Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Автомобили и горива

Вземи в gLOG
18 Февруари 13, 17:29 / Автор: AMI Communications
Иновативните идеи за икономия на гориво отново по улиците на Ротердам
За първа година български ученици ще премерят сили на Shell Eco-marathon Европа. България вече участва с 3 отбора в състезанието
Представете си да изминете разстоянието от Москва до Ротердам с един литър гориво! На пръв поглед звучи като „мисия невъзможна“, но не и за българските студенти и ученици.

Българските отбори в Shell Eco-marathon Европа
През 2013 г. млади ентусиасти отново ще докажат, че България е достоен конкурент във финалите на 29-тото издание на Shell Eco-marathon Европа – ежегодно състезание, организирано от Shell, в което студенти и ученици се стремят да изминат най-дълго разстояние с най-малко количество енергия с контруираните от тях автомобили. Тази година идеите си за енергийно ефективни автомобили ще представят 3 български отбора – Технически университет-София, Технически университет–Варна и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” – гр. Чепеларе.

За първи път в Shell Eco-marathon ще участва ученически отбор от нашата страна. Новият участник от България - е Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” – гр. Чепеларе. За своя дебют в състезанието те са избрали да разработят автомобил в категорията „прототипи”, който ще бъде задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in) и соларен панел. В своята подготовка младият и мотивиран отбор се радва на силна подкрепа от страна на местните власти и общественост.

На пистата в Ротердам ще видим за пета поредна година отбора на Технически университет – Варна. Тази година те правят голяма крачка , като за първи път ще конструират електромобил от „градски тип”, изцяло захранван с енергия от електрическата мрежа.

Отборът на ТУ-София участва в надпреварата за шеста поредна година. Техните постижения в състезанието включват 4-то място през 2011 г. по икономия на енергия с автомобил с водородна горивна клетка, 3-то място за особени постижения в сферата на безопасността от същата година, както и най-доброто постижение на български отбор в Shell Eco-marathon за 2012 г. – 2-ро място сред най-икономичните автомобили, задвижвани от plug-in батерия. През 2013 г. те ще се целят в челните позиции на класирането с автомобил от „градски тип”, захранван с енергия от електрическата мрежа и водородна клетка. В състава на отбора тази година влизат и три момичета, готови да посрещнат едно изцяло мъжко предизвикателство. За българските представители предстоят месеци на усилена работа. Участието и успехът им в състезанието до голяма степен зависят от подготвителната фаза и изграждането на сплотен екип. Поради изцяло новия си състав, отборите разчитат на приемственост и подкрепа от своите предшественици, а също и на опита на мениджърите, които ги напътстват.

За Shell Eco-marathon Европа
Участието в Shell Eco-marathon Европа е предизвикателство за всички студенти и ученици, ангажирани с идеята за интелигентна мобилност и икономия на гориво. Той обединява широката общественост с настоящи и бъдещи лидери, за които централна тема са енергийните предизвикателства пред идните поколения.

Всяка година младежи от цяла Европа надграждат представите ни за икономия на горива и енергийна ефективност с участието си в Shell Eco-marathon Европа. В надпреварата те участват с автомобили, дело на собствената им инженерна мисъл. В състезанието за икономия на гориво участват както традиционните източници като бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ, така и алтернативните – водород и електричество. През 2012 г. холандският град Ротердам се превърна в първото градско трасе, на което повече от 40 000 зрители наблюдаваха оспорваната надпревара за интелигентна мобилност. Тази година пистата очаква 3000 студенти, разпределени в 224 отбора от 24 различни страни.

Shell Eco-marathon Европа 2013 ще се превърне в платформата, на която два типа енергия работят в комбинация с цел икономия на гориво - соларната и електрическата. Тази промяна отразява приоритетите в развитието на електромобилите и засилва конкуренцията в тази категория.

Предизвикателствата на градската писта продължават
Провеждането на състезанието по улиците на Ротердам миналата година показа как новите технологии могат да работят ефективно в градски условия. И тази година обиколката изправя студентите пред сериозно предизвикателство. С петте 90°-градусови завоя на маршрута, отборите разчитат главно на уменията си за спиране, ускоряване и завиване. Тази особеност ги накара да адаптират автомобилите си, за да поставят нови рекорди за икономично управление.

Питър Возер, главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell, заяви: „След като гостувах на Shell Eco-marathon Eвропа миналата година, останах силно впечатлен от начина, по който студентите посрещнаха предизвикателството на градския тип маршрут. Чрез техните постижения и партньорството с местните власти в Ротердам целим да демонстрираме таланта на Европа в разработването на иновативни подходи за устойчиви енергийни решения.“

За Контакти:

Тони Стойкова, AMI Communications за Shell Bulgaria
Тел: 989 5115, 0892 256 188 или е-mail: toni.stoykova@amic.bg

Източник:
www.amic.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.9378