Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Земеделие

Вземи в gLOG
28 Септември 12, 15:02 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
ОББ е раздала общо 360 млн. лв. кредити по специални програми за земеделието
Банката представи възможностите за подпомагане на агропроизводители по време на Първия земеделски бизнес форум в София
От 2007 г. досега само по специализирани програми за земеделието Обединена българска банка (ОББ) е кредитирала близо 2500 проекта, като общата сума на отпуснатите заеми е над 360 млн. лева. Най-голяма част – около 2000, са земеделските заеми срещу евросубсидии. Това съобщи Маринела Коева, мениджър „Бизнес развитие“ в ОББ, по време на Първия земеделски бизнес форум „Предизвикателства, възможности и перспективи пред сектора“, проведен вчера в София. ОББ и Интерлийз ЕАД, членове на групата на NBG в България, представиха възможностите за финансиране и условията за придобиване на активи за разширяване на бизнеса на земеделците и широката гама от продукти и лизингови схеми, които двете дружества предлагат в подкрепа на земеделските производители.

Във форума, който бе открит от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, взеха участие заместниците му Цветан Димитров и Светлана Боянова, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, както и представители на браншови асоциации от целия спектър на земеделското производство и преработката на суровини.

Кредитите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които ОББ е финансирала, са близо 200, по националните инвестиционни програми на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – над 100, а тези срещу складови записи – над 160, допълни още Маринела Коева. Тя обясни, че у нас финансирането срещу складови записи все още не се прилага пълноценно и много малко банки работят с такива продукти, докато в други държави като Казахстан например, то е много добре развито.

Един от продуктите, който могат да ползват агропроизводителите от ОББ, е земеделският заем срещу европейска субсидия (мостови кредит). Клиентите на банката могат да се възползват от лихва от 6,5%, а от тази година могат да кандидатстват още на етап заявени площи, подчерта Коева. Специализираният кредитен продукт, който ОББ предлага за шеста поредна година, дава на земеделските производители възможност да ползват сума до 95% от общия размер на заявените за получаване директни плащания на площ, минимум 5000 лева, както и атрактивни лихвени нива от 6,5% до 7,5% в зависимост от етапа на кандидатстване – заявление или удостоверение от ДФЗ.
В отговор на въпрос Коева подчерта, че в момента се наблюдава засилен интерес към кредитите за финансиране покупката на земеделска земя, като ОББ отговаря на повишеното търсене с по-добри условия и намалена лихва.

Атрактивни лизингови схеми за стимулиране на инвестиционния процес в българските фирми предлага и "Интерлийз" ЕАД, стана ясно на форума, в който участие взе и Фани Асенова, зам.-изпълнителен директор на най-голямата лизингова компания в България. Клиентите на дружеството могат да ползват лихва от 5,25%, кратки срокове и гъвкавост, а лизинговането на продуктите става без допълнителни обезпечения. За земеделските производители дружеството предлага финансов лизинг на широк спектър от селскостопанска техника, транспортни средства и леки автомобили.

Първият земеделски бизнес форум „Предизвикателства, възможности и перспективи пред сектора“ бе определен от участниците в него като изключително полезен и навременен заради осигурената възможност за открит разговор за предизвикателствата и бизнес възможностите пред аграрния сектор в България.


За повече информация:

ОББ
Анка Костова
Директор „ПР и спонсорство“
тел.. +359 2 8112375
моб.тел: +359 887 31 59 61
е-mail: kostova_a@ubb.bg
www.ubb.bg

Източник: Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1129