СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

01 Април 13, 17:51 / Автор: Ancore A Gente
Обединени Бизнес Клубове: Докато чакаме държавата да се сети за нас, спасението за малкия и средния бизнес е сами да си помогнем
Търсенето на решения на проблемите на малкия и средния бизнес събра на среща софийските членове на Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес - Обединени Бизнес Клубове (ОБК) и представители на сродни организации. „Как да си помогнем сами” е мотото на поредицата от срещи, които ОБК организира в цялата страна.

В центъра на дискусията в София беше идеята за обединението, сдружаването, кооперирането между малките и средните фирми в България като средство за справяне с многобройните проблеми пред бизнеса.

„Един от начините да се решават въпросите на малкия и средния бизнес е да има обединиение и заедно да притискаме държавата“, каза Георги Шиваров, зам.-председател на Българската стопанска камара.- Трябва сега, преди изборите, да ги притискаме, да поемат обещания и да ги изпълнят. Да се обединим и да направим фронт срещу тази бюрокрация, която е концентрирала в ръцете си един ресурс (данъците) и не върши работа на българската икономика. “

Според изпълнителния директор на „Съюз Произведено в България“ Пламен Грозданов, у нас трябва да се промени отношението към думата „кооперация“, защото в Западна Европа, например в Германия, тази практика е издигната в култ. Именно кооперацията е инструмент, който защитава малкия и дребния бизнес и търси защита срещу големия – срещу картелите. Той подчерта още, че внимателният прочит на Европейския акт за малкия и среден бизнес може да оформи една правилна стратегия за развитието на бизнеса в България.

Сдружението за Обединени Бизнес Клубове представи своите идеи за подпомагане на малкия и средния бизнес. „ Ние се базираме на идеите и възможностите за взаимопомощ - каза председателят на ОБК Веселин Халачев.- Докато чакаме държавата да нормализира условията за бизнес в страната, ние създаваме мрежа от бизнес клубове в страната, която да разполага с единна електронна информационна система, организирана по региони и браншове. Така насърчаваме стокообмена и ползването на услуги на преференциални цени и условия между нас.” ОБК предоставя безплатни консултации по правни, данъчни и финансови въпроси. Предстои създаването на арбитражен съд в рамките на Сдружението, учредяването на взаимоспомагателен фонд, на фонд за рискови инвестиции. От ОБК предвиждат и създаването на запазена търговска марка за стоките, които предлагат членовете на Сдружението.

За Контакти: info@ancoragente.com