Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
17 Март 13, 21:44 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
ОББ е генерален спонсор за 10-та юбилейна година на Мартенски музикални дни в Русе
Кметът на Русе Пламен Стоилов получи от ОББ позлатена роза в знак на дългогодишното партньорство на банката за едно от основните културни събития в града
В Русе снощи тържествено беше открито 53-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", чийто генерален спонсор за 10-та поредна година е Обединена българска банка (ОББ). Фестивалът – един от най-старите и реномирани в България, основан през 1961 г., ежегодно превръща града в една от най-привлекателните културни дестинации в Югоизточна Европа.

Начало на събитието даде кметът на Русе Пламен Стоилов, като сред официалните гости на откриването беше и Негово Светейшество патриарх Неофит. Специално поздравление към фестивалната публика отправи регионалният директор на ОББ в Русе Ваня Трифонова. От името на банката на кмета на Русе беше връчена позлатена роза – символ на дългогодишното партньорство на ОББ с организаторите на събитието. "Гордеем се, че за тези 10 години ОББ се превърна в част от историята на "Мартенски музикални дни". ОББ допринася традициите на това уникално по своя характер и авторитет събитие, което е част от културния календар не само на града, но и на страната, да се запазят и да продължат да се развиват", посочи Трифонова. В знак на признателност за дългогодишното партньорство ОББ получи плакет "Русе" от кмета Пламен Стоилов.

Първият концерт, на който се наслади публиката непосредствено след откриването на фестивала, беше на Букурещката национална филхармония "Джордже Енеску" под диригентството на Кристиан Бадя и със солист големият български цигулар проф. Минчо Минчев.

Програмата на "Мартенски музикални дни" 2013 г. предлага 20 концерта и спектакли, разположени в широкия диапазон от барока до съвременната музика и джаза. В дните на фестивала, който продължава до края на март, над 600 световноизвестни артисти от 10 страни на Европа ще превърнат Русе във вълнуваща част от голямата европейска музикална сцена. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изпълненията на световно известния италиански бароков ансамбъл Il Giardino Armonico, носител на награда "Грами", под диригентството на Джовани Антонини, както и на Московския симфоничен оркестър "Руска филхармония", който гостува за първи път в България. Главен диригент на оркестъра е Дмитрий Юровски – талантлив наследник на прочутата руска диригентска династия Юровски.

Дебют пред българска публика ще направят два особено нашумели през последните години в Европа камерни ансамбъла. Това са немският струнен квартет "Кус", който ще представи прочути инструментални миниатюри от руски майстори,, както и забележителното австрийско трио на братята Егнер.

Шестнадесетгодишният цигулар Елин Колев ще свири за първи път с Русенската филхармония. Младият талант, който е роден в Германия, но е с българско потекло, вече е обявен от музикалните критици за едно от новите открития на сцената.

На 21 март в рамките на "Мартенски музикални дни" Русенската държавна опера ще представи премиерата на операта "Фалстаф" на Джузепе Верди под диригентството на Росен Гергов. Режисьор-постановчик е Огнян Драганов, а сценографията е дело на Мария Трендафилова. Участват големият български певец Иван Консулов и русенските солисти Петър Данаилов, Теодора Чукурска, Владислава Гарвалова, Петър Костов, Мария Цветкова и Пламен Бейков.

С интерес се очаква и участието на Литовския камерен оркестър с известния цигулар Сергей Крилов, който ще изпълни "Годишните времена" от Антонио Вивалди и "Годишните времена на Буенос Айрес" на Пиацола.

Участие във фестивала ще вземе и знаменитият френски флейтист и диригент Патрик Галоа – с два концерта и майсторски клас. Публиката ще има възможността да се наслади и на изпълненията на ансамбъла на Пламена Мангова, която е събрала шест елитни музиканти от всички краища на Европа.

Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков със солисти Светлин Русев (цигулка) и Франсоа Салк (виолончело) ще изпълни творби на Вагнер, Брамс и Щраус. Специално внимание в програмата заслужава концертът, посветен на 80-годишнината от рождението на незабравимия за Русе хоров диригент и педагог проф. Васил Арнаудов.

Подкрепата на ОББ за международния фестивал "Мартенски музикални дни" е част от цялостната политика на банката в областта на спонсорството и корпоративната социална отговорност. ОББ традиционно подкрепя и поощрява проекти, свързани с опазването на българското културно-историческо наследство, професионалния и аматьорски спорт и участието на деца в него, събития и инициативи, свързани с изкуството, както и с помощ за уязвими социални групи от обществото.


За повече информация:

Анка Костова
тел.. +359 2 8112375
моб: +359 887 31 59 61
e-mail: kostova_a@ubb.bg

Източник: 
Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.0872