Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

11 Март 13, 17:05 / Автор: Фондация „Моят Град”
Иновативна пешеходна пътека с автоматично включване на осветлението ще заработи в София
Пилотният проект ще бъде реализиран на бул. Симеоновско шосе. Специални датчици за движение на пътеката ще разпознават, кога преминава пешеходец и ще включват LED осветлението автоматично. В момента инициаторите на проекта от Фондация „Моят Град“ търсят дарения за неговото реализиране
В София ще заработи иновативна пешеходна пътека, която ще разпознава автоматично дали преминава пешеходец и ще включва LED осветление за сигнализиране на водачите на превозни средства. Иновативната система за безопасно пресичане се очаква да бъде реализирана пилотно на бул. Симеоновско шосе №13A, до края на март. Инициатор на проекта е Фондация „Моят Град”, която реализира редица начинания за подобряване на градската среда в София и други български градове.

Екипът на фондацията започна работа по проекта през ноември 2012 г., с цел да повиши безопасността на пресичане на софийските пешеходни пътеки. От организацията се надяват, ако пилотният проект е успешен, да бъдат изградени голям брой подобни системи на всички проблемни пешеходни пътеки в града.

„Статистиката на столичната „Пътна Полиция” сочи, че в София шофьори блъскат средно по един пешеходец всеки ден. Освен това България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходните пътеки. Тази тенденция е изключително тревожна и затова ние определихме като един от нашите приоритети въвеждането на система за безопасно пресичане в столицата. Надяваме се, да получим подкрепата на гражданите, които могат да дарят средства за изграждането на пилотната система“ - посочва Янко Боев от Фондация „Моят Град“.

Как работи системата за безопасно пресичане?

Системата за безопасно пресичане използва нови технологии, за да сигнализира ефективно на водачите на превозни средства, когато на пътеката има пешеходец през нощта. Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детекторът за движение засече пешеходец, пътеката се осветява от специално предназначени за целта лампи. Включват се и LED светлини върху пътния знак обозначаващ пешеходната пътека, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда от далече и дава възможност на водача на МПС да реагира, като намали скоростта и спре навреме. Системата работи със слънчево захранване, което освен важна за сигурността на пешеходците я прави и екологична.

Какво предстои?

През февруари 2013 г. Фондация „Моят Град” получи от Столична Община одобрение за съвместен проект с община „Лозенец”, за изграждане на система за безопасно пресичане на бул. Симеоновско шосе №13A. След детайлен анализ фондацията избра за изпълнител на проекта фирма „Градска Среда” ООД и подписа договор с нея за доставка и монтаж на съоръжението. Необходимите средства за осъществяване на проекта са 5 964 лв. с ДДС. В момента фондацията осъществява кампания за набиране на средствата, в резултат на която за кратки срокове беше събрана половината сумата, която беше заплатена като аванс съгласно договор за доставка и монтаж. По този начин стартира производството на съоръженията, които до 22 март 2013 г. ще бъдат доставени в София в готовност за монтаж. Останалите 50% (2 982 лв.) необходими за монтажа, пуск в експоатация и цялостната реализацията на проекта все още не са набрани. Всеки желаещ може да дари някаква сума по банкова сметка:

Фондация „Моят Град”
Основание: За проект „пешеходна пътека”
IBAN: BG28STSA93000020274332
Банка: Банка ДСК ЕАД
SWIFT/BIC: STSABGSF

В случай, че средствата бъдат събрани, се очаква въвеждането в експлоатация на пилотната система за безопасно пресичане да бъде реализирано около 30.3.2013 година. Повече информация за Фондация „Моят Град“ може да бъде открита на официалната страница www.mycityfoundation.org и във Фейсбук страницата на организацията: https://www.facebook.com/mycityfoundation

За Контакти:+ 359 885 90 52 99

Източник:
www.mycityfoundation.org

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.3892