Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
27 Април 13, 05:22 / Автор: PR Point/ Cohn&Wolfe
OPTIX – ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ЕС, НАПРАВИ ПРОБИВ В ОТКРИВАНЕТО НА ЕКСПЛОЗИВИ. Устройство, базирано на авангардна оптична технология, открива под 1 мг експлозиви на разстояние от 20 метра.
Консорциумът Оптикс (Optix) успешно разработи и тества прототип на преносимо устройство за откриване на изключително малки количества експлозиви на разстояние 20 м. С тази иновация Консорциумът предоставя безценно средство в борбата срещу бомбените атентати на полицията и охранителните служби. Подобен резултат издига европейската индустрия в безпрецедентната позиция да предоставя на пазара иновативна технология. Консорциумът Оптикс е получил 2.4 милиона евро финансиране от Комисията на ЕС и се оглавява от испанската консултантска компания Индра (Indra).
Консорциумът Оптикс (Optix) успешно разработи и тества прототип на преносимо устройство за откриване на изключително малки количества експлозиви на разстояние 20 м. С тази иновация Консорциумът предоставя безценно средство в борбата срещу бомбените атентати на полицията и охранителните служби. Няма друга развойна организация или компания, която да е постигала подобен резултат, издигащ европейската индустрия в безпрецедентната позиция да предоставя на пазара иновативна технология. Консорциумът Оптикс е получил 2.4 милиона евро финансиране от Комисията на ЕС и се оглавява от испанската консултантска компания Индра (Indra).

"Откриването на взривни следи от разстояние ще увеличи сигурността при всеки от възможните сценарии. Освен значителното подобряване на сигурността, използването на тази неинвазивна и безопасна система за откриване на експлозиви ще намали и неудобствата за гражданите,” пояснява Алберто Калво, Директор по сигурността в Индра.

Как работи Оптикс - системата за откриване на експлозиви
Системата използва напреднала оптична технология. Нивото на прецизност се постига благодарение на лазери, които разпознават атомната и молекулярна структура на експлозива. Устройството моментално сканира от разстояние съответните обекти, например автомобил, багаж или непрозрачен контейнер, като отчита остатъчните следи. В действителност е почти невъзможно експлозивите да се обработват и транспортират без да останат следи: малки количества полепват както по повърхността на предметите, в които се транспортират, така и по ръцете на хората, работили с тях, следователно и по всичко, което те докоснат.

За да се бъде системата Оптикс преносима, ще бъде интегрирана в платформа на колела, която лесно може да бъде транспортирана в бус със стандартни размери. Платформата би могла да бъде пусната в действие на паркинг или улица например, където да сканира за следи от експлозиви места като волана или вратата на превозното средство. Полицейски служител ще контролира платформата дистанционно от преносим компютър-лаборатория, който обработва данните, получени от детекторите на подвижната Оптикс система.

Положителни резултати от теста и възможности за приложение
Прототипът Оптикс вече е успешно тестван в лабораторни и полеви условия, симулиращи ситуации от ежедневието, както и при различни метеорологични условия. Следващите изпитания са в посока увеличаване чувствителността, прецизността и здравината на системата преди да бъде предоставена на европейските полиция и охранителни служби. Масовото производство на системата би оказало двойна полза: от една страна - увеличена сигурност на хората, а от друга - увеличена конкурентост на европейската индустрия, което допринася за намаляване зависимостта на Европа от вносни технологии.

Освен приложението в дистанционното откриване на експлозиви, лазерната технология, разработена от Консорциума Оптикс, показва ценни качества и в други области, например в съдебните разследвания.

За да се гарантира успеха на програмата, е необходимо да се включат активно и крайните потребители - европейските полиция и охранителни служби, специализирани в откриване и обезвреждане на взривни вещества. По този повод са проведени и работни сесии с експерти от Guardia Civil (Испанската национална полиция), Mossos de D´Esquadra (Каталунската полиция), Ertzaintza (Баската полиция), както и с от Полицейските служби на Румъния, Полша и Италия. Идеята на сесиите е експертите да се запознаят подробно с технологията и възможностите за нейното приложение.

Оптикс е един от множеството проекти, подкрепяни от програмите на ЕС за изследователска и развойна дейност.

За Консорциума Оптикс
Консорциумът Оптикс, воден от Индра, включва промишлени и академични партньори: Шведската агенция за изследвания в областта на отбраната (FOI); SMEs Ekspla (Литва) и Avantes (Холандия); техническите университети Клаущал, Дортмунд (Германия) и Виена (Австрия), и Университета на Малага (Испания), както и TEDAX-звеното на испанската полиция за работа с взривни вещества (Мадрид) в качествата му на потребител на технологията и на институционален партньор.

Техническа информация:
Проектът Опиткс е фокусиран върху развиването и комбинирането на две технологии за откриване на експлозиви:
- Индуцирана лазерна спектроскопия LIBS, която идентифицира емисиите, генерирани от разпадането на атоми и молекули при насочване на високо-енергиен лазер. Светлината, излъчена от плазмата, съдържа аналитичната информация за съдържанието на пробата
и
- Раманова спектроскопия, която измерва промените в трептенето на молекулите, към които е насочен лазер, чрез което безпогрешно се установява молекулярната структура.

Като част от проучването за проекта, беше постигнат резултат и в прилагането на разновидност на Рамановата спектроскопия, наречена SORS (Spatial Offset Raman spectroscopy). Този метод позволява високо-качествен химически анализ на обекти, намиращи се под тъмни повърхности. Така става възможно да се откриват експлозиви и в съдове от плътни тъмни материали.

За Контакти:

PR Point/ Cohn&Wolfe:
info@prpoint.bg
тел.: 02 943 87 04

Източник:
http://vimeo.com/48946352

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5291