СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Бизнес

13 Септември 13, 11:13 / Автор: Pressbox.bg
Полша помага на България да разви селското си стопанство
Полша иска и може да помогне на България да излезе от икономическата криза чрез развитие на земеделието и аграрния сектор. Това стана ясно по време на провелата се в кк. "Албена" втора Българо-Полска научно - практическа конференция на тема "развитие на селските райони и селските стопанства на България и Полша в рамките на ОСП: 2014/2020. Форумът се се провежда под патронажа на негово превъзходителство д-р Лешек Хенсел, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България и Министъра на земеделието и храните на Република България проф. дсн Димитър Греков.
Със следните думи Д-р Гражина Хоронжикевич, първи съветник, ръководител на Отдела за промоция на търговията и инвестициитe в Посолството на Полша в България, се обърна към участниците в конференцията:

"Негово Превъзходителство,
Уважаема госпожа Ректор на Аграрния Университет в Пловдив,
Уважаеми господин Директор на Института по аграрната икономика,
Уважаеми господин Директор на Институт по аграрна икономика в Варшава,
Скъпи гости, участници в конференция
Преди всичко бих желала да ви приветствам с „добре дошли” от името на Отдела за промоция на търговия и инвестициите, като съорганизатор на Втора Българо-Полска Научно-Практическа Конференция на тема Развитие на селските райони на България и Полша в рамките на нова финансова перспектива 2014/2020.

Преди няколко години инициирахме провеждане научни семинари, конференции като платформа за диалог между българските и полските учени в областта на селскостопанските науки. Фактът, че се срещаме се за пореден път потвърждава значението на срещи от този род така за развитието на българо-полски отношения в областта на науката, както и в областта на бизнеса. Резултатите от изследванията са употребяеми от малките и средни предприятия, подпомагани от науката. И тука е допирната точка между теорията и практика.
Аз представлявам отдел за промоция на търговията и инвестициите, който се занимава с насърчаване на полския и българският бизнес, който се развива добре, също благодарение на информацията предоставяна от научните кръгове на двете страни.

Днес светът е изправен пред икономическите трудности. Всички ние обаче си даваме сметка, че глобалния свят не е основан единствено на икономика, финанси и политически договорености. Това е свят, основан също така на контакти между двете ни страни, които представляват особена ценност, в който се обменят идеи, знания и научно-бизнесови влияния. Особено ми е приятно, че мога подчертая в този аспект големи възможности за кооперация между полските и българските фирми в областта на селскостопански сектор.
Бих искала да завърша своето приветствие с пожелание за плодотворна дебата и по-нататъшното развитие на полско-българското сътрудничество в областта на селскостопанските изследвания
На добър час! "

Организатори на конференцията са Аграрен университет-Пловдив, факултет Икономика, катедра „Мениджмънт и маркетинг” и ”Регионално развитие”, Институт по Аграрна Икономика (Селскостопанска Академия), София Институт по икономика на селското стопанство и продоволствието-Държавен изследователски институт, Варшава, Полша. почетен комитет на форума е Проф. д-р Христина Янчева – ИД Ректор на Аграрен университет, Пловдив /АУ/ Проф. д-р Анджей Ковалски – Директор на Институт по икономика на селското стопанство и продоволствието, Варшава /ИИССП/ Проф. д-р Румен Попов Директор ИАИ София.

За Контакти: info@pressbox.bg

Източник: www.pressbox.bg