Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Здравеопазване

02 Октомври 13, 11:54 / Автор: Клиника на доц. Георги Чернев
Първият по рода си лазер за конфокална лазерна микроскопия заработи у нас
Устройството е от последно поколение и прави точна диагностика на кожни заболявания, което е и ключът за тяхното успешно лечение. То може да спомогне за ранното откриване на често срещани тумори като меланома и базоклетъчен карцином в етап, когато те могат да бъдат успешно излекувани
В България заработи първият по рода си лазер за конфокална лазерна микроскопия. Той се намира в клиниката на доц. Георги Чернев и може да бъде използван за диагностика на кожни заболявания, включително често срещани тумори като меланома и базоклетъчен карцином. Конфокалната лазерна микроскопия (КЛМ) е неинвазивен, безболезнен метод за определяне на състоянието и фазата на развитие (дигнитета) на кожните образувания лезии, Диагностиката е безболезнeна, бърза и изключително надеждна с новия уред от последно поколение, навлизащ като стандарт във всички модерни практики и клиники по света.

„Уредът не лекува, а извършва спомагателна диагностика, която помага на определени групи от пациенти. Конфокалната микроскопия показва една значително по-висока специфичност и чувствителност при установяването на най-често срещаните меланоцитни и немеланоцитни тумори като меланома и базоклетъчния карцином. Целта е да се извършват превантивни прегледи и изследвания с конфокална микроскопия при съмнителни кожни образувания с цел да намалим броя на пациентите с напреднали форми на рак на кожата, както и да намалим риска от ненужни хирургични интервенции“ - споделя Доц. Георги Чернев.

Уредът и методиката са революционни. В България етаблирането му стана възможно първоначално в амбулаторния сектор, което може да се тълкува като успех. В момента уредът не е достъпен за нито една университетска клиника или болница, поради високата си цена и липсата на обучен персонал. Единствено в дерматологичната клиниката на доц. Георги Чернев пациентите имат достъп да този тип диагностика.

„За всеки пациент е от важно значение да знае дали носи в себе си заболяване, което генерално подлежи на еволюция към кожен тумор или лезия, която вече е определена форма на рак. За огромно съжаление пациентите имат свое обяснение за всяко нарушение и търсят помощ, едва когато е твърде късно и конфокалната микрокопия е ненужна или не може да помогне“ - обяснява още доц. Чернев.

Той добавя, че индикациите за провеждане на изследването са основно при бенки със съмнение за прогресия към меланом на кожата, кожни тумори, включващи меланом на кожата, спиноцелуларен и базоклетъчен карцином. При пациенти с множествени бенки по тялото, при които дерматоскопията не дава нужната информация за произхода на образуванията (доброкачествени или злокачествени), при пациенти с преканцерози или предформи на ракови заболявания, при пациенти с доброкачествени кожни лезии, при които е дерматоскопски не напълно ясно дали лезията би трябвало да се отстрани хирургично. Освен това приложението не е ограничено само при пациенти с онкологични заболявания. Прилага се за изследване на резултати от антиейдж терапията, за определяне на ефекта на проведена терапия върху различни структури на епидермиса и дермиса (склеродермия, лупус, дерматомиозит и др.).

„Точната диагностика на кожните болести е от първостепенно значение за тяхното успешно лечение. За съжаление при повечето пациенти, поради различни фактори като недостатъчно информация, ниска здравна култура, страх от оперативна интервенция и финансови причини, това изследване не стои на преден план и се осъществява по-скоро в напреднали фази на туморните заболявания на кожата, където прогнозата е неясна или по-скоро лоша“ - коментира доц. Чернев.

Изследването (конфокалната лазерна микроскопия) се осъществвява в клиниката по дерматология, венерология, дерматохирургия и естетична медицина с ръководител Доц д-р Георги Чернев, адрес: булевард "Генерал Скобелев 26", 02 4447 504; 0885 183 449
www.dermatosurgery-tchernev.com

За Контакти:www.dermatosurgery-tchernev.com

Източник: www.dermatosurgery-tchernev.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1277