Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Култура

Вземи в gLOG
19 Декември 13, 19:45 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
„Време разделно“ на Антон Дончев навършва 50 години
Излезе от печат юбилейното издание на „Време разделно“ на признатия майстор на словото Антон Дончев.
Днес излезе от печат юбилейното издание на „Време разделно“ на признатия майстор на словото Антон Дончев. Поводът е 50-годишнината на българския исторически роман, който през седемдесетте години е признат за образец на епическа проза. Юбилейното издание на „Време разделно“ е отпечатано с подкрепата на фондация „Братя Василеви”.

„Написването на „Време разделно” съвпадна със специален момент от моя живот. Когато се наех да напиша романа, бях още съвсем неизвестен автор. Дадоха ми 75 лева за командировка и с тези пари обикалях Родопите петнадесет дни. Никога преди това не бях ходил там, но любовта и умилението, които изпитах, се превърнаха в мой непрестанен копнеж да пиша и да завърша замисленото“, споделя авторът.

Антон Дончев написва романа, когато е на 33 години и само за 41 дни в родопска хижа край Пампорово.

„Време разделно” не оставя безучастни читателите не само в България, но и в над 30 страни по света. Половин век след като шедьовърът на Антон Дончев вижда бял свят, фактите показват, че само в родината си той е имал повече от 30 издания. По света успехът му също е огромен. Превеждан е на повече от 30 езика, включително на китайски и хинди. За тези петдесет години е излязъл в тираж от над 1 050 000 екземпляра. Обемът на отзивите за романа на български език и на чужди езици значително надвишава страниците на романа.

След публикуването на „Време разделно“ в продължение на повече от двадесет години авторът работи с киното и телевизията, като се опитва да запознае зрителите по света с мястото на българите в решаването на световните проблеми. Той си сътрудничи с Карло Понти, Дино де Лаурентис, „Парамаунт“, Ай Си Ем, „Колумбия“ и „Сони пикчърз“, със световноизвестни продуценти, сценаристи и режисьори – италианци, американци, французи, немци и руснаци, за реализирането на големи международни филмови продукции на български теми. Получава номинация от Фондацията „Джеън и Ървинг Стоун“ за най-добър исторически роман, издаден в САЩ. През 1987 г. романът е екранизиран от режисьора Любомир Стайков.

„Време разделно“ и днес привлича читателите си с духовната вселена на едно трагично за България време и с магията на словото на удивителния български разказвач Антон Дончев.


За Антон Дончев:

Антон Николов Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане. Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. През 1963 г. Антон Дончев написва романа „Време разделно“, с който писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация от Фондацията „Джеън и Ървинг Стоун“ за най-добър исторически роман, издаден в САЩ. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. От 2003 г. Антон Дончев е академик в БАН.
Получава множество награди – през 1999 г. за романа си „Странният рицар на свещената книга“ получава отличието за балканска литература „Балканика“, през 2001 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен, а в края на 2004 г. ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчва Голямата награда за литература. Година след това е удостоен с Националната литературна награда „Йордан Йовков“. През 2010 г. получава и орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за значими постижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина. Доктор хонорис кауза е на Бургаския свободен университет (с протокол № 5 от 19.11.2010 г.). Антон Дончев е учредил две стипендии „Време разделно“ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

За Контакти:За повече информация, моля, свържете се с
M3 Communications Group, Inc., тел. 02/818 70 10.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.154