Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

11 Април 13, 07:37 / Автор: Център за творческо обучение
80 български ученици ще бъдат обучени това лято в космическия лагер на NASA в Турция
На 11 април българските партньори на инициативата – Център за творческо обучение - ще представят пред деца и учители иновативен симулатор за пилоти в Частен транспортен колеж в София
На 11 април български ученици, учители и научни дейци с интереси в областта на астронавтиката ще честват заедно Международния ден на космонавтиката (12 април) в София. Събитието ще се проведе от 10:00 до 12:00 ч. в Частен транспортен колеж – София, жк. Дружба 2, Цариградски комплекс, бл. 284. На него ще бъде представен и иновативният симулатор за пилоти на колежа, а всички присъстващи ще имат възможност да го тестват. Организатор на проявата е Центъра за творческо обучение, който е лицензиран партньор на тренировъчните космически лагери Space Camp на NASA. На честването ще присъстват ученици, които са преминали обучение в лагера Space Camp Turkey в гр. Измир, Турция, както и такива, които предстои да отидат там това лято.

През тази година Центърът за творческо обучение ще изпрати общо 80 български деца на обучение в космическия лагер на NASA. От тях седем ще получат стипендии от Центъра за творческо обучение, покриващи част или целите разходи за престоя и обучението, а пътуването на останалите ще бъде финансирано от родители, спонсори или от самите училища. Участниците в Space Camp Turkey ще получат уникална възможност да участват в истинска тренировъчна програма на NASA, да провеждат симулации на изстрелване на совалка, да влязат в почти идентичен макет на кабината на совалка, да използват различни тренажори и симулатори и т.н.

Учениците са избрани с Национален конкурс за есе по една от трите теми: „Междузвездните пътувания – развитие на транспорта, на средата за живот, на възможните човешки професии“; „Земята - моята земна и землянска лаборатория“; „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?“. Постъпили са общо над 130 есета – в текстов и видео формат - на ученици от 20 области на България и 36 различни населени места. Партньорските училища по проекта са СОУ"Васил Левски" - Троян, ПЧМГ „Дорис Тенеди“, МГ "Д-р П. Берон" – Варна, МГ "Баба Тонка", ІІІ ПМГ "Академик Методий Попов" – Варна, ЧПГТП "Райко Цончев" – Добрич, СОУЕЕ Русе, СОУ Христо Ясенов – Етрополе, ЧОУ "Света София", 119 СОУ София, СПГЕ Джон Атанасов, II СОУ "Ем. Станев" – София и „Св. Георги“.

Сред кандидатствалите в конкурса ученически есета има любопитни футуристични идеи за нови форми на космически транспорт, нови професии, размисли за наличието на извънземен живот, концепции за нови енергийни технологии, но също и съвсем човешки и философски теми, които интересуват младите хора.

„Бъдещето не е само напреднали технологии. Новата ера ще дойде, когато променим начина си на мислене, когато духовното стане по-ценно от материалните неща, когато вместо да се стремим да притежаваме повече предмети, ще събираме спомени, емоции и вдъхновение. Ако се усмихваме повече и оценяваме хората около нас, ще установим, че всеки ден е подарък. За да променим своя свят, ние трябва да започнем да променяме себе си“ - убедена е Вяра Искрова, от ГЧЕ "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч.

„С осъзнаването на мисията си хората ще прозрем, че трябва да насочим сетивността и познанията си в нова посока. Човешкият род ще съсредоточи усилия в укрепване на всичко, което до този момент е разрушавал. Ще проумеем, че нашата роля не е да се самоунищожаваме, а всъщност, тъкмо обратното – да изграждаме и съхраняваме нашата мъничка частица от Космоса, планетата Земя“ - пише в своето есе Борислав Бонев, ученик в 7 клас, от гр. Стара Загора.

Повече за Център за творческо обучение

Центърът за творческо обучение се намира в гр. София, ул. Сердика, N4 и провежда образователни програми за деца, учители, както и редица други дейности. Фокусът на организацията е в балансираното и всеобхватно развитие на личността чрез интензивни програми за творческо учене и свободно общуване с другите. Целта е да бъде събуден естественият интерес на децата, да опознават света и да бъдат подтикнати към смислено саморазвитие. Това става с много смях и забава, но и сериозна работа, и преодоляване на предизвикателства. Резултатът е вътрешно удовлетворение, промяна на светогледа и различно отношение към ученето. Центърът използва модерна техника, осигурена от Сирма Медия, включително интерактивни дъски и платформата за класната стая на бъдещето, с техника на Intel – classmate PC. Някои от партньорските училища на центъра вече имат такива класни стаи: ПМГ „Акад. Проф. Асен Златаров“, гр. Ботевград и гимназия „Д-р Петър берон“, гр. Варна.

Центърът за творческо обучение акцентира върху развитие на способности и умения, като самостоятелно изследване на проблеми и взимане на решения, прилагане на знанията за решаване на практически задачи, реалистична самооценка и самочувствие, формиране и отстояване на собствено мнение, по-добра комуникация и ефектива работа в група. Програмите на Центъра включват дейности по природни науки с експерименти, познания за Космоса с конструиране на ракети, опознаване на човешкото тяло и режими на хранене, познавателен и забавен спорт, себеизразяване и различни техники за общуване, оцеляване и действия при кризисни ситуации и бедствия. Част от занятията са реализирани в сътрудничество със „Space Camp” в Измир, акредитиран от NASA. Най–изявените деца формират българските отбори, които ежегодно взимат участие в международните програми на “Space Camp”.

За Контакти: + 359 885 90 52 99

Източник:
http://www.cct.bg/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.5621