Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Изкуство

Вземи в gLOG
30 Октомври 13, 14:29 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Казанлък се среща с древно японско изкуство
:Утре Казанлък посреща древното изкуство на чайната церемония. Демонстрацията ще направят членовете на Сдружението за популяризиране на японската култура „Урасенке“, в Дом на културата „Арсенал“ от 19:00 ч. Събитието е част от 24-тите Дни на японската култура, организирани от посолството на Япония, входът е с покани.
Утре Казанлък посреща древното изкуство на чайната церемония. Демонстрацията ще направят членовете на Сдружението за популяризиране на японската култура „Урасенке“, в Дом на културата „Арсенал“ от 19:00 ч. Събитието е част от 24-тите Дни на японската култура, организирани от посолството на Япония, входът е с покани.

Това е второто събитие от Дните на японската култура за Казанлък през тази година. В началото на октомври публиката там се наслади на концерт на традиционна японска музика, в който се представиха националните инструменти кото, санген, шакухачи и фуе, както и на т.нар. „шигин” – рецитал на класическа японска поезия под музикален съпровод.

Чайната церемония е своеобразен философско-религиозен ритуал, миниспектакъл, в който всеки детайл и предмет има свое значение и послание. Това изкуство обучава в съзерцание на света, общуване без думи, наслаждение на приятна компания без разговор.

Има различни начини за ритуално поднасяне на чай и те се определят от повода на чайното събиране, от сезона, от това на какво искаме да акцентираме.

Чайната церемония (чадо или садо) е ритуализирана подготовка и поднасяне на зелен прахообразен чай в присъствието на гости. Една пълна официална церемония обхваща хранене (чакайсеки) и два чая (коча и усуча) и трае около четири часа. В това време домакинът е изцяло ангажиран в създаването на подходяща обстановка, носеща естетична, интелектуална и физическа наслада и спокойствие в съзнанието на гостите.

За да постигне това, домакинът или домакинята е възможно десетилетия наред да усвояват не само отмерените движения, с които се сервира чаят на гостите, а и да се учат да ценят изкуството, занаятите, поезията, калиграфията, подредбата на цветя, готвенето и поддържането на градината, и в същото време да извършват всичко с грация, себеотрицание и внимание към нуждите на другите.

Въпреки че всички усилия на домакина са насочени към насладата на другите, не може да се каже, че чайната церемония е предназначена само за доставяне на удоволствие на гостите. Церемонията им носи смирение, като фокусира тяхното внимание върху дълбоката красота на простите прояви на природата като светлината, звука на водата, отблясъците на дървесните въглища – неща, върху които се акцентира при строежа на чайните. Чаените церемонии представят също и проявите на творческата сила на вселената в човешките стремежи ─ например изработването на красиви предмети.

Чадо Урасенке Танкокай България е Сдружение за популяризиране на японската култура. Основано е през 1992 г. като клуб на любителите на чайната церемония и японската култура. През 1996 година клубът официално е признат от японска страна и през 1998 г. прераства в сдружение с основен предмет на дейност популяризиране на японската култура.

Дейността, която Чадо Урасенке Танкокай България провежда от създаването си до сега, засяга както заниманията по чаена церемония, така и други аспекти от японската култура. Първото нещо, което всеки новопостъпил научава, са правилата за държание и общуване, които са характерни за японската култура – видовете поклони, ходенето в стая с татами, правилната стойка. Докато усвояват основните елементи от чаения ритуал, членовете на Чадо Урасенке Танкокай изучават и калиграфия, начините за обличане на кимоно, приготвяне на традиционни японски ястия, подреждане на цветя за чайната стая (чабана), както и техниката за изработване на японска керамика.

За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и четвърта поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.
Дните на японската култура през 2013 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba, YAZAKI и Yokogawa Bulgaria.

За Контакти:За повече информация, моля, свържете се с
M3 Communications Group, Inc., тел. 02/ 818 70 10.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.5894