Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

20 Февруари 13, 14:26 / Автор: edesign.bg
Подемът на електронната търговия, широкото навлизане на мобилни сайтове, изграждане на графично издържани и функционални уеб страници, акцент върху качественото съдържание – това ще бъдат водещите тенденции в уеб дизайна и дигиталния маркетинг през 2013 година
Това става ясно от годишната прогноза на дигиталната агенция eDesign за развитието на уеб бранша
През тази година бизнесът все по-често ще търси алтернативни социални канали за реклама, мобилният маркетинг във все по-голяма степен ще е свързан с местоположението на потребителите, а фокусът върху качествената графика и съдържание ще се завърне. Това са някои от тенденциите, включени в годишните прогнози на дигиталната агенция eDesign за развитието на един от най-динамичните технологични сегменти. Нови играчи и платформи в сектора се появяват на практика всеки месец и променят възможностите за маркетинг в него. Все пак ето някои тенденции, които ще окажат най-сериозно влияние върху бранша:

Facebook* вече не е тренд

Факт е, че ако преди година, инвестирането във Facebook - кампании изглеждаше перспективно, днес този канал е твърде експлоатиран и все по-малко интересен. В същото време от самата социална мрежа наложиха нова политика на платени постове, ограничавайки възможността за достигане до аудиторията и много от компаниите, инвестирали в натрупването на голяма фенска маса, са разочаровани.

„С въвеждането на новите правила, публикациите в корпоративна страница с да кажем 100 хиляди фена, ще бъдат видяни само от около 16 хиляди от тях. И ако искате вашите послания да достигнат до останалите 84% от вашите фенове, ще трябва да плащате на социалната мрежа“ - посочва Георги Костов, собственик в eDesign.

Според него това, в комбинация със статистическите резултати, показващи все по-ниска конвергенция на платената реклама в социалната мрежа, неминуемо ще доведе до търсене на алтернативни канали. Такива според Георги Костов биха могли да бъдат нишови социални мрежи като Pinterest, YouTube, FoodSpoting, FourSquare, Instagram* и др.; агрегатори и сайтове сравняващи цени; pay per click рекламни платформи; различни канали за мобилен маркетинг и др. „Въпреки казаното по-горе, пренебрегването на Facebook като маркетингов канал надали би било добра идея. Да разчиташ изцяло на тази социална мрежа, обаче също не е за препоръчване“ - добавя мениджърът.

mobile, Mobile, MOBILE!

До края на 2015 г. интернет съдържанието в България, ще се достъпва повече през мобилни устройства, отколкото през десктоп базирани такива. Тенденцията към засилване на мобилното потребление на интернет услуги, променя правилата, както на маркетирането в интернет, така и на изграждането на уеб страници и създаването на съдържание за тях.

„Мобилните устройства пренасят виртуалното в реалния свят, което ги прави невероятно мощен маркетингов инструмент. Когато говорим за мобилния интернет като тренд, нямаме предвид технология - уебсайт или приложение. Става въпрос, не толкова за това, как вашият сайт, промостраница или кампания ще изглеждат достъпвани през мобилните телефони, колкото за обвързването на предлаганите в интернет услуги или продукти с местоположението на потребителя в момента и каква добавена стойност би могъл да извлече той от това“ - обяснява Георги Костов.

По отношение на технологиите за разработка, все по търсени ще бъдат възможностите за изграждане на интернет страници, които са лесно достъпни и четими на мобилни устройства или мобилните страници. Все повече ще навлиза и разработването на така наречените "отзивчиви" (responsive) уеб страници, което в някои случаи ще бъде по-доброто решение за достъпност на информацията през мобилни устройства.

Важно е също, че фокусът ще бъде изместен от изграждането на мобилни приложения, към изграждането на мобилни сайтове. В проектирането на интерфейса и структурата на сайтовете, определящи ще бъдат идеите за независимост спрямо различните екранни резолюции, както и възможността за лесна и удобна навигация чрез докосване или така наречените touch интерфейси. Услугите, базирани на локализация (LBS – Location Based Services), както и на стандарта за безжичен пренос на малки разстояния NFC (Near Field Communications) също ще започнат постепенно да набират скорост и у нас.

Фокус върху съдържанието

Пренасищането с информация, агресивните рекламни послания, копи / пейст културата на изграждане на съдържание заляха информационната среда с огромни количества излишно, повтарящо се или дори направо измамно съдържание (текстове, видео и снимки). Тенденцията през 2013 г., а най-вероятно и за доста по-дълъг период е към отърсване от бремето на некачественото съдържание. Това е бавен процес, който ще отнеме много време, но високите изисквания на все по-информирания и визуално, и съдържателно узрял интернет потребител превръщат този процес в естествено търсен и случващ се.

Корпоративни и продуктови уеб страници от нов тип

Все по-тясна интеграция със социални мрежи, уебсайтове от типа „Single page“, при които цялото съдържание е достъпно чрез вертикално скролиране, както и все по-изчистен и „дишащ“ дизайн, с фокусирано и ясно съдържание – това са основните тенденции, които ще наблюдаваме при корпоративните страници.

