Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

14 Декември 12, 18:05 / Автор: Пощенска банка
Изложбата STEP 2 FREEDOM в подкрепа на борбата с трафика на хора
В Благоевград вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), г-н Цветан Цветанов, откри трета поредна изложба в подкрепа на превенцията на трафика на хора. STEP 2 FREEDOM е продължение на проекта, който се осъществи в столицата през месец октомври, а също така трета съвместна инициатива в подкрепа на превенцията на трафика на хора на НКБТХ, Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка.
Пощенска банка, Националната комисия за борба с трафика на хора и Нов български университет продължават активното си сътрудничество срещу модерното робство

13 декември 2012 г.

В Благоевград вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), г-н Цветан Цветанов, откри трета поредна изложба в подкрепа на превенцията на трафика на хора. STEP 2 FREEDOM е продължение на проекта, който се осъществи в столицата през месец октомври, а също така трета съвместна инициатива в подкрепа на превенцията на трафика на хора на НКБТХ, Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка.

В рамките на седмица до 21.12.2012 г. в зала „22-ри септември“ в Благоевград могат да бъдат разгледани над 30 плаката, които представят гледната точка на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ към глобалния проблем с трафика на хора, както и на млади гръцки и американски творци, подкрепящи международния проект The NO Project. Изложени са също и визии от различни информационни кампании на НКБТХ.

Изложбата бе представена за първи път в София през месец октомври на Моста на влюбените до Националния дворец на култура. Част от творбите участваха и в арт инсталацията FREE ME през месец юни тази година, която бе реализирана в Нов български университет по инициатива на Пощенска банка.

Данни за трафика на хора в България
По данни на НКБТХ в България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви. През 2011 г. в страната са регистрирани 541 жертви на трафик, като значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.

Данни за трафика на хора в европейски мащаб
По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души.

Пощенска банка в подкрепа на превенцията на трафика на хора
През 2012 г. Пощенска банка стана официален партньор на Националната комисия за борба с трафика на хора в тазгодишната информационна кампания с фокус върху превенцията на сексуалната експлоатация на жертви на трафика на хора.

Банката е една от малкото бизнес организации, която се включва проактивно като партньор в националните информационни кампании за борба с трафика на хора. Ангажимента си към борбата с трафика на хора финансовата институция заяви твърдо с реализацията на международния проект The NO Project. В рамките на проекта банката организира поредица образователни срещи с възпитаници на НБУ, Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” и Американския колеж в София. Лектор на новаторските семинари, на които бяха използвани изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии, беше г-жа Джуди Бойл, създател на The NO Project, която пристигна в България благодарение на Пощенска банка.

Кулминацията на реализацията на The NO Project бяха оригиналните изложби FREE ME и STEP 2 FREEDOM. В рамките на FREE ME бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения на студенти от НБУ, посветени на борбата с трафика на хора. Домакин беше Нов български университет.

Втората изложба – STEP 2 FREEDOM представи гледната точка на младото поколение към глобалния проблем с трафика на хора на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София в периода 25 октомври – 19 ноември 2012 г. В нея бяха включени общо 58 плаката на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ, на Джуди Бойл, създателката на международния проект The NO Project и визии от различни информационни кампании на НКБТХ.

Целта на серията инициативи е да повиши информираността на обществото по проблема и да напомни, че никой не е застрахован, а мащабите на това престъпление са огромни.

The NO Project е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на
www.thenoproject.org.

***

Повече за НКБТХ можете на намерите на www.antitraffic.government.bg

Пощенска банка с правно име „Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк Груп.
Юробанк Груп е европейска банкова организация със 73,6 млрд. евро активи (към първо тримесечие на 2012 г.), която предлага универсално банкиране в осем страни. Юробанк е втората по големина банка в Гърция, с водещи позиции в България, Румъния и Сърбия. Банката предлага ексклузивни решения за управление на активи в Кипър, Люксембург и Лондон и присъства на банковия пазар в Украйна.
Повече информация за Пощенска банка можете да намерите на www.postbank.bg.
Повече информация за Юробанк можете да намерите на www.eurobank.gr.

За Контакти:

За допълнителна информация:
Илияна Захариева, началник отдел „Корпоративни комуникации”, Пощенска банка
тел. 02/81 66 100
e-mail: IZZaharieva@postbank.bg

Ернеста Русева, старши експерт, Национална комисия за борба с трафика на хора
тел. 02/807 80 50
e-mail: e.rousseva@antitraffic.government.bg

Източник:
www.postbank.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.2822