Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Обучения

Вземи в gLOG
25 Август 13, 16:39 / Автор: Pressbox.bg
Младежкият обмен “Fortune Teller Told Me…”
Младежкият обмен “Fortune Teller Told Me…” се проведе в приказния гр. Лече в Италия, където 30 младежи от 6 държави (България, Италия, Литва, Латвия, Румъния и Малта) имаха за задача да споделят своя опит с придвижването с устойчив транспорт и да научат нещо повече за тази екологична тема.
Младежкият обмен “Fortune Teller Told Me…”
се проведе в приказния гр. Лече в Италия, където 30 младежи от 6 държави (България, Италия, Литва, Латвия, Румъния и Малта) имаха за задача да споделят своя опит с придвижването с устойчив транспорт и да научат нещо повече за тази екологична тема.

Адв. Мария Тодорова заедно с още четирима младежи от България се включиха в предизвикателството да пътуват до мястото на провеждане на проекта само с автобуси, кораби и влакове.

Пътят от България се оказа доста пъстър, както от към видове транспорт, така и от към красоти на природата. Пътуването започна от Варна за София с влак, след това София-Солун с автобус, Солун-Игуменица с още един автобус, за да се стигне до ферибота за Бриндизи, от където изборът беше влак или автобус до Лече.

Лече е един от най-запазените барокови градове в Италия, с което не случайно си печели прозвището „Флоренция на барока” или „Флоренция на Юга”, заради красивите фасади на множеството дворци, църкви, площади и обикновени жилищни къщи.

Макар и дълъг, този път bе изпълнен с много емоции. Красиви гледки, срещи с много и различни хора, приятни разговори и т. н. А положителните емоциите и ценният опит и знания, придобити по време на проекта са безспорен плюс.
Този младежки обмен имаше за цел насърчи различни начини за устойчива мобилност в европейските проекти и повишаване на вниманието върху проблема с изменението на климата.

Името на проекта, "Една гадателка ми каза ...", идва от заглавието на една книга, написана от италианския журналист Тициано Терзани, който работи като свободна практика в Азия. Книгата описва как писателят избира да не пътуват със самолет за една година и се придвижва с автобуси, влакове и кораби, в различните страни в Азия и Европа. Изборът идва от катастрофална смъртна прогноза, направена от врачка. Това може да се определи и като метафора на настоящата ситуация свързана с климата.

Производството на СО2 в резултат на самолетния трафик е една от причините за изменението на климата. За да живеем по-устойчив начин на живот, ние трябва да се движим използвайки велосипеди за кратки пътувания и обществен транспорт (влак, автобус, кораб) за дълги пътувания. Повечето експерти по климата и активисти за опазване на околната среда приканват за намаляване на ползването на самолети.

В същото време не е възможно да се спре желанието за знание и магията на пътуването, което ни прави хората по-отворени към новото и различното и дава възможност да споделят и да обменят идеи и култури, да се видят нови пейзажи, да се опитат нови вкусове, да се възприемат нови парфюми, да се танцуват нови танци.

Местата и земите, лицата на хората, които срещнахме по времена това пътуване, ни дадоха различно впечатление за страните, през които преминахме и ни позволиха да изживеем един истински междукултурен учебен процес, което е и едно основните значения на младежкия обмен.

За Контакти:info@pressbox.bg

Източник:
www.pressbox.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1051