Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Технологии

Вземи в gLOG
17 Септември 13, 13:02 / Автор: PR Point/ Cohn&Wolfe
ОХЛАДИ НАПИТКАТА СИ ЗА 45 СЕКУНДИ С НОВА ТЕХНОЛОГИЯ, 80% ПО-ЕФЕКТИВНА ОТ НАСТОЯЩИТЕ
През дългото горещо лято много от нас търсеха студената напитка. Какви обаче са финансовите и екологичните разходи за да консумираме охладени напитки? Rapidcool (Рапидкуул), иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз, цели да намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба, да спести пари на търговците и да помогне за опазването на околната среда. Новата по-евтина технология за бързо охлаждане пести енергия като позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това да бъдат охладени за по-малко от 45 секунди.
През дългото горещо лято много от нас търсеха студената напитка. Какви обаче са финансовите и екологичните разходи за да консумираме охладени напитки?

Rapidcool (Рапидкуул), иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз, цели да намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба, да спести пари на търговците и да помогне за опазването на околната среда. Новата по-евтина технология за бързо охлаждане пести енергия като позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това бързо да бъдат охладени.

В Европа, комбинираните търговски хладилници/фризери консумират средно 85 тВтч електроенергия годишно, което е се равнява на годишния енергиен разход на повече от 20 млн. домакинства.

Енергийна ефективност

Rapidcool разработи устройство, което охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C. За сравнение, по този начин се спестява 80% от енергията, консумирана с отворените хладилници за напитки и 54% от тази на стандартните затворени хладилни витрини (при охлаждане на 200 х 500 ml кутийки на ден). Енергията, която може да бъде спестена струва 832 евро на година за отворен хладилник и 219 евро за затворена хладилна витрина (при цена на електроенергията от 0.20 евро/кВтч).

Келвин Хол, основател на Enviro-Cool (UK) Limited каза: „Финансирането, което получихме от ЕС ни позволи да разработим Rapidcool като алтернатива на настоящото по-скъпо и по-енергоемко хладилно оборудване, използвано масово в търговията с напитки. Гордеем се, че с тази нова зелена технология можем да допринесем за намаляването на глобалните емисии на парникови газове и с нетърпение очакваме да продължим работата си за прилагането на продукта за търговски и битови нужди. Има значителен интерес от Азия и Северна Америка, но първо искаме да запознаем европейските производители и дистрибутори с тази нова технология.”

Големи мултинационални компании от години разработват подобни технологии, но досега нито една не е успяла да постигне времето, за което охлажда Rapidcool. Концепцията Rapidcool е на британската компания Enviro-Cool (UK) Limited, която е получила финансиране от 903,000 евро, за да развие идеята до пазарен продукт. Резултатът е водеща технология, енергийно-ефективна, с изключително кратко време за охлаждане.

Майкъл Дженингс, говорител на Европейската комисия по въпросите на науката, изследванията и иновациите, каза: „Този продукт ще спести пари на бизнеса, той щади околната среда и създава условия за нови работни места. Комисията се ангажира да инвестира още повече европейски средства в проекти, които наистина могат да променят живота на хората.”

Как работи Rapidcool

Rapidcool е система, която при необходимост бързо охлажда напитки в малки количества. Така на търговеца не му е необходимо да поддържа зареден догоре фризер през целия ден. За да охлади напитката по най-бързия начин, без външните слоеве на течността да замръзнат преди вътрешната течност да се е изстудила достатъчно, напитката трябва да се размеси много добре. Ключът към патентованата V-Tex технология на Rapidcool е в начина, по който напитката се разбърква без това да я разгазира при отварянето й.

Въпреки че е проектирана да работи като самостоятелен уред, охладителната камера може да бъде интегрирана в съвременните хладилници. Това е истинска иновация, която има потенциала да замени, ако не всички, то поне повечето отворени хладилници за напитки, използвани в цял свят.

Какво следва?

Партньорите по проекта са сключили официални споразумения с две световни компании- мултимилиардери, разпространители на напитки и производители на бяла техника. Съвсем наскоро инженерите на Rapidcool създадоха ръка-робот, която да поставя и изважда напитките в/от охладителя, като по този начин процесът става напълно автоматичен. Предстои потребителско проучване, което ще се проведе в супермаркет в Холандия в края на октомври. Включени са няколко сродни продукта, чиято употребата ще се проследи в домашни и търговски условия. Тези продукти могат да бъдат използвани у дома, в офиса, барове, ресторанти, хотели за охлаждане на различни напитки - от 150 ml в метални кутийки до 750 ml бутилки вино.

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=NSVChmfcv2k&feature=youtu.be


RAPIDCOOL Консорциум

Консорциумът Rapidcool се ръководи от инженерната компания Vending Marketing DOO (Словения) и включва още четири промишлени и академични партньори: Enviro-Cool (Обединеното Кралство) компания, специализирана в технологии за охлаждане и разработчик на V-Tex концепцията, Dymtec (Испания), експерт по решения за промишлено охлаждане, Re/genT (Холандия) изследователски и развоен център, специализирана в процесите на охлаждане, UK Intelligent Systems Research Institute (Обединеното Кралство).

Европейско финансиране на научни изследвания и иновации

През 2014 г. Европейския съюз ще стартира нова, 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. От 2007 г. до сега ЕС е инвестирал близо
50 милиарда евро в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Бюджетът на ЕС в тази област представлява 12% от общите публични разходи за научни изследвания на всяка една от 27-е държави членки на ЕС. Финансирането се фокусира главно в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия. За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаването на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтичния, космическия, автомобилния и електронния сектор. Хоризонт 2020 ще се фокусира още повече върху преобразуването на отличните идеи в пазарни продукти, технологии и услуги.
Информация за най-новото в сферата на европейските научни изследвания и иновации ще намерите на:
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

За Контакти:

- PR Point/ Cohn&Wolfe:
• Галин БОРОДИНОВ (e-mail: g.borodinov@prpoint.bg; тел.: 02 943 87 04)
• Невена КЮРАНОВА (e-mail: n.kiuranova@prpoint.bg; тел.: 02 943 87 04)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5051