Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

14 Октомври 12, 13:00 / Автор: Anett&Co
Български „Сила и страст” превземат Лондон
Преди броени дни в Лондон бе открита изложбата „Сила и страст”. Ценителите на изкуството имат възможността да се насладят на забележителното творчество на небезизвестния скулптор Иван Минеков и да се докоснат до незабравимите картините на дъщеря му, художничката Паола Минекова, живееща и работеща в Лондон.
Преди броени дни в Лондон бе открита изложбата „Сила и страст”. Ценителите на изкуството имат възможността да се насладят на забележителното творчество на небезизвестния скулптор Иван Минеков и да се докоснат до незабравимите картините на дъщеря му, художничката Паола Минекова, живееща и работеща в Лондон.

Откриването на изложбата “Сила и страст” се състоя в галерия „София” към Културния институт в посолството на Република България, което е и организатор на проявата. Вернисажът се състоя в присъствието на хора на изкуството, финансисти и много представители на медиите. Изложбата ще продължи до 16-ти октомври, като в нея са представени повече от дузина малки пластики и над 20 картини и графики.

Сред творбите на Иван Минеков са включени добре познатите пластики като ‘’Балерина’’, ‘’Тезей и минотавъра’’, ‘’Европа’’ и ‘’Дон Кихот’’, а сред творбите на Паола, включени в изложбата са великолепният цикъл ‘’Танцьори’’, както и завладяващият цикъл ‘’Течения и динамичните Градски Пейзажи’’.

По повод изложбата ,Иван Минеков споделя: “Интересното при тази изложба е, че ясно показва развитието на художествената традиция от моето поколение в това на дъщеря ми. Всяка генерация от художници живее в своето време и отразява собствената си естетика и идеи. Цикълът от картини “Течения” на Паола, изследва въпроси, които са уникални за жените, които живеят в днешното общество.”

Паола добавя: “Мисля, че успявам да продължавам и пресъздавам в картини, скулпторната традиция на баща ми, който ме вдъхновява стилистично с удължените си форми, чувство за баланс и пространство. Някои хора дори определят цикъла “Течения” като монументален. В изкуството си съм използвала много от това, което знам от него. Именно чрез наученото от баща ми, успявам да изразя собствения си женствен свят.”

„Сила и страст” е първата съвместна изложба на двамата даровити творци Минеков във Великобритания. Със сигурност обаче няма да остане последна, тъй като вече е отправена покана от Културния институт в посолството на Република България за нова изложба догодина.


______________________________________________________________
Иван Минеков - Биография

Иван Минеков е определен като ‘съвременен майстор на модернизма в многоизмерността на стиловете си.” (Клаудия Московиц)

Завършил Художествената академия „Николае Григуреску” в Букурещ, Румъния под ръководството на проф. Паул Василеску, със забележителния си талант, Минеков бързо привлича вниманието на българското артистично общество. Портретът на Дентън Кули (1990 г.), хирургът имплантирал първото изкуствено сърце в света и основател на Тексаския Сърдечен Институт, отваря вратите му към една плодовита интернационална артистична кариера. Създател е и на портрета на Димитър Пешев за Консула на Европа, а творбата му “Шипка” е летяла в космоса. През 2010 става директор на Националната гимназия за изящни изкуства "Илия Петров", а през април тази година излага творбите си в Парламента на Европа в Брюксел.

Паола Минекова - Биография

Талантливата художничка Паола Минекова е известна с няколко цикъла, сред които бликащите от енергия Танцьори и Цирк и динамичните Градски пейзажи. Цикълът Течения, който също е включен в изложбата, изучава психологията на човешките взаимоотношения.

Сред новите картини на художничката е Ballet Repose, необичаен портрет на седнала балерина, който е базиран на скици на танцьорка от Кралския Балет. Паола описва картината като докосване до силата на балерината, на жената зад ролята, която почивайки може да остане самата себе си.

Тази пролет Паола взе участие в най-големия публичен арт проект в Лондон, когато беше поканена да нарисува едно от 200те яйца за Голямото търсене на яйца Фаберже. Нейното яйце Пъстър Свят предизвика интереса както на възрастните така и на децата, и събра на £4000 за благотворителност.

За Контакти: Anett&Co.

Източник:
office@anett.co

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.1101