Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

Вземи в gLOG
12 Декември 13, 17:37 / Автор: Кристина Божинова
Занаятчийската камара в Бургас ще анализира занаятите в района по европроект
Традиционните занаяти и тяхното място в бургаска област ще бъдат обект на обстойна научна разработка, инициирана от местната Регионална занаятчийска камара. С презентационна среща бе даден старт на проекта «Традиционните занаятчийски професии и тяхното адаптиране към икономиката в трансграничния регион» (CRAFTS), финансиран от програмата на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008, приоритетна ос 1 Устойчиво социално и икономическо развитие. Стойността на проекта е 72 470.63 евро, а за свои партньори Регионалната занаятчийска камара е привлякла Камарата на търговците и занаятчиите на Къркларели, Турция и фондация „Европейска интеграция и регионална конкурентоспособност“.
С богат презентационен материал председателят на Камарата Майя Стоянова представи основните дейности, включени в проекта. За срок от една година ще бъдат извършени проучвания на занаятите в Турция и България, ще се анализира тяхното бъдеще и ще се начертае път за запазването и развитието им. Предвидени са семинари за обмяна на опит между двете участващи държави, а най-добрите практики ще бъдат компилирани в наръчник. В рамките на проекта ще бъдат разработени още електронни бизнес помагала като библиотека с полезни материали и форум за онлайн дискутиране на възможностите и проблемите пред занаятчиите. Според Майя Стоянова информацията, получена в хода на изпълнение на CRAFTS, би била изключително полезна за държавната и общинската администрация при разработването на наредби и програми, свързани със занаятите.
Необходимост от научен поглед към занаятите и реални действия за тяхното запазване и развитие е призната и от сдружение „Черноморска Странджа“, чийто председател на научния съвет- д-р и.н. Атанас Орачев изпрати специално обръщение в подкрепа на проекта. Специално от Турция за срещата дойдоха и председателя на Камарата на търговците и занаятчиите в Къркларели Али Фуат Шекер, както и председателя на Камарата на производителите на мебели Хасан Исмаилер.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6969