Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

Вземи в gLOG
03 Октомври 12, 11:21 / Автор: БАСКОМ
Софтуерните компании отчитат ръст на работните места от 10% през последните две години и очакват тенденцията да се запази
Средната заплата в сектора надвишава 2300 лв., във всяка компания има средно по осем незаети работни места, а основните приходи на софтуерния бранш идват от износ за Европа и САЩ. Това са част от изводите от новото издание на „Барометър на българската ИТ индустрия”, който беше представен днес от Българската асоциация на софтуерните компании
Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година. Това става ясно от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия”, което беше представено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) на пресконференция днес в БТА.

Проучването е изготвено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и включва статистика за периода 2009 – 2011 г., както и прогнози за 2012 година. То е осъществено в периода март – април 2012 г., сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация (БУА). Над ¾ от участващите в него компании (31) са с българска мажоритарна собственост.

Устойчив ръст на продажбите

Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., на годишна база, а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година. Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът на износа през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването. През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52 процента. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

Заплащане и човешки ресурси

Въпреки, че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени ниско - платени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката. Напротив - през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нарастнала с 10% спрямо 2009 година. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25 процента.

Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца, става ясно от Барометъра.

Предстои представянето на първоначалните изисквания на софтуерната индустрия към българската образователна система на пресконференция през октомври 2012 година. Освен информация за острия дефицит на кадри, софтуерната индустрия се нуждае от качествен скок и реформа на училищното и университетското образование, както и професионалното развитие през целия живот. БАСКОМ ще постави въпроса за изграждане на икономика на знанието като стратегически обществен и държавен приоритет с изключително значение за бъдещото развитие на България.

Повече за БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ - е създадена през 2001 г. В Асоциацията членуват повече от 45 водещи фирми, които разработват софтуерни продукти и системи и предлагат услуги за цялостни ИТ решения. Софтуерната индустрия е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конурентноспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да развива професионализма и конкурентостта на сектора, да работи за подобряване на образователната система и да участва активно в изграждане и осъществяване на политики за ефективни ИТ инвестиции в полза на цялото общество.

***
За повече информация:

БАСКОМ
02/489 97 43
www.basscom.org
За Контакти: + 359 885 90 52 99 

Източник:
http://basscom.org/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9735