Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
12 Ноември 12, 09:15 / Автор: ASK Advertising & PR Services
Картини разказват приказки
След успешното си участие в откриването на Български Културен Институт в Лондон през 2011г, художничката Силвия Думанова представя изложба и у нас. Вдъхновена от децата, Силвия разказва приказки в 23 пана.
Две седмици галерия "Агора" ще е отворена за посетители и ценители на живописта. Художничката Силвия Думанова потапя зрителят в „Приказка”, разказана на 23 платна. Провокира го да се върне назад в годите, някак наивно и по детски. Именно и наив е стилът, в който Силвия създава изложбата. „Вдъхновява ме контактът с децата и погледа им върху света като цяло. Те виждат нещата просточко и чисто, за разлика от нас, възрастните.”. Художничката споделя, че разкошното лятото, места, които е посетила и емоциите, които е изпитала са допринесли до голяма степен за създаването на част от картините, „Нарисувани с много любов и настроение, акцентиращи на простичките неща от ежедневието ни, с които сме свикнали и отминаваме, без да им обърнем необходимото внимание.”

Талантът на Силвия се проявява още на десетгодишна възраст. Тогава печели и първият си конкурс за детска рисунка, с която участва в международна изложба в Токио. Посещава курсове по рисуване при професор К.Бойчев, професор Ж.Желев и С.Аронова, и завършва средно образование по фотография. През 1989 вече е дипломиран строителен инженер. Но Силвия не спира до тук. Тя се отдава и на другата си страст – керамиката. Това я отвежда в ателието на известната наша приложничка Соня Джонголска, където усвоява ценен опит и умения. Започва да изработва авторски керамични бижута, които намират много млади почитатели. През 1995 се присъединява към групата млади художници "Бестиарий" с основател Дея Симеонова. Участва в общи изложби у нас и в чужбина (1996-галерия "Мелон", 1997- галерия"Витоша", 1998-галерия"Драка" в Париж, 2003-Виена). Нейни картини притежават почитатели на живописта в България, Румъния, Франция ,Австрия и Канада. След успешното си участие в откриването на Български Културен Институт в Лондон през 2011г, Силвия Думанова представя селектирани картини от последните си две творчески години и на българската публика.

Яркият колорит на платната и приказното пресъздаване на сезоните "Стълбата" "Приказен пейзаж", както и симпатичните типажи "Среща с непозната", "Рибари", сякаш те зареждат с ведро настроение и се усмихваш. Г-жа Вълканова, собственик на галерията, напълно затвърди това мение с думите: „Картините носят духа на художника”. Изожбата бе открита на 9-ти ноември от родния експерт-оценител на изобразително изкуство - галериста Павел Тодоров, който даде ярък пример за това кога един художник е утвърден творец „Ако през съседната пряка видиш една картина и не е необходимо да пресечеш улицата , за да прочетеш кой я е нарисувал, а познаеш стила на автора, то той е вече изграден художник,. Такава е и Силвия Думанова.”. „Нека всеки открие своята приказка и детето в себе си.”, подканя Силвия и очаква любителите на живописта в галерия „Агора” (ул. Удово 3, срещу НДК) всеки делничен ден (до 22 ноември) от 10 до 18 ч.

За повече информация на телефон:
02 953 33 02

За Контакти:

Красимира Краева
ASK Advertising & PR Services
+359 888 563 733
kraeva@ask.bg
www.ask.bg

Източник: ASK Advertising & PR Services

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4648