Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
12 Юли 13, 16:38 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Слабата активност по процедурата за зелена икономика гарантира почти нулева конкуренция на кандидатите
До момента по процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика” на оперативна програма „Конкурентоспособност”, която стартира още през 2012 г., са подписани едва 13 договора, като общия брой на подадените проекти в момента наброява около 180 при планирани 700 до затваряне на схемата. Слабата активност се дължи най-вече на специфичните изисквания на схемата, която се различава коренно от традиционните грантови инструменти. От друга страна обаче, малкият обем внесени до момента проектни предложения отваря голяма възможност за бъдещите кандидати, които на практика могат да се възползват от почти нулева конкуренция за оставащите близо 150 млн. евро безвъзмездна финансова помощ и още толкова под формата на кредити, осигурени от ЕБВР

Това стана ясно в четвъртък на форума MySuccess.bg Business Club - „Енергийна ефективност и зелена икономика”, организиран от списание ENTERPRISE. Събитието се проведе в София, като на него бяха дискутирани теми като внедряване на ново енергийноефективно оборудване в предприятията, обновяване на сградния им фонд и др. чрез възможностите на програма „Енергийна ефективност и зелена икономика” и фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“. Участие в дискусиите взеха всички заинтересовани страни в процеса: представителите на икономическото ведомство, банките, одиторския и консултантския бизнес.


По време на форума експертите посъветваха фирмите-кандидати за процедурата за енергийна ефективност по линия на ОП „Конкурентоспособност“ да не отлагат подаването на проектите си до крайния срок 31 октомври, тъй като процедурата изисква няколко стъпки преди документацията им да бъде напълно готова за оценяване. Причината е, че компаниите задължително трябва да проведат енергиен одит, ако проектът им го изисква, както и да преминат няколко фази на оценка - в т.нар. Асистент по проекта (външен консорциум, който оценява технически проектите) и оценка на финансовата допустимост – т.е. да гарантират чрез някоя от банките-партньори на процедурата, че могат да покрият 80% от инвестицията с банков кредит или собствени средства.

Това е една от причините, поради които до момента усвояването на средствата по процедурата изостава значително. Според Василка Каменова от консултантската компания Огра, обаче, въпреки наличието на многобройни стъпки и бариери, компаниите не трябва да се колебаят дали да се възползват от програмата, тъй като бюджетът по нея е достатъчно голям, а на практика няма сериозна конкуренция и точковата система за оценка за съпоставяне на проектите не се прилага. Същевременно, внимателното преминаване през всички предварителни фази до голяма степен гарантира успеха на кандидатите.

Велина Попова, експерт от Министерството на икономиката и енергетиката поясни, че проверката на предложенията и одобрението отнема около 40 дни. За това тя препоръча документите да бъдат подадени за оценка към външния асистент по програмата до 15 септември. „След тази дата асистентът ще продължи да приема проекти, но няма гаранция, че оценката ще бъде готова до крайния срок“, допълни експертът от МИЕ.

“Нека фирмите, които имат интерес по програмата, да започнат веднага подготовка на своя проект, за да имат възможност да получат одобрение до края на октомври. Субсидията е между 30 – 50% от инвестициите, като в случая се допуска закупуване на ново оборудване и машини за текущата дейност, дори за производство на нов вид продукт”, подчерта и Владислава Панайотова, ръководител на отдел „Европейски програми“ в МКБ Юнионбанк. Тя даде за пример фирма, която след успешна реализация на проект по програмата е намалила разходите си за енергия с 37%, а самата инвестиция се е изплатила за 2 години и половина. МКБ Юнионбанк е една от финансовите институции, които извършват предварителните оценки за финансова допустимост и предоставят кредити по програмата.

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение малък и среден бизнес (НСМСБ) предупреди, че около 26% от фирмите-бенефициенти по европейски програми признават, че неправилно са взели решение да кандидатстват по европейските фондове, в следствие на което понасят щети, вместо да реализират финансови ползи.

Ето защо тя посъветва компаниите да гледат на проектите си като на една прогноза, като е много важно тя да бъде реалистична и максимално добре подготвена. „Още на етап подготовка на проектното предложение трябва да знаете как ще се финансирате, банкова гаранция, собствени средства и т.н. Трябва да се отнасяме много отговорно към европейските проекти, и най-вече – към себе си.“, коментира още Негулова.

По време на практическия бизнес форум участниците разгледаха и реални примери от одита, както и от одобрени за финансиране проекти по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“.


Официален партньор на MySuccess.bg Business Club - “Енергийна ефектвност и зелена икономика“ беше МКБ Юнионбанк.



За MySuccess.bg Business Club събития:

MySuccess Business Club е нов формат събития, чиято цел е предоставянето на професионална информация за възможностите за развитие на бизнеса на малките и средни предприятия в България. Събитията ще бъдат изцяло фокусирани върху различни инструменти за финансиране на инвестиционни проекти на бизнеса и ще бъдат пространство за срещи и контакти в непринудена атмосфера между различни представители на заинтересованите страни.



За допълнителна информация:


Надя Гогова
Списание "Enterprise"
тел. 02/983 5889
моб. +359 894 426 239
E-mail: nadya@enterprise.bg
web: www.enterprise.bg



За медийни запитвания:

Стоян А. Стоянов
PR Director
PRoWay Communications Agency
Моб. тел.: + 359 (879) 646 648
+ 359 (888) 889 811
E-mail: stoyanov@proway.bg


Източник:

Комуникационна агенция PRoWay



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1436