Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Изкуство

Вземи в gLOG
05 Ноември 13, 10:21 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Стартира документалният сайт „Изгубени в прехода“
50 000 документални фотоса от периода на прехода излизат онлайн в архива на фоторепортера Георги Георгиев – Джони
Фоторепортерът Георги Георгиев, известен в гилдията като Джони, показва резултатите от няколко годишното дигитализиране на фото архива на така наречения преход, заснет от самия него в периода 1989 година до началото на новия век. Джони минава през вестник „Кооперативно село“ по време на социализма, после стартира „Подкрепа“, „Свободен народ“ и „Демокрация“, има съществен принос за успешния старт на агенция БУЛФОТО и завършва официалната си трудова кариера в Българска телеграфна агенция. Но, както казваше неговият приятел Шаварш Артин, пенсиониран фотограф няма, и Георги Георгиев продължава да снима, като междувременно успя да стартира и проекта „Изгубени в прехода“ - сайт с над 50 000 кадъра, показващи политическия и социален живот у нас в края на миналия век.

Обработката на информацията за всеки отделен кадър ще продължи през следващите няколко години. Под отделните снимки има форма за подаване на информация, с която читателите могат да предложат факти и имена за хора от снимката, които след редакторска обработка и сверяване, могат да бъдат добавени в текста.

Ето какво казва Джони за своята работа:

„Докато обработвах снимките, голяма част от които са правени по старата технология на лента, ми се стори много подходящо да наречем хората от този период „изгубени в прехода”.
Ще видите много неща, които се случваха за първи път след ледниковия период на комунизма. Създаването на първите партии, първия легален стриптийз, първото купуване на мерцедес от магазин, първите митинги, първите сблъсъци с властта, първите надежди. Сюжетът на този период е как се похаби огромна социална енергия на две поколения българи. Бебетата от онова начало днес отново са на улицата.
Ще продължа да попълвам лентата от фотоси назад и напред във времето. Защото злото или доброто никога не идва само. То си има своите причини, своята предистория и своята вътрешна логика, които правят едно събитие неизбежно.
Сайтът няма претенции да е художествена галерия от снимки. Фотосите са запечатали мигове от българския живот в лентата на времето.
Такова, каквото е било.“


Снимките ще могат да служат за публикации в медии и книги по темата, като с маркетинга се занимава Агенция БУЛФОТО, която има и заслугата за разработката и поддържането на сайта.

Стартът на сайта ще бъде отбелязан с изложба от подбрани кадри, която се открива в петък, 8 ноември от 11:00 часа в Клуба на фоторепортера в Подлеза на Mинистерски съвет.



Източник:

Комуникационна агенция PRoWay



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4348