Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

13 Ноември 12, 14:54 / Автор: Райфайзенбанк
Райфайзенбанк: По-високата инфлация ще има неблагоприятно въздействие върху потреблението на домакинствата
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически анализ на данните, налични към края на октомври.
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически анализ на данните, налични към края на октомври.

Анализаторите на банката отчитат нарастване на промишлената продукция с 2.7% на годишна база през август, както и средно 3% растеж в строителството за юли и август. В търговията на едро е налице спад, но в търговията на дребно оборотът продължава да расте, което е индикация за продължаващо нарастване на потреблението през тези два месеца.

Текущата сметка през август е положителна (579.3 млн. евро), поради приходите от летния туризъм. За първите осем месеца на годината салдото също е положително – 227 млн. евро. Същевременно, търговският баланс продължава да се влошава, в резултат на по-бързия растеж на вноса в сравнение с износа, което също е в подкрепа на очакванията за растеж на вътрешното търсене.
От друга страна обаче, анализът отчита високата инфлация, реализирана през септември: 1.1% спрямо предходния месец, поради поскъпването на храните. Прогнозата на Райфайзенбанк е за инфлация от 4.4% в края на годината, но според анализаторите на банката е възможно тази стойност да бъде надхвърлена, ако неблагоприятната тенденция при храните се задълбочи.
На пазара на труда е отчетено минимално намаление на безработицата до 11.6% през септември.

„Развитията в икономиката през лятото съответстват на нашите очаквания за продължаващо бавно възстановяване”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „С настъпването на есенно-зимния сезон обаче, предстои да видим влошаване на показателите на пазара на труда – спад на заетостта и нарастване на безработицата. Това по естествен път ще се отрази и върху лошите и преструктурираните кредити, при които благоприятната тенденция от лятото вече започна да се обръща. Инфлацията също е възможно да се превърне в по-сериозен проблем до началото на следващото лято, което ще се отрази негативно върху покупателната способност на домакинствата”, допълни Ганев.

За Контакти:

Отдел “Връзки с обществеността”
тел. 91 985 174/535/600
press.pr@raiffeisen.bg

Източник:
www.rbb.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.7287