Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Спорт

Вземи в gLOG
23 Май 13, 12:04 / Автор: AMI Communications
Български отбор е втори в Европа по енергийна ефективност в Shell Eco-marathon 2013
Отборът на ТУ - София измина 83 км с 1 кВтч енергия с електромобил, задвижван от водородна горивна клетка
София, 22 май 2013 г.

Български отбор зае второ място в Европа на финалите на тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2013. Автомобилът с водородна горивна клетка на студентите от Технически университет – София – Еко 2 - измина 82,85 км с 1 кВтч енергия. Значим успех е и 24-тото място на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, гр. Чепеларе в тяхното дебютно участие в състезанието.

ТУ - София доказаха уменията си да експериментират с различни източници на енергия при електромобилите от градски тип в Shell Eco-marathon и да постигат високи резултати. След като миналата година се класираха втори с техния автомобил с електрическа батерия, тази година те поеха предизвикателството да използват водород като източник на енергия.

В същата категория студентите от ТУ – София участваха и през 2011 г. , когато изминаха 63 км с 1 кВтч енергия и заеха четвърто място в Европа. Тази година с усъвършенстван автомобил те успяха да подобрят постижението си с 20 км.

„За нас второ място означава победа.“ - коментира Петко Недялков, мениджър на отбора на Технически университет – София. „Гордеем се с това, че в търсене на ефективни решения за по-интелигентно придвижване успяхме да подобрим собствения си резултат отпреди две години. В бъдеще предизвикателството пред нас е още по-голямо, защото ако решим да продължим участието си с автомобил с горивна клетка с водород, ще трябва да надминем резултата от 145,7 км с 1 кВтч енергия на първия отбор в нашия клас – този от Нант, Франция.“ - допълни той.

Горд е и пилотът на електромобила - Атанас Кефсизов. „Тази година ние се състезавахме в по-трудна категория и с автомобил с комплексна технология – електроника, водород и горивна клетка. Аз като пилот трябваше да вложа изключителни умения в управлението му. Радвам се също, че сме пред победителя от 2012 г. с водород - университета от Твенте, Холандия.“

В своята първа година в състезанието за икономия на гориво електромобилът на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм от гр. Чепеларе също постигна достойно представяне. Учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 24-то място от общо 36 отбора в тяхната категория. Те се състезаваха с прототип, задвижван с електрическа енергия и соларен панел. Победител тази година е френски отбор – „Паске“, който измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави нов рекорд в своята категория.

„Shell Eco-marathon е нещо повече от състезание. Това е предизвикателство. Като начинаещ отбор ние постигнахме много. Гордеем се с нашия пилот, който с изключително спокойствие направи четири успешни опита на пистата и с всяка следваща обиколка подобряваше резултатите ни въпреки лошото време. Искрено благодарим на отбора на ТУ – София за постоянната подкрепа, която ни оказваха по време на състезанието. Благодарим на нашите спонсори и партньори. Най-вече благодарим на Shell България за това, че ни окуражиха да участваме и ни подкрепяха през цялото време. Сега вече сбъднахме една мечта“, сподели Тодор Михайлов, капитан на отбора на гр. Чепеларе.

„Впечатлена съм от постиженията и на двата български отбора в Shell Eco-marathon 2013. Радвам се, че ТУ - София като дългогодишен участник приема нови предизвикателства с по-сложен автомобил и успява да заеме челните места в крайното класиране. Горди сме с представянето на отбора от гр. Чепеларе, който дръзна да премери сили с отбори с богат опит и традиции в Shell Eco-marathon. Така те показаха, че пред амбицията, целеустремеността и таланта няма бариери. Не успяхме да реализираме напълно потенциала на българските участници, тъй като пред обещаващия отбор на студентите от ТУ - Варна възникна пречка за тяхното пътуване в последния момент и те не се явиха на състезанието.” - сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Shell Eco-marathon Европа 2013 се проведе от 17 до 19 май 2013 г. на градската писта в Ротердам, Холандия. 183 отбора от 24 страни се състезаваха с автомобили, проектирани и конструирани лично от тях, като поставиха пет нови паметни рекорда в историята на европейската надпревара.

