Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

21 Септември 12, 14:30 / Автор: БАСКОМ
БАСКОМ постави остро въпроса за дефицита на висококвалифицирани специалисти като основна пречка за развитието на софтуерния бранш в България
Председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Георги Брашнаров участва в панел на форума „Дигиталният дневен ред на Европа – реалност или все още предизвикателство?“, организиран от цифровия радетел (Digital Champion) на България г-жа Гергана Паси по повод визитата у нас на вицепрезидента на Еврокомисията г-жа Нели Крус, отговорна за Цифровия Дневен Ред на Европа
Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) представи пред международната аудитория на форума, резултатите от проучване на БАСКОМ сред водещи ИТ компании, според което ако бизнесът на технологичните фирми в България се развива с темповете, с които това се случва днес, до 1-2 години те ще имат нужда от три пъти повече инженерни кадри. „Критичен въпрос е от къде тези високоподготвени кадри ще се появят“ - посочи председателят на БАСКОМ и добави, че има голяма вероятност софтуерният бранш да запази възходящото си развитие, тъй като през последните години на криза фирмите от бранша у нас продължават да отчитат ръст.

Той добави, че браншът ще се нуждае от подготвени кадри не само в сферата на програмирането и технологиите. „На всеки софтуерен инженер фирмите са готови да назначат два пъти повече специалисти в сферата на маркетинг и продажби, финанси, консултанти и мениджъри с опит, които биха могли да ръководят комплексни международни проекти“ - обясни Георги Брашнаров. Той определи като ключови компетентности за бъдещите служители в сектора предприемаческите и комуникационни умения, уменията за работа в екип и за постигане на общи резултати. И посочи, че именно при тези компетентности днес се наблюдава нарастващ дефицит.

Работа по подготовка на цялостен нов компетентностен модел е инициарана от БАСКОМ в рамките на общата Работна група по образованието на петте водещи технологични браншови организации у нас. Сред тях освен БАСКОМ са Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската уеб асоциация (БУА) и ИКТ Клъстер. Целта на представителите на ИТ бранша е, на тази база да бъдат изготвени нови програми и съдържание за учебните заведения, съвместими с реалните нужди на индустрията.

Повече за БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ - е създадена през 2001 г. В Асоциацията членуват повече от 45 водещи фирми, които разработват софтуерни продукти и системи и предлагат услуги за цялостни ИТ решения. Софтуерната индустрия е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конурентноспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да развива професионализма и конкурентостта на сектора, да работи за подобряване на образователната система и да участва активно в изграждане и осъществяване на политики за ефективни ИТ инвестиции в полза на цялото общество.

За Контакти:+ 359 885 90 52 99

Източник:
http://basscom.org/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.152