Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
29 Октомври 12, 15:47 / Автор: Пощенска банка
Вицепремиерът Цветанов и г-жа Петя Димитрова откриха изложбата STEP 2 FREEDOM
Главният изпълнителен директор на Пощенска банка, г-жа Петя Димитрова, и вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), г-н Цветан Цветанов, откриха специална изложба STEP 2 FREEDOM в подкрепа на превенцията на трафика на хора. Гост на откриването беше и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София. Изложбата може да бъде разгледана на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София до 11 ноември 2012 г. и е съвместна инициатива на НКБТХ, Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка.
Пощенска банка, Националната комисия за борба с трафика на хора и Нов български университет затвърждават сътрудничеството си в подкрепа на превенцията на трафика на хора

26 октомври 2012 г.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка, г-жа Петя Димитрова, и вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), г-н Цветан Цветанов, откриха специална изложба STEP 2 FREEDOM в подкрепа на превенцията на трафика на хора. Гост на откриването беше и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София. Изложбата може да бъде разгледана на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София до 11 ноември 2012 г. и е съвместна инициатива на НКБТХ, Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка.

“Всеки един човек трябва да участва активно в информираността на обществото по проблема. Младите хора трябва да са предупредени, за да могат да живеят в свобода и любов без страх от това престъпление. Трафикът на хора е едно изключително сериозно престъпление и генерира огромни доходи, ето защо всички трябва да участваме активно в превенцията чрез по-добра информираност”. Г-н Цветанов благодари сърдечно на студентите от Нов български университет за активността, на г-жа Петя Димитрова, гл. изпълнителен директор на Пощенска банка, на г-жа Йорданка Фандъкова за съдействието, на Националната комисия за борба с трафика на хора, както и на всички присъстващи на откриването на изложбата.

„Вярвам, че общите ни усилия днес ще помогнат утре поне една човешка съдба да бъде променена. Този проект е логично продължение на цялостната политика на Пощенска банка като социално отговорна институция. Нещо повече – той е чудесен пример за ползотворна съвместна работа между бизнеса, правителствените институции и младите хора и е реално доказателство за това как се постигат добри резултати при добро сътрудничество, желание за работа и отговорност пред важните проблеми на обществото“, сподели г-жа Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Изложбата включва 58 плаката, които представят гледната точка на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ към глобалния проблем с трафика на хора , както и на млади гръцки и американски творци, подкрепящи международния проект The NO Project. Изложени са също и визии от различни информационни кампании на НКБТХ. Инициативата е продължение на оригиналната изложба FREE ME, която се състоя през юни 2012 г. в Нов български университет в рамките на проекта The NO Project, реализиран в България с подкрепата на Пощенска банка. Освен плакати там бяха изложени и няколко инсталации на артиста Джуди Бойл, създател на проекта.

Изложбата STEP 2 FREEDOM е в рамките на шестата поредна информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, и цели да повиши информираността на обществото по проблема. Осъществява се в партньорство със Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.

Данни за трафика на хора в европейски мащаб
По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души.

Данни за трафика на хора в България
По данни на НКБТХ в България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви. През 2011 г. в страната са регистрирани 541 жертви на трафик, като значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.

Пощенска банка в подкрепа на превенцията на трафика на хора

Пощенска банка беше официален партньор на Националната комисия за борба с трафика на хора в тазгодишната информационна кампания с фокус върху превенцията на сексуалната експлоатация на жертви на трафика на хора.

Банката е една от малкото бизнес организации, която се включва проактивно като партньор в националните информационни кампании за борба с трафика на хора. Ангажимента си към борбата с трафика на хора финансовата институция заяви твърдо с реализацията на международния проект The NO Project. В рамките на проекта банката организира поредица образователни срещи с възпитаници на НБУ, Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” и Американския колеж в София. Лектор на новаторските семинари, на които бяха използвани изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии, беше г-жа Джуди Бойл, създател на The NO Project, която пристигна в България благодарение на Пощенска банка.

Кулминацията на реализацията на The NO Project бе оригиналната изложба FREE ME, в която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения на студенти от НБУ, посветени на борбата с трафика на хора. Оригиналните творби разгледа лично г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и председател на НКБТХ, който благодари за реализирането на подобен пилотен проект в България и изрази увереността си, че двете институции ще продължат да си партнират успешно в подкрепа на борбата с трафика на хора в страната.

The NO Project е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на www.thenoproject.org.


***

Повече за НКБТХ можете на намерите на www.antitraffic.government.bg

Пощенска банка с правно име „Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк Груп.
Юробанк Груп е европейска банкова организация със 73,6 млрд. евро активи (към първо тримесечие на 2012 г.), която предлага универсално банкиране в осем страни. Юробанк е втората по големина банка в Гърция, с водещи позиции в България, Румъния и Сърбия. Банката предлага ексклузивни решения за управление на активи в Кипър, Люксембург и Лондон и присъства на банковия пазар в Украйна.

Повече информация за Пощенска банка можете да намерите на www.postbank.bg.

Повече информация за Юробанк можете да намерите на www.eurobank.gr.

За Контакти:


За допълнителна информация:
Илияна Захариева, началник отдел „Корпоративни комуникации”, Пощенска банка
тел. 02/81 66 100
e-mail: IZZaharieva@postbank.bg

Ернеста Русева, старши експерт, Национална комисия за борба с трафика на хора
тел. 02/807 80 50
e-mail: e.rousseva@antitraffic.government.bg

Източник:
www.postbank.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4755