Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

24 Октомври 12, 21:57 / Автор: Пощенска банка
Изложба срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM на Моста на влюбените в София от 25 октомври до 11 ноември
В рамките на шестата поредна информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, специална изложба STEP 2 FREEDOM ще представи гледната точка на младото поколение към този глобален проблем на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София в периода 25 октомври – 11 ноември 2012 г.
Пощенска банка, Националната комисия за борба с трафика на хора и Нов български университет отново се обединиха в превенцията на трафика на хора

23 октомври 2012 г.

В рамките на шестата поредна информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, специална изложба STEP 2 FREEDOM ще представи гледната точка на младото поколение към този глобален проблем на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София в периода 25 октомври – 11 ноември 2012 г.

Изложбата е съвместна инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка. Събитието се осъществява в партньорство със Столична община. Инициативата цели да повиши информираността на обществото по проблема и да напомни, че никой не е застрахован, а мащабите на това престъпление са огромни.

В изложбата са включени 58 плаката, които дават творческата гледна точка по проблема с трафика на хора на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ и на Джуди Бойл, създателката на международния проект The NO Project. В изложбата са включени и визии от различни информационни кампании на НКБТХ. Това е своеобразно продължение на оригиналната изложба FREE ME, която се състоя през юни 2012 г. и на която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения, изработени специално за изложбата от студенти от НБУ, както и произведения, част от проекта The NO Project.

По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души. В България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви, а за миналата година броят е 541.

Пощенска банка беше официален партньор на Националната комисия за борба с трафика на хора в тазгодишната информационна кампания с фокус върху превенцията на сексуалната експлоатация на жертви на трафика на хора.

Банката е една от малкото бизнес организации, която в последните години се включва проактивно като партньор в националните информационни кампании за борба с трафика на хора. Това става именно чрез международния проект The NO Project, чиято реализация в България започна по инициатива на банката през лятото на 2012 г.

От години финансовата институция развива проекти за корпоративна социална отговорност, с които доказва своята непрестанна ангажираност към младите хора у нас. Ангажимента си към борбата с трафика на хора финансовата институция заяви твърдо с реализацията именно на международния проект The NO Project. Проектът се осъществи с официалното партньорство на НКБТХ и Нов български университет.

В рамките на The NO Project банката организира поредица образователни срещи с възпитаници на НБУ, Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” и Американския колеж в София. Лектор на новаторските семинари, на които бяха използвани изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии, беше г-жа Джуди Бойл, създател на The NO Project, която пристигна в България благодарение на Пощенска банка.

Кулминацията на реализацията на The NO Project бе оригиналната изложба FREE ME, в която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения на студенти от НБУ, посветени на борбата с трафика на хора. Оригиналните творби разгледа лично г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и председател на НКБТХ, който благодари за реализирането на подобен пилотен проект в България и изрази увереността си, че двете институции ще продължат да си партнират успешно в подкрепа на борбата с трафика на хора в страната.

Според данни на НКБТХ през 2011 г. в България са регистрирани 541 жертви на трафик. Значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.

The NO Project е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. В България тя се осъществява изцяло с подкрепата на Пощенска банка. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на www.thenoproject.org.

Повече за НКБТХ можете на намерите на: www.antitraffic.government.bg

Пощенска банка с правно име „Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк Груп.
Юробанк Груп е европейска банкова организация със 73,6 млрд. евро активи (към първо тримесечие на 2012 г.), която предлага универсално банкиране в осем страни. Юробанк е втората по големина банка в Гърция, с водещи позиции в България, Румъния и Сърбия. Банката предлага ексклузивни решения за управление на активи в Кипър, Люксембург и Лондон и присъства на банковия пазар в Украйна.
Повече информация за Пощенска банка можете да намерите на www.postbank.bg.
Повече информация за Юробанк можете да намерите на www.eurobank.gr.

За Контакти:

За допълнителна информация:
Илияна Захариева, началник отдел „Корпоративни комуникации”, Пощенска банка
тел. 02/81 66 100
e-mail: IZZaharieva@postbank.bg

Ернеста Русева, старши експерт, Национална комисия за борба с трафика на хора
тел. 02/807 80 50
e-mail: e.rousseva@antitraffic.government.bg

Източник:
www.postbank.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1249