септември ще се проведе станалата вече традиционна конференция по проблемите на сигурността. Тя е десета, юбилейна. Интересът е много голям, събитието е под патронажа на президента на Република България, очакваме посетители от много високо ниво - посланици, министри, депутати. След трагедията в Сарафово темата национална сигурност е особено важна за всички. Предвидени са редица интересни дискусии, лекторите са хора с богат професионален опит.

През септември Интер Експо Център за втори път е домакин на едно иновативно и оргинално събитие – ON! FEST. Какво да очакваме?
ON! Fest e първият и единствен фестивал в България, който събира най-интересното в съвременното градско изкуство, начини на забавление, спорт и лайфстайл. Музика, танци, графити, паркур, технологии, игри, японска култура, градски и екстремни спортове и още много забавления са част от тематичните зони на фестивала. Целта е всеки посетител да изживее своето специално ON! приключение. Този наистина пъстър и иновативен фестивал миналата година събра под един покрив различни по формат събития. Това е място за среща на бизнеса и на младежите, затова искаме наистина да бъде едно специално събитие. Вече са обособени няколко нови зони. Надяваме се, че в бъдеще тези млади хора ще бъдат участници и посетители на нашите традиционни изложения. Хората дойдоха много таргетирано, много приятно впечатление остави у мен тази позитивна енергия, видях едни европейски изглеждащи младежи, интелигентни млади хора, които, надявам се, са бъдещето на нашата държава. Дни след като фестът беше приключил, младите хора се обаждаха, пишеха, идваха, за да ни благодарят за неповторимото изживяване. Това не се случва често. Този формат не беше познат. Много от фирмите се включиха като посетители, но сега те вече са участници. Очакваме 40-50% ръст на посетителите. Впрочем презентацията на събитието, която направих на годишната среща на Европейската асоциация на панаирите CEFA през пролетта, направи толкова силно впечатление, че беше номинирана на първо място от участниците от другите държави. Имате доста нови събития, да ги маркираме.
Тази година, в началото на октомври сме домакин за първа година на Кардиологичен конгрес, организиран от дружеството на кардиолозите в България. Конгресът има богата съпътстваща програма и много интересни чуждестранни лектори. В средата на октомври ще представим един нов формат изложение. Обединихме усилията си с Прим Дизайн и ще предложим ново и различно събитие в областта на печата, комуникациите, рекламата, дизайна – COPI’S. Всичко, свързано с обслужване на рекламната дейност, ще бъде под един покрив от 16 до 18 октомври.

Значи ли това, че бизнесът вече осъзна необходимостта от обединяване на усилията?
Това не е първият случай, в който обединяваме усилия с наш конкурент, Секюрити с БТПП беше една от първите крачки, обединихме Лов и риболов, което също беше разделено на две места. Може би кризата и стагнацията на пазара също оказаха своето влияние. В началото някои фирми се отдръпнаха, липсваха им водещи имена на дадено събитие. Но още след първата година те започнаха да се завръщат. Разбира се, нашата цел никога не е била само и единствено привличане на фирми и посетители. Ние винаги предлагаме богата, интересна съпътстваща програма, което е допълнителна добавена стойност и фактор за успеха на едно събитие. Важни са темите, които се обсъждат на кръглите маси, дискусиите, опитваме се събитията, когато е възможно да бъдат интерактивни. Това винаги се усеща и в залите.

Новостите тази есен като че ли следват една след друга, какво още трябва да се очаква?
През ноември следва най-голямото събитие от есенния календар, където също има новина. За първи път изложенията ИНТЕРФУД и ДРИНК, МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО ще се проведат заедно с изложението за хотелиерство и ресторантьорство СИХРЕ. Това също е продиктувано от необходимостта от консолидация на пазара, тъй като по-голяма част от посетителите на тези изложения имат сходни интереси. Шестте зали на комплекса са запълнени. Нашата сила е в специализираните изложения. Фирмите от съответния бранш ще бъдат съсредоточени компактно на едно място, а за удобство посетителите ще могат да влизат от две места.

Очаквате ли нови чуждестранни партньори ?
Италия от години е един от най-големите ни партньори, и тази година ще бъдат представени различни региони, като традиционно силно е сицилианското присъствие. Имаме традиционни участници от Турция, за втори път работим с Унгаро-Българската Стопанска Камара. Водим разговори и с фирми от Испания. Ще видим много участници от Германия, Великобритания, Франция, Гърция. Нашата цел е да приобщим фирми от Сърбия и Македония. Ситуацията при различните изложения е различна, тъй като фирмите следят развитието на съответния бранш в страната. Има сектори, които се развиват стабилно, дори се вижда и движение. Такъв е случаят с възобновяемата енергия, изложението и конгресът за възобновяема енергия се развиха с бързи темпове. Имотите и строителството бяха най-силно засегнати от кризата, това оказва влияние и върху изложенията в тези области. Ние обаче фокусираме усилията си в определени ниши на строителството, в които виждаме потенциал - саниране на сгради и енергийна ефективност, комуналното и инфраструктурно строителство, където благодарение на европейското финансиране се работи по редица проекти. Смятам, че ще има бум на този вид строителство. Ако искаме да си подменим града, ще трябва да има сериозни инвестиции в този вид продукти.

Има ли новости в изложението Дидакта?
За втора година подред под патронажа на МОМН се провежда Конгрес за образование и наука - Дидакта София. Той се организира в партньорство с Образователен съюз Дидакта, Германия, и има амбицията да бъде единствената инициатива в Югоизточна Европа. Тази година ще има 12 до 15 прецезентации, свързани с актулни проблеми в образованието, ще бъдат дискутирани и възможностите за модернизиране на училища. Акцентите в изложението са два - начално образование и специализирано професионално обучение. Водещи фирми ще представят оборудване за училищата.

Все пак, как се развива изложбеният бизнес?

Все повече се променя фокусът на изложенията, какво да очакваме през 2013 г.?
Благодарение на новите комуникационни възможности ние променяме и таргет групата на някои от нашите водещи изложения. Улеснен е достъпът на крайните клиенти.
През 2013 година на БЪЛГАРСКА СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА стартира специализиран салон БИЛДИНГ Маркет, насочен към крайния потребител. За много други изложения ние също отваряме врати, променяме акцента и по-активно привличаме крайния посетител. Така ще се улесни връзката на производителите с крайните клиенти, което е в интерес на икономиката и целия пазар.

За Контакти:

Надежда Ванева, Връзки с обществеността, Интер Експо Център