Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Бизнес

Вземи в gLOG
13 Септември 13, 18:20 / Автор: PRoWay Communications Agency
Българското семейство харчи средно 300 лева за първия учебен ден
• Всеки трети родител у нас не се интересува за какво детето му дава джобните си пари • Българите не са привърженици на поощряването на децата чрез увеличение на джобните
Около 300 лева средно харчи българското семейство за тръгването в първи клас на своето дете. Сумата е по-ниска от разходите, които правят родителите за същата цел в Словакия (490 лв.), но най-драстично се различава от тази в Чехия и Полша. Там за тръгването на училище за първи път джобът на родителите олеква с еквивалента на 590 лева.

Данните са от телефонно проучване на PROFI CREDIT в страните, в които оперират компании от групата – България, Чехия, Полша и Словакия.

Същевременно обаче в България е най-висок делът на родителите, които дават джобни пари на своите деца – 84% от родителите у нас смятат това за задължително. За сравнение, в Полша и Чехия това правят две трети от хората (съответно 66% и 64%), а в Словакия – 56%. Повечето от родителите са убедени, че трябва да започнат да дават джобни пари на децата си от 1-ви клас на началното училище (42%); и в краен случай – от 2-ри клас (25%). Към първата опция се числят главно родителите от Полша (60%) и България (58%). Същевременно има и родители, които смятат, че трябва да започнат да дават на джобни пари на децат си във възрастта 15 и повече години. Тази група родители е най-многобройна в Словакия, където към нея се числят 37% от семействата.

Джобните у нас – на седмица, в Чехия и Полша – месечно
94% от българите дават джобните на децата си седмично. В Чехия и Полша най-често това е става наведнъж за целия месец, а словаците дават на децата си пари най-вече според текущите нужди. Средно в България джобните са не повече от 20 лева месечно за малките класове, като сумата расте с възрастта. В Чехия, Словакия и Полша средно джобните са около 45 лева. "Разглеждайки тези цифри, трябва да имаме предвид разликата в стандартите на живот в отделните държави и възможностите на родителите. Важи правилото, че с възрастта на детето се увеличава и размерът на джобните, като за гимназиалните класове надвишава 75 лева", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор в ПРОФИ КРЕДИТ за България. "Заради тръгването на децата на училище и увеличените разходи, свързани с това събитие, част от родителите търсят и допълнително финансиране. Наблюденията ни сочат, че в този сезон това е и една от причините за търсенето на бързи кредити, тъй като става дума за неотложен разход, за който е необходимо бързо отпускане на средства. Най-често става въпрос за суми от порядъка на няколкостотин лева, със срок за изплащане 3-4 месеца", посочи още Янкова.

Половината от родителите одобряват предварително разходите. Всеки трети обаче не знае за какво детето му си харчи парите.
Правилата за харченето на джобните пари варират в различните държави. Проучването на PROFI CREDIT в 4-те централно и източноевропейски страни сочи, че в България родителите са най-благосклонни – всеки трети (29%) не се интересува за какво децата му харчат джобните си пари. За сравнение, в Словакия например този процент е едва 16%. На другия полюс са 57% от българите, които разрешават на децата си да харчат джобните си пари само за предварително одобрени цели. Близо 1/4 от словаците също казват, че детето им първо трябва да пита родителите си за разрешение за разходите.

В същото време българите са най-големите противници на използването на джобните пари за поощрение на децата. 47% от запитаните посочват, че категорично не одобряват този подход, докато например в Чехия този дял е значително по-малък – 25%. Едва 5% от сънародниците ни използват джобните пари като мотивиращ фактор за добри оценки в училище, добро поведение или за помощ в домакинството, а в Чехия и Словакия този метод прилага почти всяко второ семейство.

"Повечето родители са съгласни с това децата да получават джобни преди всичко за да се научат да боравят с парите и да бъдат отговорни към тяхното изразходване", коментира Светломира Янкова. По думите на Янкова, така децата се приучават от най-ранна възраст да оценяват стойността на собствените средства и да правят сметка за това кога и за какво ще ги похарчат, или съответно да изберат да спестяват, за да си купят някоя желана придобивка.

За ПРОФИ КРЕДИТ България
ПРОФИ КРЕДИТ България е част от международната финансова група Profireal Group със седалище в Холандия. ПРОФИ КРЕДИТ България предлага нецелеви потребителски заеми за физически лица, а от 2012 г. – и специализирани заеми за бизнеса. Компанията има изключително добре развита търговска мрежа, като покрива над 73% от територията на страната. През 2013 г. дружеството отбелязва 7 години успешна работа на българския пазар.
Межународната финасова група Profireal Group развива успешно своята дейност от 1994 г. насам, като към момента оперира на пазарите в Чехия, Полша, Словакия и България.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7103