Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Музика

Вземи в gLOG
17 Февруари 13, 18:52
Камерна музика от Брамс в Първо студио на Радио Пловдив
С гостуване на цигуларката Яна Дешкова и пианиста Иво Върбанов започва пролетният сезон на „Камерна сцена Пловдив”.
С гостуване на цигуларката Яна Дешкова и пианиста Иво Върбанов започва пролетният сезон на „Камерна сцена Пловдив”. Ще чуем сонатите за цигулка и пиано на Брамс в сол мажор опус 78, в ла мажор опус 100 и в ре минор опус 108. Това е четвъртият концерт от цикъла „100 % Брамс”, с който се отбелязва 180-годишнината от рождението на композитора. Събитието е на 21 февруари от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Билети могат да се закупят от "Мюзик център" на ул. "Отец Паисий" 3, от касата на Операта, от Радио Пловдив непосредствено преди събитието или онлайн в мрежата на eventim.bg.

Яна Дешкова е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Алборг, Дания, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия. Печели престижни награди от национални и международни конкурси, сред които първа награда на международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”. Сред учителите на Яна са Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и Ифра Нийман, квартетно майсторство изучава при световноизвестните „Мелос квартет”. В кариерата й има множество записи и изяви на международната сцена. Като член на „Пиеро квартет” и „Квинтилиян квартет” Дешкова се развива успешно и като камерен музикант.
Иво Върбанов е носител на първа и специална награда от международния конкурс за камерна музика Finale Ligure (Италия, 1998). Концертира самостоятелно и с камерни формации в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Ирландия, Германия, Холандия, Полша, Русия, САЩ. Издал е няколко компактдиска. Отличен е с наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 получава „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи. Пианистът е инициатор, участник и спонсор на поредицата концерти „100 % Брамс”, които се изнасят в София, Пловдив и Плевен.

ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ
Яна Дешкова е родена през 1977 г. в Плевен. Започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в класа на Благородна Танева, където остава до завършването си на музикално училище “П. Пипков”, Плевен. В този период младата цигуларка печели множество национални и международни конкурси, свири като солист на редица български оркестри, между които „Симфониета” при БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, филхармониите в Плевен и Русе, концертира в България, Швейцария, Австрия. Участва в майсторските класове на Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и Ифра Нийман, при когото учи в консерваторията „Гилдхол” в Лондон в периода 1996 - 2000. През 1997 г. Яна печели първата награда на международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”. Следват множество концерти в Италия, Германия, Англия. Цигуларката има записи в БНР, БНТ, Радио Франкфурт (Хесише Рундфунк), РАИ 3, БГ Сателитна телевизия, Датското национално радио. След завършване на степен бакалавър Яна продължава да се усъвършенства в соловия клас на Минчо Минчев в Есен, Германия. След това учи квартетно майсторство при световноизвестните „Мелос квартет”. Като член на „Пиеро квартет” Яна концертира в Германия, Франция, България. От 2004, Яна Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Алборг, Дания, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия. През 2006 печели наградата за музика на Северна Ютландия за принос в развитието на музиката и културата в региона. Цигуларката е поканена в бароковия ансамбъл Нов Консорт Лондон, по време на участието им във Фестивала на изкуствата в Пърт, Австралия. Многократен гост е на музикални фестивали за камерна музика в Германия, Франция, Дания. През 2011, датската звукозаписна фирма „ДаКапо” издава компактдиск с музика на Андерс Копел, в който Яна е един от солистите в „Симфония концертанте за цигулка, виола, кларинет, фагот и оркестър”.
Иво Върбанов получава музикалното си образованието си в Италия и специализира в Англия. Негови преподаватели са Илонка Декерс, Суламита Ароновски, Франк Уибаут и Денис Лий. Участвал е в майсторски класове на Лев Наумов, Александър Лонкуич, Бари Дъглас, Жан-Бернар Помие и Питър Катин. Носител е на първа и специална награда (съвместно със Сеели Тойвио) на ХХV Международен конкурс за камерна музика Finale Ligure (Италия, 1998). Концертира самостоятелно и с камерни формации в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Ирландия, Германия, Холандия, Полша, Русия, както и в САЩ. Свири в престижни музикални зали като the South Bank Centre и Wigmore Hall (Лондон), Carnegie Recital Hall (Ню Йорк), Залата на филхармонията в Санкт Петербург, зала „България и др. Върбанов участва във фестивалите „Хофман” и „Падеревски”, „Софийски музикални седмици”, „Аполония”, Piemonte In Musica. Издал е няколко компактдиска за Гега Ню, като първият с произведения на Мусоргски получава отлични отзиви в BBC Music Magazine, Suono, HFN&RR, In Tune и „Култура” . Вторият му диск Пицети с виолончелистката Сеели Тойвио е световна премиера на творби от Илдебрандо. Следват CD-та с квартет „Воланд” - музика от ХХ век (GD 310) и с творби от Брамс. Пианистът е отличен е с наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 г. получава „Сребърен лъв” Министерството на външните работи.

Източник:
http://www.facebook.com/events/128605760649043/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5404