Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Здравеопазване

Вземи в gLOG
29 Ноември 12, 17:32 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Фармацевтите имат ключова роля на консултанти в добрата грижа за пациентите
Това сочи европейският опит в областта, който разгледаха специалистите по време на втория бизнес форум MySuccess.bg in Pharmacy – „С грижа за пациента!“
София, 29.11.2012 г. Бизнес форумът за добрите практики във фармацевтичната област MySuccess.bg in Pharmacy постави на преден план добрата грижа за пациентите и ключовата роля на фармацевтите като консултанти. Форумът се проведе днес и събра на едно място здравни специалисти, които споделиха своя опит в осигуряването на качествени продукти и услуги.

По време на първия панел на форума бяха разгледани GMP стандартите за добра производствена практика. Правилата, според които индустрията се развива, регулират качеството на продуктите и предоставят на пациентите сигурно лечение. „Все по-голямо внимание се обръща на етикета и листовката на предлаганите продукти за лечение – всички рискове и нежелани реакции трябва да са подробно описани“, коментира Владимир Афенлиев, директор „Бизнес развитие“ в Софарма АД. Той допълни, че добрата грижа за пациентите изисква завишени мерки за контрол на нелегалните медикаменти и изисквания към безопасността. От средата на 2012 г. производителите са задължени да качват кратки характеристики на всички лекарства на компанията в обща европейска база данни.

Бизнес форумът постави в центъра на своята тематика грижата за пациентите и чрез дискутиране управлението на риска при въвеждането на нови лекарства. Успешното планиране и подготовката за появата на допълнителни странични ефекти и нежелани реакции след пускането на пазара на нови медикаменти са важни стъпки в рисковото управление. „Тук голямо значение имат лекарите и фармацевтите, които да подават сигнали при появата на непосочени в листовката нежелани реакции“, отбеляза д-р Теодора Люлева, отговорно лице по лекарствена безопасност в Санофи България. „За 2011 година са докладвани 322 нежелани лекарствени реакции, което е около 5 пъти по-малко в сравнение с други европейски държави“, допълни тя. Управлението на риска може да се осъществява и чрез контрол на дистрибуцията и изграждане на постоянна база данни с характеристики на рисковете, оценяването им и методи за тяхното решаване.

Вторият панел на фармацевтичния форум проследи добрите световни практики в областта. Според американския и европейския опит екипната работа на лекари, фармацевти и производители на лекарства е успешната стратегия в добрата грижа за пациентите. Доц. Асена Стоименова, зам.-председател на УС на БФС, определи фармацевтите като ключови консултанти, които имат пряк достъп до пациентите и могат да наблюдават развитието на тяхното лечение. По данни на Световната здравна организация 50% от хората с хронични заболявания приемат неправилно предписаните лекарствата. В САЩ смъртните случаи в резултат на непридържане към предписаната терапия са около 125 000 годишно. „Именно тук идва ролята на фармацевта, който може да се намеси със своите съвети и препоръки“, допълни доц. Стоименова. Като решение на проблема тя посочи въвеждането на предмети по здравословен начин на живот в училищата и насърчаване споделянето на отговорността между лекари, фармацевти и пациенти.

Участниците в MySuccess.bg in Pharmacy – „С грижа за пациента!“ се запознаха с автоматизацията на процесите в аптеките като стъпка в качественото обслужване и набелязаха тенденциите в развитието на медиите и тяхното влияние в здравеопазването. Те получиха и изпитани формули за успех във време на криза от д-р Константин Руйчев, Санофи България. Той определи развитието в криза като комбинация от иновации, инвестиции и поглед към нови пазари.


Официални спонсори на бизнес форума: Булвария Холдинг, TBI Rent и "Биоком Трендафилов" ЕООД

Форумът се осъществява с медийната подкрепа на: jobs.bg, economy.bg, one.bg, dariknews.bg, lex.bg, econ.bg, economynews.bg, inews.bg, BitEvents.net, moitepari.bg


Повече за форума: http://pharmacy.mysuccess.bg/

За списание ENTERPRISE: http://www.enterprise.bg/


За информация:


Надя Гогова

Списание "Enterprise"
тел. 02/983 5889
моб. +359 894 426 239
E-mail: nadya@enterprise.bg
web: www.enterprise.bg


За медийни запитвания:

Стоян А. Стоянов
PR Director

PRoWay Communications Agency
Моб. тел.: + 359 (879) 646 648
+ 359 (888) 889 811
E-mail: stoyanov@proway.bg


Източник:

Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1135