Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Информационни технологии

19 Ноември 13, 11:54 / Автор: Crossroads Bulgaria
Българска софтуерна фирма е в основата на Europeana – мащабен проект за дигитален достъп до европейското културно наследство
Компанията Онтотекст е изградила семантичната база данни за проекта
Българската компания за семантичен софтуер Онтотекст, част от Сирма Груп, е изградила решение за достъп до информацията в европейската виртуална библиотека Europeana – мащабен проект на Европейския съюз за дигитализиране на европейското културно наследство. Използването на семантичната база данни OWLIM на Онтотекст позволява съдържание от data.europeana.eu, свързано с културното наследство на Европа, да бъде използвано лесно от различни външни приложения и създава много по-разнообразни и креативни начини за неговата употреба. Проектът е достъпен на адрес http://europeana.ontotext.com/sparql.

Семантичните технологии, в които е специализирана Онтотекст, са една от най-иновативните сфери на технологичния сектор и се превръщат във важен приоритет за някои от най-големите издателски и софтуерни корпорации в света. Решението OWLIM на българската фирма от своя страна е водещата фамилия семантични бази данни, базирана на стандарта RDF (Resource Description Framework) и SPARQL 1.1 (SPARQL Protocol and RDF Query Language). Неговото използване на практика превръща europeana.ontotext.com в първия мащабен публичен проект от този тип, използващ технологията SPARQL 1.1. Сред проектите в сферата на културното наследство, които работят със софтуер на Онтотекст, са още Националният архив на Великобритания, проектите CHARISMA, 3D-COFORM и MOLTO по Седма рамкова програма на ЕС, LODAC, Полският Дигитален Национален Музей (Polish Digital National Museum) и други.

За Онтотекст

Онтотекст предоставя основни семантични технологии с висока производителност, мащабируемост и съвместимост. Онтотекст е известен с няколко свои продукта: KIM (популярна платформа за семантична анотация и търсене), OWLIM (семантична база данни, доказала се като най-бърза и мащабируема RDF система). Решенията, създавани с технологиите на Онтотекст, пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други. Сред клиентите на Онтотекст са организации като BBC, Press Association, AstraZeneca, Wiley, Coca-Cola Испания, Korea Telecom, Johnson Controls USA, Организация на Обединените Нации, Британския Парламент и други. През последните десет години Онтотекст се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най- иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от Сирма Груп Холдинг.

За Контакти:press@crossroadsbulgaria.com

Източник: crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1012