Питър Возер, главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell, заяви „Възможността да стана свидетел на това как младите лидери и бъдещи инженери реализират на практика идеите си за енергийна ефективност и икономия на гориво е истинско вдъхновение. Тазгодишното издание на Shell Eco-marathon демонстрира новаторство, креативност и авангардни технологии. Състезанието бе успешно събитие, което привлече 3 000 студенти и 50 000 посетители от цяла Европа, за да подкрепят отборите и да посетят Shell Energy Lab. Окуражаващо е да видя колко много хора се интересуват от бъдещето на иновациите и енергията.“

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт:
www.shell.com/ecomarathon/europe

За Shell Eco-marathon Европа
Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво. Shell Eco-marathon осигурява и уникална възможност за обмяна на опит между тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon демонстрира нагледно ангажимента на Shell да подпомогне света в посрещането на нарастващите енергийни нужди, работейки съвместно с партньори и студенти от цял свят.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с отделни събития в Европа, САЩ и Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка се проведе от 29 март до 1 април в Хюстън, САЩ; Shell Eco-marathon Азия ще се състои от 04 до 07 юли в Куала Лумпур, Малайзия.


За Royal Dutch Shell plc
Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 90 страни в света компаниите Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници.

Научете повече на: www.shell.com.

Рекордите в Shell Eco-marathon Европа 2013

След три динамични състезателни дни в Ротердам бяха постигнати пет рекорда в Shell Eco-marathon.

Изминавайки 145,7 км с 1 кВтч енергия, отборът на Нант, Франция със своя градски тип електромобил с водород подобри миналогодишния рекорд в тази категория с 41,7 км. Отново в категорията градски тип автомобили, само че задвижвани от електрическа батерия, френският Electricar Solution надскочи собственото си постижение от 2012 г. от 262,6 км с 1 кВтч енергия, като измина 376,2 км и оглави класирането в тази категория. Вечният фаворит, също от Франция – отборът Microjoule-La Joliverie - измина 2,980.3 км с един литър гориво - приблизително равно на разстоянието между Ротердам и Атина. Отново френски отбор – „Паске“ - измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави рекорд в категорията прототипи, задвижвани от електрическа батерия.

Немският тим Schluchtspecht от Университета по приложни науки в Офенбург записа рекорд от 315, 4 км с един литър гориво в категорията градски тип автомобили, задвижвани от дизел.

Награди „извън пистата” – ново предизвикателство за всички участници

Тази година Shell Eco-marathon постави нова задача за всички отбори в състезанието – Енергийно предизвикателство на Shell за студенти. Участниците трябваше да визуализират в инфографика своето разбиране за това как светът може да се справи със своите растящи потребности от енергия. Концепцията на студентите от Техническия университет в Крит, Гърция бе най-убедителна, като демонстрираше задълбочено разбиране на енергийните предизвикателства на база детайлно проучване.

За повече информация относно отборите, получили награди „извън пистата”, кликнете тук.

Победители в Shell Eco-marathon Европа 2013

Отбор Категория Прототипи Победител Резултат
1 Бензин La Joliverie (FRA) 2,980.3 км/л
7 Дизел IUT GMP Valenciennes (FRA) 1,236.1 км/л
206 Водородна горивна клетка Hogeschool van Amsterdam (NL) 342.2 км/1кВтч
318 Електрическа батерия Lycee Pasquet (FRA) 1,224.1 км/1кВтч
3 Алтернативен бензин INSA-UPS (FRA) 2,846.2 км/л
67 Алтернативен дизел Getrudiscollege (NL) 314.6 км/л

Отбор Категория Градски тип Победител Резултат
519 Бензин Варшавски технологичен университет (POL) 334,2 км/л
514 Дизел Университет за приложни науки Офенбург, Германия 315,4 км/л
614 Водородна горивна клетка Политехнически университет Нант, Франция (FRA) 145,7 км/л
718 Електрическа батерия Lycee des metiers de l energie dans les systemes automatises (FRA) 376,2 км/1кВтч
501 Алтернативен бензин Технически университет Дания 612.3 км/л
519 Бензин Варшавски технологичен университет (POL) 334,2 км/л

За да проследите резултатите на всички отбори в Shell Eco-marathon Европа 2013, кликнете тук.

За Контакти:

Медийни запитвания:
Тони Стойкова, AMI Communications за Shell Bulgaria
Тел: 989 5115, 0892 256 188 или е-mail: toni.stoykova@amic.bg

Източник:
www.shell.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1385