Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

18 Декември 12, 18:05 / Автор: БАСКОМ
Бъдещето на електронното здравеопазване, дигиталното съдържание и електронното правителство бяха обсъдени на Открита национална консултация по проекта FORSEE в София
Участниците представиха своята визия за бъдещето на технологиите през следващите десет години
Как си представяме бъдещето на електронното здравеопазване, дигиталното съдържание и електронното правителство, кои технологии и социални явления ще повлияят на тяхното развитие и как това развитие от своя страна ще се отрази на обществения живот – това бяха част от въпросите, които бяха обсъдени в рамките на Откритата национална консултация по проекта „FORSEE - Регионален Форсайт в сферата на ИКТ за страните от Югоизточна Европа“ (FORSEE - Regional ICT Foresight exercise for Southeast European countries). Събитието се проведе на 14 декември, 2012 г. в гр. София, а организатори бяха Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) и Българска Асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Проектът FORSEE е съфинансиран от ЕС, по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013“ (South East Europe Transnational Cooperation Programme) и има за цел реформиране на политиките за научни изследвания, развитие и иновациите (НИРИ) в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ - ICT RDI) в страните от Югоизточна Европа.

В рамките на събитието бяха представени изготвените по проекта SWOT анализи по темите електронно здравеопазване (e-Health), дигитално съдържание (Digital content) и електронно правителство (e-Government). След това участниците в Откритата национална консултация, включващи представители на държавните институции, академичните среди, бизнеса и други експерти по темата, се разделиха в паралелни тематични сесии, насочени към трите ключови сфери на развитие на технологиите. Накрая беше проведена обща сесия, в рамките на която бяха направени обобщения и заключения от отделните тематични срещи. Трите SWOT анализа в съкратен и пълен вариант, както и други свързани материали, са достъпни на адрес: http://forsee.eu/index.php?t=1305 .

Участниците в Откритата национална консултация също така дискутираха важни въпроси като възможността да настигнем страни с развито електронно управление като Естония, използвайки метода на пресрещането – т.е. като се опитаме да достигнем не нивото, на което те са днес, а това, на което ще бъдат след няколко години. Бяха обсъдени и тенденции като очакваната замяна на персоналните компютри с нови типове устройства и съответно – нуждата от повече услуги през мобилни интерфейси, както и нарастващото значение на явления като съдържанието, генерирано от потребителите (UGC - user generated content), услуги, базирани на местоположението (LBS – Location Based Services), иновативни културни и креативни индустрии и др.

За Контакти: + 359 885 90 52 99 

Източник:
http://forsee.eu/index.php?t=1305

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4538