Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

18 Декември 13, 12:05 / Автор: Crossroads Bulgaria
Левски е в тройката на най-търсените думи в европейския портал за културно наследство Europeana
Това съобщиха от българската компания за семантичен софтуер Онтотекст
Левски е сред трите най-търсени резултати през 2013 г. в европейската виртуална база за културно наследство Europeana. Тя е създадена от Европейския съюз, за да обедини на едно място дигитални копия на различни документи, снимки, паметници на културата и разнообразна, свързана с тях информация. Това съобщиха от българската компания за семантичен софтуер Онтотекст, чиято технология е залегнала в изграждането на проекта Europeana (data.europeana.eu). Цифровата база позволява на интернет потребителите от целия свят да изследват дигиталните ресурси на хиляди европейски галерии, музеи, библиотеки, архиви и аудиовизуални колекции.

През отиващата си година в Europeana.eu са осъществени милиони заявки за търсене. Обобщавайки резултатите, става ясно, че най-често търсеният израз в дигиталното хранилище за европейското културно наследство е „пластична хирургия“ (plastic surgery). На второ място по брой търсения е името на българския национален герой Левски (изписано на латиница), следвано от думата “woodcuts“, която означава „гравюра на дърво“. В челната петица на резултатите попадат още Япония, за чиято култура също има информация в Europeana, както и френският писател Виктор Юго. Сред двадесетте топ резултати попадат също френската столица Париж, бележитият художник Пикасо, изследователят Марко Поло, името на германската автомобилна компания Volkswagen VW и композиторът Моцарт.

Припомняме, че при изграждането на Europeana (data.europeana.eu) е използвана семантичната база данни OWLIM на българската фирма Онтотекст. Сред останалите проекти в сферата на културното наследство, които работят със софтуер на Онтотекст, са сайтовете на Националния архив на Великобритания, на Британския Музей, Полския Дигитален Национален Музей (Polish Digital National Museum) и други.



За Онтотекст

Онтотекст предоставя основни семантични технологии с висока производителност, мащабируемост и съвместимост. Онтотекст е известен с няколко свои продукта: KIM (популярна платформа за семантична анотация и търсене), OWLIM (семантична база данни, доказала се като най-бърза и мащабируема RDF система). Решенията, създавани с технологиите на Онтотекст, пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други. Сред клиентите на Онтотекст са организации като BBC, Press Association, AstraZeneca, Wiley, Coca-Cola Испания, Korea Telecom, Johnson Controls USA, Организация на Обединените Нации, Британския Парламент и други. През последните десет години Онтотекст се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най- иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от Сирма Груп Холдинг.

За Контакти:press@crossroadsbulgaria.com

Източник: crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0941