Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Бизнес

21 Декември 13, 10:43 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Българите отново шампиони по пазаруване на коледни подаръци в последния момент
- Всеки трети купува подаръците часове преди да седне на празничната трапеза - 40% са готови да вземат кредит, за да зарадват близките си за Коледа
Българите предпочитат да подаряват на близките си практични неща за ежедневието, а основното перо за подаръци за Коледа се отделя за закупуване на играчки за децата. Не така стоят нещата в Чехия например, хората тази година ще предпочетат да си подарят пари или ваучери. Това показват резултатите от обширно телефонно проучване на компанията ПРОФИ КРЕДИТ, проведено в страните, в които оперира групата – Чехия, Полша, България и Словакия, с участието на общо 2500 респондента. Най-любимите класически подаръци във всички страни са играчките, книгите и електрониката, показва допитването.

Декември е месецът, в който основно се пазаруват коледните подаръци в разглежданите държави. Прави впечатление, че чехите са най-предвидливи от всички, обхванати в проучването – близо половината от хората в страната (46,7%) правят покупките за празниците в течение на цялата година. За поредна година на другия полюс са българите, които отново потвърждават склонността си да пазаруват в последния момент. Едва 3,1% от сънародниците ни купуват подаръци преди началото на декември, 58% правят това в течение на този месец, а 31,5% – в навечерието на Бъдни вечер, часове преди да седнат на празничната трапеза. Пазаруващите в последния момент у нас ще бъдат дори повече от миналата година, когато един от всеки 5 (19,3%) беше посочил, че ще купи подаръци в самия празничен ден.
За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които ще отлагат пазаруването на подаръци за последния ден, са едва между 3% и 7%.

Половината българи ще похарчат за коледни подаръци сума между 40 и 150 лв., сочи изследването на ПРОФИ КРЕДИТ. Всеки пети (21,9%) е планирал да вложи в покупки за близките си между 150 и 380 лв. Средствата са почти толкова, колкото са готови да заделят и поляците. Най-щедри от изследваните страни са словаците, където почти всеки пети (18,5% от запитаните), ще похарчи сума между 380 и 770 лв.
„С всяка изминала година забелязваме тенденция да се увеличават онлайн продажбите преди Коледа в Словакия, Чехия и Полша. За разлика от там обаче, българите все още не се доверяват на този начин на пазаруване. 95% от анкетираните през нашия кол център респонденти посочват, че купуват подаръци основно в магазина. Едва 5% са тези, които се доверяват на онлайн пазаруването“, коментира Светломира Янкова, маркетинг директор на ПРОФИ КРЕДИТ България.

Коледа на изплащане
72% от българите заявяват, че досега не са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци, докато останалите 28% са прибягвали до заем, за да зарадват близките си за празника. 40,7% от сънародниците ни обаче са готови да изтеглят кредит тази година, като процентът е съизмерим с този в Словакия и Полша, докато в Чехия едва 16,6% от хората биха прибегнали до заем за тази цел.

Най-често посочваната сума, която биха ползвали българите като кредит за Коледа, е между 150 и 380 лв. Чехите, същевременно, отговарят, че ако вземат заем, той ще е по-голям – 56% от отговорилите утвърдително са готови да изтеглят заем за 380 и повече лева.

„В периода преди Коледа отбелязваме винаги по-голям интерес към потребителските кредити, като по правило те се ползват за покупка на вещи за домакинството и за подаръци за децата“, казва Светломира Янкова. „Именно затова решихме, наред с атрактивните условия, които предлагаме по продуктите си – равни месечни вноски, съобразени с възможностите на клиентите, улеснено кандидатстване без такси и комисиони, бързо получаване на сумата, възможност за безплатно отлагане на до 3 месечни вноски при загуба на работа или продължително боледуване – да предложим и специални подаръци. В началото на новата година ще изтеглим трима късметлии измежду всички, кандидатствали и одобрени за кредит между 20 ноември и 20 декември 2013 г., които ще спечелят чисто нов HD таблет“.

Съветът, който експертите от ПРОФИ КРЕДИТ дават на потребителите за поредна година: Увлечени в еуфорията на празника, направете внимателно преценка на финансовите си възможности и на предстоящите разходи. Много е важно да определите предварителен лимит на харчовете и в никакъв случай да не го надвишавате, посочват експертите.Източник:

Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5396