Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Туризъм

Вземи в gLOG
17 Май 13, 15:22 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Първи Фестивал на дивите цветя в Родопите разкрива тайни от градината на Орфей
Фестивалът на дивите цветя ще бъде официално открит на 21 юни в град Смолян.
Родопите ще разкрият една от тайните си – магията на своите поляни, обсипани с дъхави билки и редки цветя. Орфей - прочутият певец на планината, е лекувал не само със своята музика, но и със силата на лечебните растения. Да се докоснем до цветното богатство на планината и щедрите дарове на природата ще ни помогне първият в България „Фестивал на дивите цветя”, който ще се проведе от 21 до 30 юни в община Смолян. Инициативите, включени в програмата на фестивала, представят и възможностите за туризъм, и най-интересните атракции от региона.

Ботанически и вело-турове сред китните поляни на Родопите, беседи за използването на местните билки и ателиета по традиционни и художествени занаяти са сред инициативите на Фестивала. Посетителите ще могат да се потопят в родопската атмосфера на седянка в село Сивино и да научат как се приготвя кускус. Предвидени са дегустации на билкови чайове и местни кулинарни специалитети. За децата също ще има много изненади и занимания. В дните на Фестивала ще се проведе и традиционният за село Могилица „Празник на народното творчество и занаятите”, най-атрактивното събитие от което е обичаят „Адрелез” - танц на водата и цветята.

Периодът на десетдневния фестивал не е избран случайно – дните преди Еньовден, когато билките имат магическа сила и планината се зарежда със здраве. Обичаят „Еньовден” ще представят жителите на село Горна Арда и децата от детска градина „Родопчанче” в гр. Смолян. Кулминацията на празника ще бъде фолклорното надпяване и надиграване „Изворен глас”, което ще се състои в с. Смилян на 29 юни.

На 29 юни в гр. Смолян ще се открие и базар на местни еко-производители.

За организаторите:
Организатор на събитието е сдружение „Екоорганизация – Родопи”, а основен партньор – община Смолян. Фестивалът се организира по проект „Родопите – градината на Орфей” и е част от мрежата от фестивали на дивите цветя, които се организират в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания под егидата на международната организация PlantLife International.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд (ПМП на ГЕФ) и Програма „Култура” на Европейската комисия чрез проект „Цветна Европа”.

Партньори на Фестивала на дивите цветя са и РИОСВ-Смолян, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и училища от гр. Смолян, както и читалищата в селата Смилян, Сивино, Могилица и Арда.

Facebook страница на Фестивал на дивите цветя:
https://www.facebook.com/FestivalNaDiviteCvetia?ref=hl


За допълнителна информация:
Диана Чобанова
PR Expert
PRoWay Communications Agency
Mob: + 359 (879) 931 336
E-mail: d.chobanova@proway.bg




Източник:

Комуникационна агенция PRoWay



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.7462