СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

21 Юни 13, 08:46 / Автор: Пощенска банка
До 2020 г. Стара Загора ще е сред регионите с най-бърз икономически растеж в страната
Стара Загора ще е сред регионите с най-бърз икономически растеж в страната, а квалификацията на работната сила остава една от най-високите. Това бяха едни от основните изводи на среща на 150 представители на местния бизнес, браншови организации и предприемачи по случай специалния Ден на Пощенска банка (www.postbank.bg) в града.
По случай Деня на Пощенска банка в града банката предлага преференциални условия за своите клиенти в региона през следващите два месеца

20 юни 2013 г.

На фона на оптимистичните очаквания за развитието на региона под мотото „Решения за твоето утре“ финансовата институция представи стратегически решения с преференциални условия в подкрепа на местния бизнес и клиенти.

В рамките на следващите два месеца, до 19 август 2013 г., всички клиенти на банката в Стара Загора и региона, включително Казанлък, Чирпан, Раднево и Гълъбово ще могат да кандидатстват за жилищни кредити без такса за разглеждане на документи и 50% по-ниска таксата за усвояване на кредит, ще бъдат освободени от такса при издаване на кредитна карта, както и от такса при разглеждане на документи за потребителски кредит. Малките предприятия също ще бъдат освободени от такса при кандидатстване за кредитни линии.

„Избрахме Стара Загора за тази ключова среща, защото си даваме сметка, че градът и прилежащите към него територии се развиват много интензивно в национален мащаб в последните години. Дори в пика на кризата някои сегменти, като преработвателната промишленост, разбира се енергетиката, услугите за поддръжка и др. прогресират. Може би е трудно на хората да повярват в това, но всички статистически данни показват това позитивно развитие. Затова сме тук, за да им го кажем отново лично, да подкрепим твърденията си с цифри и да дадем допълнителен тласък на бизнеса. Вярваме, че ни предстои по-добро утре и искаме да работим заедно, за да постигнем резултати, които надхвърлят дори най-оптимистичните прогнози.“ - сподели Димитър Шумаров, изпълнителен директор на Пощенска банка и домакин на срещата.

Като гост-лектор икономистът Лъчезар Богданов от Industry Watch направи преглед на последните развития в глобалната, европейската и националната икономика, обръщайки специално внимание на тенденциите и перспективите за региона.

„Област Стара Загора е сред първите три по дял на квалифицираната работна сила, което предопределя и значително по-високия от средното коефициент на заетост сред трудоспособното население. Структурата на местната икономика все повече е доминирана от индустриални преработвателни предприятия. Разбира се – във време на криза има сегменти, които се движат надолу, но в региона на Стара Загора е съсредоточена 1/3 от заетостта в сектора енергетика от цялата страна, преработвателната промишленост, търговията, услугите за поддръжка се развиват толкова добре,че дори не са усетили кризата.“ - посочи Богданов.

В същото време през 2012 г. нетните приходи на фирмите в региона са достигнали 11,4 млрд. лева спрямо 10,9 млрд. лева през 2011 г. и 9,5 млрд. лева през 2009 г. По сектори 36% от тези приходи идват от търговия, 25% от преработващата промишленост, 11% от енергетика и 8% от строителство. До 2020 г. Стара Загора ще е сред регионите с най-бърз икономически растеж, наред с София, Варна, Бургас и Добрич. По данни на Националния статистически институт от инвестираните през 2011 г. в региона на Стара Загора 836 млн. лева 33% са били насочени към сектора на енергетиката, 21% към преработващата промишленост и 14% към земеделието.

„Основните зъбни колела в една икономика са инвестициите, като банките винаги са се определяли като кръвоносната система на икономиката. През 2007 – 2008 г. преките чуждестранни инвестиции бяха на нива от около 8 млрд. евро и може би за това по онова време държавата неглижираше еврофондовете. Сега обаче нивата на преките чуждестранни инвестиции са далеч по-ниски, като това, което искаме да подчертаем, е, че поне втората част от кръвоносната система работи. Ние сме тук, имаме ресурс да финансираме, но се нуждаем от жизнени проекти. Процесите в никакъв случай не са едностранни. С днешната среща поставяме началото на един активен период на партньорство с бизнеса, след който ще можем да видим реални резултати.“ - каза Стефан Василев, директор „Корпоративно банкиране“ в банката.

Допълнителни икономически данни от срещата

Ефектът от започналата бюджетна консолидация, забавените структурни реформи и нерешените проблеми в банковия сектор в Европейския съюз доведе до икономически спад през 2012 и първото тримесечие на 2013 г. – съответно с 0.3% и 0.7%. В ядрото на „Стара Европа” вече няма растяща икономика, а това е основна експортна дестинация за българските стоки и услуги. Това предопределя и бавното възстановяване в България, където за последните 12 месеца растежът на БВП е бил 0.6%, а през 2013 г. като цяло се очаква да достигне 1%.

Положително развитие е нарастването на инвестициите, както и запазването на ръста на износа с 9% на годишна база въпреки рецесията в Европа. Банковите кредити за бизнес сектора също се увеличават с около 4% през последната година. Пазарът на труда обаче продължава да е депресиран. Все пак загубата на работни места вече е овладяна и се наблюдава стабилизация. В индустрията се наблюдават изключително разнообразни тенденции по сектори, като водещи продължават да са производството на електроника, машини, лекарства и авточасти.

Пощенска банка с правно име „Юробанк България” АД е член на Юробанк Груп.

Юробанк е европейска банкова организация с 67,7 млрд. евро активи (към 31.12.2012), която предлага универсално банкиране в осем страни. Юробанк има ключово присъствие в Гърция и водещи позиции в България, Румъния и Сърбия. Банката предлага ексклузивни решения за управление на активи в Кипър, Люксембург и Лондон и присъства на банковия пазар в Украйна.

Повече информация за Пощенска банка можете да намерите на www.postbank.bg, както и на www.facebook.com/PostbankBG.

Повече информация за Юробанк можете да намерите на www.eurobank.gr.
За Контакти:Илияна Захариева, началник отдел „Корпоративни комуникации”, Пощенска банка
тел. 02/81 66 100, e-mail: IZZaharieva@postbank.bg

www.postbank.bg