Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

Вземи в gLOG
30 Май 13, 14:11 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
В България родителите се лишават най-много в името на децата си
Близо 90% от родителите в България се лишават, за да могат да инвестират в децата си.
Близо 90% от родителите в България се лишават, за да могат да инвестират в децата си. Този процент е значително по-висок, отколкото в държави като Чехия, Словакия и Полша, където съответно 74%, 79% и 82% от родителите отделят средства, лишавайки се в името на своите потомци. Това сочат резултатите от телефонно проучване на ПРОФИ КРЕДИТ, проведено в страните от Централна и Източна Европа, в които оперират компании от групата – Чехия, Полша, Словакия и България. Родителите с по-големи деца – в гимназиална възраст, имат повече разходи в сравнение с родителите на деца в предучилищна възраст.

Най-малко средства за децата си от страните в Централна и Източна Европа отделят българите. Средната сума на месец е около 290 лева, или 148 евро. За сравнение, тази сума е значително по-висока в страни като Чехия, Полша и Словакия. В Чехия и Полша за едно дете средно на месец се отделят почти еднакви суми – средно 278 евро (приблизително 542 лева), а в Словакия – 257 евро (около 502 лева).

"Във всички страни, в които извършихме проучването, родителите най-често ни посочваха като основен разход за децата си закупуването на храна. В България процентът на средствата за храна, отделян от родителите, е най-висок спрямо другите разходи. Приблизително 56% от разходите за децата са за осигуряването на препитание. Този процент е най-нисък в Словакия и Полша – около 36%, а в Чехия е около 44%", посочи Светломира Янкова, маркетинг директор на ПРОФИ КРЕДИТ България. На второ място като процент разходи се нареждат тези за училище. 18% от общата сума за децата българите отделят за закупуването на пособия, за да обезпечат тяхното образование. Около 12% от средствата родителите харчат за закупуване на дрехи и обувки. Най-малък дял от разходите в България се отделят за хобито на детето, както и за играчки – около 2%. Няма как да не направи впечатление, че за здравето на децата се изразходват едва 4% от средствата, предвидени за тях на месец. Пак толкова даваме, за да платим сметките за мобилните телефони и интернет на децата.

За хобито на детето си българите инвестират най-малко
Процентът на средствата, отделени за свободното време на децата , се различава значително в отделните държави. Родителите в България дават средно около 9 лева на месец за спорт или уроци по някакъв музикален инструмент. За сравнение, словаците отделят за същото средно около 43 лева, а поляци и чехи – сума, равняваща се на близо 31 лева. "За съжаление сме последни в класацията и по отношение на средства, отделени за закупуването на играчки за децата. За това най-много харчат в Словакия, следвани от Чехия и Полша. Разликата между България и останалите анкетирани държави е близо три пъти по малко”, посочи още Светломира Янкова. „Обяснението за това естествено е в нивото на доходите на българите, които, както е известно, са най-ниските в ЕС и значително под тези в страните от Централна Европа. Дори и при това положение обаче българите поставят на първо място децата си и са склонни да се лишават в името на това да им осигурят всичко необходимо за тяхното израстване и по-добро бъдеще“, каза още тя.

Близо 57% от децата в България имат собствен мобилен телефон, а тези, които имат собствен компютър и интернет връзка, са 44%.
За сравнение, най-висок е процентът на техническа обезпеченост при децата в Полша – 73% от тях имат собствен мобилен телефон, а 85% са тези, които имат собствен компютър с интернет. В Чехия 56% от децата имат компютър и интернет, а 70% – собствен мобилен телефон. Близо до нас се нареждат словаците. Почти 50% от децата в Словакия разполагат с компютър и интернет, а мобилен телефон имат около 65% от децата.

Родителите в четирите страни – България, Чехия, Полша и Словакия, в което е проведено проучването, са на мнение, че мобилният телефон е необходимост за детето им и не го определят като аксесоар, който са закупили, само за да бъдат децата им „в крак с модата“.

Българите остават оптимисти
Положителното е, че анкетираните България, Словакия и Полша остават оптимисти. На въпрос какви са очакванията им за бъдещето, най-голям дял от участниците в допитването от тези държави посочват, че очакват положението да бъде по-добро от това, което е в момента. При чехите, напротив, преобладават песимистите. Най-висок е процентът на хората в Чехия, според които икономическото положение ще бъде по-лошо от сегашното – цели 32% от анкетираните дават подобен отговор в допитването.


За ПРОФИ КРЕДИТ България
ПРОФИ КРЕДИТ България е част от международната финансова група Profireal Group със седалище в Холандия. До момента освен на българския пазар групата оперира и в Чехия, Полша и Словакия. ПРОФИ КРЕДИТ България предлага нецелеви потребителски заеми за физически лица, а от 2012 г. – и специализирани заеми за бизнеса. Компанията има изключително добре развита търговска мрежа, като покрива над 73% от територията на страната. През ноември 2012 г. дружеството отбеляза 6 години успешна работа на българския пазар. От своя страна Profireal Group оперира успешно на пазарите от 1994 г. насам.



За допълнителна информация:

Мирослава Митева
PRoWay Communications Agency
Mob: + 359 (879) 930 080
E-mail: m.miteva@proway.bg

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1585