СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

15 Октомври 12, 11:53 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Нови над 12 млн. лв. кредити е отпуснала ОББ по инициатива JEREMIE
През последния месец ОББ реализира най-мащабната рекламна кампания на инициатива JEREMIE на ЕС в България, което доведе до изключително големия интерес на бизнеса към този вид финансиране – над 60 кредита в размер на над 12 млн. лв. Кредитите са гарантирани по инициативата без допълнителен разход за фирмите и са с по-ниска обезпеченост, лихви и такси. Най-голямо търсене на финансиране проявяват предприятия от секторите на търговията, производството и туризма, съобщи Маринела Коева, мениджър „Бизнес развитие” в ОББ.

„В трудните условия за бизнес през последните години, кредитите по инициативата JEREMIE са отлична възможност за предприемачите, и то при изключително изгодни параметри. В ОББ забелязваме засилен интерес към тези продукти както от страна на микро и стартиращи предприятия, така и от компании с утвърден бизнес, тъй като освен инвестиционно, ОББ JEREMIE кредитите предлагат и оборотно финансиране”, коментира Коева.

Средният размер на кредит по инициативата JEREMIE, който ОББ е отпуснала до момента, е 200 000 лв. Основните мотиви, с които предприемачите вземат кредити по JEREMIE, са реализирането на нови бизнес проекти, укрепване и разширяване на текущата дейност, диверсификация на производството, съобщи още Коева. „Щастливи сме, че като банката, получила одобрение за най-голям гарантиран портфейл по инициативата JEREMIE, имаме шанса да окажем решаваща подкрепа за развитието на българския бизнес”, посочи тя.

Кредитите по инициатива JEREMIE на ЕС (Съвместни европейски ресурси за микро-до средни предприятия – jeremie.bg) са предназначени за микро, малки и средни предприятия, регистрирани и извършващи дейност в България. В тази графа попадат фирмите с годишни приходи от продажби до 97,5 млн. лева и персонал до 250 души. Ограничението е само компаниите да не развиват основна дейност в сектори като първична обработка на земеделски продукти, рибарство, въгледобив, операции с недвижими имоти, хазарт и др.

Финансирането дава възможност за инвестиране в нови продукти и услуги, инвестиции в зелена енергия, за развитие на търговската мрежа, закупуване на машини и съоръжения, ремонт и оборудване на офиси и търговски обекти, строеж на индустриални сгради, изграждане и оборудване на медицински центрове, и много други. Максималният размер на кредитите е 1,875 млн. евро (за предприятия в сектор шосеен транспорт – наполовина).

Маринела Коева припомни, че желаещите да кандидатстват могат да се възползват от възможностите на специализирания сайт на ОББ за кредитите по инициатива JEREMIE –jeremie.ubb.bg, който предлага атрактивен, бърз и лесен достъп до условията за кандидатстване за ОББ JEREMIE кредитите, проверка за съответствие с изискванията за допустимост, както и изпращане на директно запитване. В края на месец юни т.г. сайтът спечели първа награда в категория "Финанси и застраховане" на тазгодишните Български награди за уеб.

За повече информация:
Анка Костова
Директор „ПР и спонсорство“
тел. +359 2 8112375
моб.тел: +359 887 31 59 61