Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Екология

27 Февруари 13, 15:55 / Автор: ПРИРОДАТА ЗА ХОРАТА
Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ - монопол на зелените
Освен участие във ВЕЕС към МОСВ зелените организации са представени в Съвета по биоразнообразие от Катерина Раковска - WWF, в Обществения съвет за надзор над строителството на автомагистрала Струма от Петко Ковачев от Институт за зелена политика, в Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт“ , в Комитета за наблюдение на „Програма за развитие на селските райони“ и във всички други публични национални институции.
От създаването си преди осем години Висшият експертен екологичен съвет( ВЕЕС) на МОСВ е бил монопол на зелените неправителствени организации. Още от 2004 г. всички инвестиционни предложения и проекти, засягащи околната среда, са били обсъждани от ВЕЕС с неизменното участие на Андрей Ковачев от партия „Зелените“, кандидат-кмет за София и председател на сдружение „ За дива природа“. Няма закон, постановление , решение или друг нормативен акт за приемането на който да не е взето предвид мнението на зелените организации, групирани около „За да остане природа в България“. В състава на ВЕЕС са влизали Андрей Ковачев от “ За да остане природа в България“, Дончо Иванов- „Коалиция за устойчиво развитие“, Мария Златева от „Интереко“ и Ирина Йорданова от „Слънчев ден“ . Това може да бъде лесно проверено в МОСВ.

Висшият експертен екологичен съвет има два състава. Единият е основен, а другият е специализиран - изброените по-горе лица и организации участват в работата на основния ВЕЕС, където се разглеждат конкретните инвестиционни проекти, депозирани за одобрение в МОСВ. Другият състав, който проведе заседание на 19.02. 2013 е специализираният състав на ВЕЕС, в който участват само експерти, но без представители на НПО. Той е формиран със задачата да актуализира плановете за управление на националните и природни паркове в България. Той няма функцията да разглежда конкретни проекти. Конкретните инвестиционните намерения и техническите им параметри се разглеждат от ВЕЕС – основен състав, в който участват НПО. ВСЯКО ЕДНО ОТ РЕШЕНИЯТА НА ВЕЕС МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА СРЕЩУ 10 ЛВ ТАКСА ВЪВ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. Такава е и практиката на зелените организации, когато имат възражения - незабавно обжалват в съда. Към днешна дата те водят над 100 дела срещу инвестиционни проекта в областта на туризма, земеделието, индустрията, включително добивната

В момента се разработва Стратегията „България- ЕС 2014-2020“ . Представители на „За да остане природа в България“ участват във всички работни групи, като монополът им се простира и върху определяне на бенефициентите, които ще получават средствата по европейските програми.

Недоумяваме какво по-широко и представително участие може да иска коалиция „За да остане природа в България“ след като изцяло са монополизирали гражданската квота за участие във всички сектори от управлението на страната.

За Контакти: prirodata@mail.bg

Източник: ПРИРОДАТА ЗА ХОРАТА

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1612