Електронната търговия е в подем

През 2011 г. и 2012 г. броят на онлайн магазините се е увеличил в порядъци и очакванията са, тази тенденция да се запази и през тази година. Предимствата на електронната търговия (достъп до значително по-голяма аудитория, в сравнение с традиционните търговски обекти, по-ниски разходи за поддръжка и персонал, повече възможности за интерактивен маркетинг, по-голямо удобство за потребителя) вече са видни за всички традиционни играчи, а подтикват и все повече нови фирми да стартират своята дейност, използвайки само този канал.

Отдръпване от агресивните методи за реклама

Агресивната и евтина реклама в интернет става все по неефективна. Потенциалът на интернет рекламата е огромен и той многократно надхвърля този на традиционните медии, но некоректните практики лесно отблъскват потребителите. Затова и след първоначалния период на неконтролирано използване на всякакви агресивни методи, пазарът вече преминава в своята зряла фаза, в която се търсят онези инструменти, които осигуряват дългосрочен успех. Тенденцията в маркетинга ще е към предлагане на контекстуална реклама, а агресивните практики ще бъдат все по непопулярни, носейки на рекламодателите повече негатив, отколкото позитив.

Повече свързани джаджи

Ерата на умните телефони промени живота ни изцяло. През тази и следващите години предстои този ефект да се мултиплицира, с постепенното налагане на умните телевизори, термометри, печки, хладилници, медицински апарати, часовници и др. Процес, който става популярен с названието „Интернет на нещата“ (Internet Of Things) и включва свързването на все повече електроуреди в дома, офиса и обществената инфраструктура. Все още не е ясно, кой ще е следващият клас устройства, който ще спечели популярност, сравнима с тази на смартфоните и таблетите, но със сигурност е въпрос на време дигитализацията и услугите, свързани с анализ на състояния и опериращи или управлявани през интернет да навлизат все по активно в ежедневието ни.

Завръщане към комплексните решения

В разгара на кризата обещанията за бърза печалба чрез нестандартни и евтини решения, партизански маркетинг и вирусни реклами промениха изцяло правилата за водене на интернет кампании. Бизнесът се луташе между предлагани десетки решения за онлайн успех: социални мрежи, оптимизация за търсачки, мобилен маркетинг, корпоративни блогове, онлайн продажби, евтин трафик, имейл маркетинг и др.

Истината обаче винаги е била малко по-различна - вълшебни решения просто няма. Успехите онлайн се постигат с постоянство, добро планиране, разбиране - както на аудиторията, така и на технологията. В стремежа си към евтин, но ефективен маркетинг, компаниите сами попаднаха в капана на рекламата, но не тяхната, а тази на множеството новосъздадени фирми, предлагащи различни дигитални услуги - евтини, но не и ефективни.

2013 г. се очертава като годината, в която на мода отново ще са класическите форми на дигитална комуникация, съчетани с модерни технологии и работещи маркетингови канали. „Работещият уеб е правилния микс от дигитални похвати, даващи най-доброто съотношение между инвестиция и резулат. Този микс би могъл да бъде различен за всеки специфичен бизнес. Голяма част от фирмите инвестиращи в интернет реклама и присъствие, вече имат много повече опит и търсенето на единични услуги ще става все по редуцирано, за сметка на тези предлагани от големите дигитални агенции, характеризиращи се с много по-комплексно и професионално обслужване“ - посочва Георги Костов.

„Дигиталният пазар претърпя огромни сътресения през последните няколко години. Сътресения, които доведоха до раздробяването на предлаганите услуги на множества от подуслуги, достъпни на по-ниски цени. По всичко личи, че този процес е достигнал инфлексна точка и идва времето, в което тази тенденция ще претърпи обрат. Самият бизнес налага този обрат, тъй като всяка отделна ниша изглежда твърде пренаситена, а решенията на парче вече не работят. В този смисъл, интернет браншът ще започне да се консолидира, а правилната онлайн стратегия, ще изисква много повече от, например, само кампания в дадена социална мрежа или добра оптимизация за търсачки“ - добавя Георги Костов.

Повече за eDesign

eDesign (http://edesign.bg) e дигитална агенция от нов тип, предлагаща пълен набор от услуги, свързани с уеб и графичен дизайн, мултимедия, интернет и мобилен маркетинг, с фокус върху онлайн търговията, цялостната визуална идентичност и успешното уеб присъствие на своите клиенти. Тя е основана през 2004 г. и днес е най-награждаваната уеб агенция в България, а проектите й са еталон за качествени и нестандартни интернет решения. Избирана е три пъти за българска „Уеб агенция на годината“ - през 2008 г., 2010 г. и 2012 г., има над 60 награди и повече от 80 номинации в български и международни конкурси, включително и една от най-престижните награди в сектора - FWA (Favorite Website Award). В основата на успеха на eDesign е комбинацията от индивидуален подход, креативни решения, вниманието към детайлите, както и силния фокус върху бизнес ефекта за клиентите на компанията.

* - Facebook, Pinterest, YouTube, FoodSpoting, FourSquare и Instagram са търговски марки на уважаваните от нас компании. Тези компании не са в партньорски отношения с eDesign.

За Контакти: + 359 885 90 52 99 

Източник:
http://edesign.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5677